Byggahus.se

Varning för Biltemas utanpåliggande jordade 4-vägsuttag

 1. B
  Medlem · Västra Götaland · 2 646 inlägg

  b_hasse

  Medlem
  Jag har satt upp några 4-vägsuttag.
  Jag har använt Anslut från Jula som är helt OK för 100:- :

  http://www.jula.se/catalog/el-och-b...allationsmateriel/vagguttag/vagguttag-400802/

  Av nyfikenhet köpte jag ett på Biltema som bara kostar 50:- :

  http://www.biltema.se/sv/Bygg/El/Ut...mmer/Vagguttag-jordat-2000022356/?artId=46904

  Det största problemet med Biltemas uttag är att man måste komma åt skruvar från sidorna för att fästa fas och nolla. Om man har en vägg eller annat bredvid uttaget så måste man alltså skruva fast ledaren innan man kan fästa uttaget på väggen. Skruvarna för fas och nolla sitter på motsatta sidor (vänster/höger).
  Det går att lossa hela "mekanismen" för fas och nolla, men då kommer den fyrkantiga muttern ur sitt spår och ledaren har inget stöd åt sidan, så det är inte en framkomlig väg. Dessutom vill man ju ha möjlighet att i efterhand kontrollera momentet eller efterdra. Värdelöst!

  När man jämför dessa får man vad man betalar för. Hur Julas Anslut står sig mot Schneider/Eljo, Elko eller ABB som kostar 200-300:- vet jag inte. Jag har dock inget negativt att säga om Julas uttag.
   
 2. S
  Allvetare · Halland · 2 141 inlägg

  sblixten

  Allvetare
  Jag fattar inte riktigt vad du menar.
  Fk sätter man väl innan man sätter dit uttaget?
  För övrigt har jag inte mycket över för Julas anslut-serie och aktar mig för denna.
   
  • Laddar…
 3. B
  Medlem · Västra Götaland · 2 646 inlägg

  b_hasse

  Medlem
  För utanpåliggande är det väl vanligast med någon EK-kabel?
  Jag vill skruva fast uttaget först och sedan ansluta kabel/ledare.
  Med Biltemas uttag måste man i så fall ha fritt spelrum åt sidorna så att en skruvmejsel får plats horisontellt både åt vänster och höger.
  Om man t.ex skulle få för sig att montera flera "kloss an" bredvid varandra så måste alla "hänga i luften" tills samtliga fas- och noll-ledare är anslutna.
  Alla andra vägguttag jag sett har skruvarna ut från väggen så att man alltid kommer åt med mejseln när man tar av locket.

  Edit:
  Jag såg att Hornbach har ett "Praktikern" (Malmbergs) för 65:-
  Det var nära att jag köpte ett bara för att studera innehållet (det var inplastat), men jag avstod...
  Om någon köper ett sådant är jag intresserad av en recension!
   
  Redigerat 8 aug 2017 21:47
 4. snuttjulle
  Medlem · Stockholm · 4 118 inlägg

  snuttjulle

  Medlem
  Bra tanke med lite test av billiga uttag. Lite bilder skulle vara bra då många av de billiga försäljningsställena byter leverantör så även om Jula är bra idag kan de byta i morgon. Med en bild ser man lät om de bytt.
   
 5. B
  Medlem · Västra Götaland · 2 646 inlägg

  b_hasse

  Medlem
  Redigerat 9 aug 2017 16:55
 6. B
  Medlem · Västra Götaland · 2 646 inlägg

  b_hasse

  Medlem
  Den interna byglingen i Biltema-uttaget ser ut att vara 1.5 mm² MK eller RK och det är specat för 16A. Är det OK? Julas uttag är också specat för 16A och har byglingar med 2.5 mm² EK.
   
 7. GK100
  Medlem · Jönköping · 10 615 inlägg

  GK100

  Medlem
  Det var ett otroligt erbarmligt uttag du fått tag på, att du fortsatte montera och använda det, bara att göra sig av med. Går ju knappast att jobba med under bästa förhållanden för att inte tala om det skulle gå vidare också. Är det angett, märkt för användning med vidarekoppling?

  Jula är väl ett Schneider/Eljo så det bör ju vara på alla sätt vettigt. Och byglingen med klenare area är nog ett formfel som jag tror de kan komma undan med i det fallet men ser ju onekligen fattigt ut. Kontaktblecken i övrigt ser ju vara ur samma skola, varför lägga ner jobb på att tillverka något sånt det rör sig ju inte ens om besparingar bara enfald.
   
 8. A
  Husägare · Kalmar Län · 13 322 inlägg

  AndersS

  Husägare
  Om man nu vill utföra elarbeten själv varför inte köpa erkända fabrikat?
  Det finns många äldre, kanske utgående, modeller t.ex. har Schneiders Trend sålt till hyfsade priser. Bytte alla brytare/vägguttag i källaren där varje del kostade under hundralappen.
   
 9. B
  Medlem · Västra Götaland · 2 646 inlägg

  b_hasse

  Medlem
  En bakomliggande orsak är de löjligt upptrissade listpriserna på de "kända" fabrikaten. Grossister och elinstallatörer har inte haft något intresse av att hålla ner listpriserna (= det privatpersoner får betala). Grossisterna ger i stället 70-90% rabatt på listpriserna när elinstallatörer köper. Det finns bra prylar till rimliga priser för privatpersoner, men det är inte så lätt att hitta. Jag ville med den här tråden varna för Biltemas uttag. Julas uttag för 100:- är helt OK, och motsvarigheten med ett "känt" namn kostar 200-300:-

  Om någon köper något annat uttag får de gärna lägga upp en bild i den här tråden.
   
 10. GK100
  Medlem · Jönköping · 10 615 inlägg

  GK100

  Medlem
  Har inte Biltema också lite olika utförande vid olika tillfällen precis som de övriga tex Jula? Har för mig sett ganska vettiga delar ibland i elhyllorna men det kanske är en sammanblandning.
   
  • Laddar…
 11. B
  Medlem · Västra Götaland · 2 646 inlägg

  b_hasse

  Medlem
  Hur ser en sådan märkning ut? Jag kan inte se det på något av uttagen, men båda har plats för 2 st ledare vid varje skruv.
   
 12. GK100
  Medlem · Jönköping · 10 615 inlägg

  GK100

  Medlem
  Är det symboliserat är det med en liten cirkel och med korta streck ut kl 6 och 12. Kanske så att alla säger sig vara det numera underförstått.
   
  • Laddar…
 13. tommib
  Bergsfogde · Stockholm · 13 943 inlägg

  tommib

  Bergsfogde
  Biltema säljer i alla fall ABBs kopplingsdosor och apparatdosor samt tillbehör till dem. Inte märkta ABB på påsarna men när man tittar närmare på plasten så...

  Uttag finns det väl flera olika serier, som på Jula. Jag har iofs aldrig sett Biltema sälja Elko/Eljo/Schneider vilket Jula gör men att det skulle finnas något som är åtminstone i nivå med Julas Anslut är inte omöjligt. Med det sagt såg det där uttaget riktigt eländigt ut.

  Håller helt med AndersS ovan. Om man nu ska ge sig på att installera el själv bör man åtminstone använda bra grejer. Med det man sparar på elektrikern kan man kosta på sig åtminstone Elko/Eljo.
   
 14. M
  Medlem · Västra Götalands län · 2 110 inlägg

  Müssli

  Medlem
  :rolleyes: I så fall hade jag varit onödigt rik, alternativt gått i konkurs för att jag är för dyr.:p
  De flesta elektriker låter inte privatpersoner betala listpris men det finns redan för många trådar om detta ämne.

  För övrigt borde inte Biltemas uttag få säljas öht.
   
 15. Mazen
  Inredare · Svärdsjö · 2 320 inlägg

  Mazen

  Inredare
  Bauhaus säljer en serie uttag och brytare under namnet Ström .. skulle inte ens våga tänka tanken lika lite på Anslut och liknande, men man lär sig med tiden.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.