Vattenskada pga felaktigt infäst balkong

14k läst  64 svar

 1. V
  Medlem Nivå 5
  Hej
  Vi har gjort en Attefallstibynnad genom att bygga ur en befintlig kupa. Den nya kupdelen skulle ha en liten balkong på södersidan. Byggarn föreslog att balkongen (som bara är 70 cm bred) skulle bäras upp av bärbalken för kupan i ytterändan och infästas i husets takbjälklag där den möter husväggen.

  Det hela resulterade dock i en vattenskada där regnvatten från taket rann rakt ned i husväggen under balkongen och forsade in på trägolvet inuti huset. Som tur var är det inte en hel väggdel där under bakongen utan en pardörr, men ekofibern ovanför pardörren blev blöt samt att övre dörrsmygen inne blev vattenskadad,

  Det visade sig då att de gjort en vansinning konstruktion (som bilderna avslöjar). Avrining från takpannorna vid balkonginfästningen skulle rinna rakt ner på balkongens trallbrädor, genom springorna och ner på en kanalplast de byggt in efter hela balkongens längd (med viss lutning), och rinna ut genom en springa i andra balkonggaveln.
  Bara det att vattnet istället rann baklänges och forsade rakt in i den öpnna oskyddade väggen in i ekofibern (de hade lagt in balkngwen och trallbrädorna in i husets hjärtvägg ca 12 cm (vara 3 av dessa ända in i isoleingen).

  Stora frågan är nu hur man åtgärdar det, om det ens går...byggarn verkar inte ha något godtagbart förslag.
  Som jag ser det är det 2 problem:
  1. Hur fixar man trygg avrinning från taket när man tagit bort hela takfoten och gått 12 cm in i hjärväggen?
  2. De har som bilderna visar täppt igen under balkongen med fasadbrädor, så även regn o snö på balkongen måste rinna av tryggt på deras speiallösning (kanalplasten) som de skruvat i balkongbjälkarnas kanter och tätat med en massa silikon. Som synes är den även skarvad på ett ställe och där tätad enbart med silkon. Uppenbar risk att om 2 år har regn, fulkt och is knäckt silkonen och undertaksbrädorna ruttnar, finns ju ingen ventilation eller avrinning då de skruvat kanalplasten direkt på balkongreglarna.

  Min lilla hjärna säger at hela lösningen är vansinnig - finns det någon fix för dessa 2 problem?

   
 2. L
  Bannad · Nivå 20
  Nog inte mycket att göra som det ser ut , avrinning går ev. lite fel väg
  om jag inte misstar mig ,, göra om
   
 3. V
  Medlem Nivå 5
  Jo nog måste det göras om, men frågan är hur... både byggarn och vi har kliat oss i huvet iflera dagar men ingen godtagbar lösning har sett dagens ljus...
   
 4. H
  Moderator · Nivå 25
  Det är svårt att se på bilderna hur det bäst skall åtgärdas.

  Men jag fattar inte riktigt hur det här gått till. I den tidigare tråden om ditt bygge så har det ju framgått att din byggare är lyckligt befriad från det mest i kunskapsväg, både om byggteknik och allmänt sunt förnuft. Men då var balkongen inte byggd. Hur kan han nu ha fått fortsätta med en ny katastrof?
   
  TreeView, Appendix, varga och 2 till gillar
 5. V
  Medlem Nivå 5
  Jo det är sant, det kan man undra, men balkongen ingick från början och vi hade ju skrivit avtal och kontrakt med denna byggfirma på hela jobbet. Dessutom har de gjort om och åtgärdat de andra katastroferna - plintar och takstolar - enligt våra krav som vi kunnat ställa med hjälp av kloka råd i den förra tråden, så det var "bara" balkongen kvar att göra, det var väl förstås naivt att tänka att "hur svårt ska det vara att bygga en liten balkong"!
  Men det inte heller så lätt att bryta ett kontrakt - vi vill inte ha någon process med byggfirman, bara bli färdiga. På grund av alla fel och omgörningar så är bygget nu 3 veckor försenat.
   
 6. J
  Medlem Nivå 3
  Spika råspont och lägg svetsat tätskikt med rejäla uppvik åt alla håll på det
   
 7. J
  Medlem Nivå 3
  Det där må vara den sämsta konstruktionen jag sett.
  Det är ju inte första terrassen som byggs här i världen och standardlösningar finns således
   
  zsimpey och varga gillar
 8. M
  Medlem · Nivå 7
  Blir mörkrädd. Vad är det för fel på lite vanlig takavattning typ rännor stuprör etc??
  Din gubbe är ingen hantverkare, klåpare i blåställ kanske, men då är jag snäll.
   
  zsimpey, Kallebo och varga gillar
 9. H
  Moderator · Nivå 25
  En balkong ansluten till fasaden är en klassisk risk. Att göra det med noll kunskap kan bara gå åt skogen.
   
  Appendix och varga gillar
 10. V
  Medlem Nivå 5
  En idé som vi har är att ta bort den korugerade vita plasten och allt äckligt silikon, skruva dit reglar på insidan av balkongens långsidor, med lagom lutning, lägga gummilist ovanpå. Sen måttbeställa en hel plåt som ersätter plasten, ej korugerad plåt utan plan (typ av takplåt). Den ska då vikas 2 cm i kanterna, sen skruvas på reglarna och tätas mot gummilisten. Plåten bör ha en svag V-form efter hela längden så vatten rinner ner mot mitten av den, Plåten ska även vikas upp några dm på kortsidan vid infästningen mot fasaden, så den bildar ett sluttande plan (ca 20-45 gr vinkel, vilket som går att få plats med i utrymmet) för att tryggt fånga upp vattnet från takpannorna.
  Där de rivit upp i fasaden måste såklart täckas med vindpapp tgen och även och takpapp ovanpå den sen kan man ansluta den nya plåten där emot på nåt sätt. Och täcka från utsidan med råspont eller fasadbrädor.
  Balkongens trallbrädor ska ligga mot plåten in mot fasaden, så det blir tätt och allt vatten både från tak och trallbrädorna rinner ner på plåten.
  Det borde väl fixa både problemet med att vatten rinner baklänges in mot väggen och att vatten inte kan läcka ner på undertaksbrädorna under balkongen.
  Tänker jag fel - elelr kan en sån lösning funka? Några fallgropar?
   
  Redigerat 7 aug 2017 07:55
  brumbjorn gillar
 11. H
  Moderator · Nivå 25
  Jag har svårt att se situationen för mig, men det där med plåt låter mer rätt än den nuvarande lösningen med plast. Men låt en RIKTIG plåtslagare titta på det och utföra arbetet. En plåtslagare kan bedöma vad som behövs. Eller ta in en konstruktör som kan titta på vad som behöver göras.

  Balkonger anslutna till fasader läcker oftast förr eller senare. Det är en vetenskap hur man skall få det helt rätt. Det är inte bara att få det tätt mot regnvatten, smältande snö osv. Det blir lätt köldbryggor som kan skapa kondensproblem inne i bjälklaget, och troligen ännu fler möjliga problem (jag är absolut ingen expert, och jag skulle aldrig ge mig på att hitta på en egen konstruktion på en så svår konstruktion).

  Jag tror mig ha förstått att balkongen är ansluten till vägg på två sidor? I så fall behöver du ha en plåt som går upp på båda väggarna, och den måste falsas ihop i hörnet. Även anslutningen under balkongdörren är kritisk.
   
 12. S
  Medlem · Nivå 10
  Fast jag förstår inte riktigt poängen med balkongen? Skjutfönster och allt till ett utstick på en halvmeter? Mycket krångel för nåt som troligen aldrig kommer att användas.
  I vilket fall som helst måste man se såna där utstick som en del i takkonstruktionen. Dvs du gör ett tak enligt konstens alla regler. Vill du sen ha en balkong eller trall på taket så gör man det sen. Det går inte att gå halvvägs och skippa taket och tro att man kan göra nån sinnrik vattenuppfångare under trallen. Det fungerar aldrig.
   
  toolman77, evertb och varga gillar
 13. V
  Medlem Nivå 5
  Som svar på din undran kan jag berätta att det även ska bli en trappa ned från balkongen till trädgården så att man kan gå in och ut den vägen från trädgården. Det nya rummet i utbyggnaden ska bl a kunna användas för plantor och växter på tillväxt på våren, och kanske lite som vinterträdgård på hösten.
  Så istället för bara ett säkerhetsräcke och en utstegsplatta till trappan blev det en balkong efter hela sidan, den är 70 bred så man kan ju även ha ett par ministolar där och njuta av kvällssolen och utsikten över Mälaren som ligger 300 m mot söder.
  Ett balkongräcke av härdat glas ska dit...om det nu blir någon ordning på eländet.
   
 14. V
  Medlem Nivå 5
  Jag är ingen byggare men tycker det ser ut som att fastsättningen under sjkutfönstret är gjord utan några ingrepp i den färdiga ytterväggen annat än att en regel som vilar på en utstickande limbalk spikats fast mot väggen. Hela den väggen var färdigställd med panel och allt, innan de angjorde balkongen där
  Idén att bygga in balkongen ända in i takbjälklagret var byggarens sätt att lösa bärproblemet utan att behöva ha en pelare till mark på den sidan - mest beroende på att den pelaren skulle ha hamnat mitt framför en bef. ytterdörr på nedervåningen.
   
 15. B
  Medlem Nivå 4
  Plåt över och trall på plåten. Veck i plåten så vattnet rinner åt rätt håll.
   
  varga gillar

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: