Vattenburet element, vad gör jag när piggen fastnat?

374 läst  3 svar

Sida 1 av 1
 1. E
  Medlem Nivå 3
  Är nybliven husägare (tegelhus från 1938) och har fått börja bekanta mig med vattenburna element.

  Eftersom det var ojämnt varmt i rummen och vissa element var helt kalla har jag luftat alla element och tryckt på de små piggarna. En av piggarna fastnade dock intryckt (se bild) och nu kan jag med typ tång vrida lite på piggen men inte dra ut den igen. Elementet är varmt men jag hade gärna kunnat sänka värmen på just detta element eftersom det är i sovrummet... sen trodde jag att elementet skulle vara kallt om piggen är intryckt, varmt i ”utdraget” läge? Det ser också ut att ha runnit något längs röret, vad beror det på? Oavsett: är detta något jag kan fixa själv? Hur? Om inte, vad kostar det att fixa på ett ungefär?

  Tack på förhand!
   
 2. Dheri
  Husägare · Nivå 8
  Du kan testa att knacka lite på sidan och se om vibrationerna gör att piggen släpper.

  Oavsett om du får lös den eller ej är det klart det går att fixa själv. Sen är det såklart en avvägning mellan ekonomi, tid och intresse. Kunskap finns på nätet, inte minst här på forumet.
  Jag har själv inte så mycket kunskap om rörmokeri men har bytt de flesta ventilhus här hemma och det har gått bra. Gissningsvis behöver du inte byta hela ventilhuset, det borde räcka med själva insatsen.

  Det som runnit gissar jag är vatten från värmesystemet, om det inte läcker nu tror jag inte att det är nån fara.
   
  elin747 gillar
 3. P
  Medlem Nivå 3
  Ta en tång, helst utan "tänder" sätt lite eltejp på käftarna för att skydda piggen från att få skador. Dra rakt ut för att undvika att böja piggen. Om du skadar eller böjer piggen kan det innebära att ventilen fungerar sämre än tidigare. När du dragit ut piggen puttar du in den igen och fortsätt så tills den går lätt.
  Detta moment brukar kallas för att "motionera" ventilen.
  Motionering radiatorventil.JPG
  Du kan lägga på lite olja typ symaskinsolja eller någon form av smörjspray på piggen för att den ska gå lättare. Tänk på att det räcker med mycket mindre än en droppe för att smörja en sådan här liten grej.
  I mitt förra hus brukade jag gå över alla ventiler på hösten. Det var alltid någon/några som kärvade. Detta problem uppstår då termostaten inte motionerar ventilen under sommarhalvåret då den kanske är konstant stängd i 3-4 månader. Till mitt nuvarande hus har jag skaffat Danfoss Eco termostater. De är elektroniska och är programmerade att motionera ventilen den varma årstiden. Jag köpte termostaterna på kampanj hos Bauhaus. De kostade då 270 kr/st när man köpte tre styck. Kan rekommendera dessa.
  https://www.bauhaus.se/termostat-danfoss-eco-home-elektronisk-3-pack.html

  Vad beträffar "läckaget" så skulle jag bara hålla det under uppsikt just nu. Senare i år under den varma årstiden skulle jag skrapa bort färgen och kolla om det ser bra ut under. Ser det bra ut rengör du och målar det igen.
  Skulle det börja läcka igen så ser du läckaget lätt när det är rengjort och nymålat.
  VIKTIGT! Innan man påbörjar att pilla på en eventuell läcka så går man till pannrummet och informerar sig om hur man dränerar radiatorsystemet eller isolerar trycktanken. Det kan bli mycket blött annars.
  Lycka till.
   
  Redigerat 14 mar 11:16
  CM1234 och elin747 gillar
 4. useless
  Självbyggare · Nivå 16
  Dra inte ut piggen mer än 5-6 mm. Drar du för långt så lossnar den och då blir det besvärligt.
   
  CM1234, elin747 och pilen gillar

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: