Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Varför har ni inte vaccinerat er mot Covid-19 ?

Varför har ni inte vaccinerat er?

 1. Jag litar inte på vacciner och är motståndare till all vaccinering. Låt naturen ha sig gång.

  5,1%
 2. Jag litar inte på de nya snabbutvecklade och obeprövade vaccinerna.

  27,8%
 3. Jag tar bara väl beprövade och viktiga vacciner.

  7,1%
 4. Jag avvaktar tillsvidare för att se att inga fler biverkningar dyker upp.

  20,6%
 5. Jag tror inte sars-cov-2 viruset existerar. Covid-19 ingår i en konspiration.

  6,7%
 6. Jag tror inte fördelarna är större än riskerna.

  13,8%
 7. Jag avstår på grund av medicinska skäl.

  4,7%
 8. Jag har haft covid-19 och litar på mina naturligt förvärvade antikroppar.

  14,2%
 1. blackarrow
  Elektroniktokig · 4 428 inlägg
  Frågan ”Varför har ni inte vaccinerat er mot covid-19?” riktar sig till de som tvekar, avvaktar eller inte tänker vaccinera sig, inte till de som av olika skäl inte haft möjlighet att vaccinera sig ännu.
   
 2. Staffans2000
  Bannad · 10 830 inlägg
  Jag får väl puffa upp tråden genom att även här säga att jag än så länge avstår vaccinering mot Coronan.
  Jag klickade på att jag inte litar på det snabbutvecklade experimentella vaccinet. Men det är ett potpurri av orsaker som kan sammanfattas med att min riskkalkyl resulterar i att jag än så länge avstår därför att de osäkra fördelarna inte väger över de kända nackdelarna.
  Vaccin i allmänhet har jag inget emot. Tvärs om faktiskt. Därför har jag relativt nyligen vaccinerat mig två gånger mot TBE. En sjukdom, som till skillnad mot Coronan, är en reell risk för min hälsa.

  Staffans
   
 3. P
  Medlem · Stockholm · 527 inlägg

  pjkw

  Medlem
  Hur tänker du då? TBE verkar drabba 250-350 personer per år, mindre än hälften av dessa får bestående men, hittills har över 14000 dött av covid.
  Eller missar jag något/misstolkar dig?
   
 4. Bästa svaret

  tommib
  Bergsfogde · Stockholm · 14 543 inlägg

  tommibPremiumikon: Hand

  Bergsfogde
  Jag har aktivt undvikit att skriva något i alla trådar om Covid-19 men i detta fall kan jag inte låta bli.

  Jag kan förstå att man är tveksam till ett vaccin som har utvecklats såpass snabbt som detta. Dock kan jag konstatera att vaccinen i huvudsak är säkra. Visst, det har förekommit enstaka biverkningar, tyvärr även dödsfall. Antalet är dock minimalt jämfört med den normala incidensen av dessa händelser (främst blodproppar) i befolkningen i stort. Det är en tragedi när sådant händer men det är en extrem slump.

  Mitt huvudbudskap är dock detta: Vaccineringen handlar om att förebygga allvarlig sjukdom. Inte att skydda från sjukdomen, men se till att man inte blir allvarligt sjuk. Anledningen till detta är att vi annars får en total katastrof i vården. Förra året var, för att uttrycka det krasst, just en katastrof. En situation där tillgängliga resurser var otillräckliga trots att vi vidtog de åtgärder som kunde vidtas. Standarden på vården som gavs var inte i närheten av det den vanligen är och människor dog som en följd av detta. I media pratades det om att "vi aldrig fick slut på platser" (Stockholm) och det är sant, men bara i en rent teknisk mening. Fysiska platser fanns men bemanning till dem var, ska vi säga, gravt bristfälligt. Vårdpersonalen betalade ett väldigt högt pris för att hålla folk under armarna genom den här sjukdomen och följden har blivit att många har slutat. Många är helt enkelt utbrända.

  För min egen del är jag starkt för ett solidariskt sjukvårdssystem men just i detta fall är jag benägen att se fördelarna med ett försäkringsbaserat system. I ett sådant kan man nämligen ställa krav på försäkringstagaren genom vad man ersätter. Det är oetiskt att tvinga på folk en behandling (vaccin) som de inte vill ha men jag tycker också ur ett samhällsperspektiv att det är orimligt att samhället då ska betala för vården. Skit i vaccinet, för all del. Betala då dina egna sjukvårdskostnader. Som referens kostar ett dygn på IVA ca 50 kkr.

  @Staffans2000 Din riskkalkyl baseras på att någon annan betalar när du blir sjuk. Både ekonomiskt och med sin hälsa. Det handlar inte bara om dig.
   
 5. RoTe
  Medlem · Uppsala · 1 145 inlägg

  RoTe

  Medlem
  Jag anser att Covid har blivit en sekt och om man ser till dödsfall per capita står inte 2020 ut överhuvudtaget om man kikar på statistik från SCB. När man pratar om vaccinet med vänner och kollegor så känner jag att det är religion det handlar om snarare än en pandemi.
   
 6. Demmpa
  Husägare · Kalmar · 13 306 inlägg
  Dessa 14000+ har inte dött AV covid utan MED covid, det är en väldigt stor skillnad.

  Covid kan vara allt mellan 0 & 100% bidragande orsak i dödsfallen.


  En liten jämförelse:
  Hur många dör av rökning?
  Hur många dör där rökningen är en bidragande orsak?
   
 7. Demmpa
  Husägare · Kalmar · 13 306 inlägg
  @RoTe hur tror du smittan och dödsfallen hade sett ut om vi hade levt på exakt samma sätt 2020 som 2018?
  Där personer går snuviga/sjuka till arbeten, där många hostar rakt up, där snoriga barn/ungdomar är på dagis/skola/fritids, där flera tusen människor samlas packade som sardiner (konserter mm), där människor sällan hade tvättat händerna med två & vatten eller använt handsprit, etc?

  Hade dödsfallen legat kvar på samma nivå eller hade det stigit?
  Hade antalet sjuka personer på sjukhus legat kvar på samma nivå eller hade det stigit?
   
 8. tommib
  Bergsfogde · Stockholm · 14 543 inlägg

  tommibPremiumikon: Hand

  Bergsfogde
  Poängen är inte hur många som dör av/med Covid, poängen är belastningen på sjukvården. Om vi skulle strunta i att behandla alla med Covid, alternativt införa en behandlingsbegränsning för intensivvård (eller intermediärvård) så skulle vården klara sig fint. Patienterna, not so much. Självklart dör inte alla som får Covid, inte ens en procent faktiskt. Problemet med dem som så att säga "kastar tärningarna" är att de kallt räknar med att vården finns där för dem om det skiter sig och det blir dubbla ettor. Jag har lite problem med det.

  Att äldre går bort i en säsongsinfluensa, eller Covid, är lite ett faktum och inget att hetsa upp sig för. Problemet är att det inte är dem vi lägger på intensivvårdsavdelningarna.

  Ja, tänk vad lite handhygien kan göra...

  Jag tror inte att du har koll på magnituden på problemet här. Igen, det handlar inte om dödligheten direkt, det handlar om belastningen på vården. Av de smittade blir 3-4 % så sjuka att de kräver sjukhusvård. Om vi räknar lågt och säger att 1 % av befolkningen insjuknar varje vecka så blir det 100 000 fall, varav 3-4000 kräver sjukhusvård. Jag tycker att du ska ta en titt på hur mycket vårdplatser det finns på våra sjukhus i normalfallet. Då vill jag också påminna om att det inte direkt anses vara tillräckligt även utan pandemin.

  Att vi inte får fler döda/invalidiserade av Covid beror på att sjukvården ändå har fungerat hjälpligt. Jag är inte jättesugen på att få veta vad mortaliteten är utan modern sjukvård.

  TL;DR: Gå och vaccinera er. Nu.
   
 9. Demmpa
  Husägare · Kalmar · 13 306 inlägg
  Tror du inte att influensan och vinterkräksjukan hämmades tack vare att många stannade hemma så fort de kände sig lite krassliga samt hade bättre hygien än tidigare samt färre personer per golvyta i tex affärer?


  Jag har förr bl.a. på Ikea sett personer gå ut från toabåsen å ut i affären utan att tvätta händerna. Jag misstänker att sådant beteende har minskat en del samt att det är färre personer i affärer mm.
   
 10. Staffans2000
  Bannad · 10 830 inlägg
  Därför att jag inte tillhör snittbefolkningen när det gäller fästingbett. Damernas intresse för min läckra lekamen resulterar i ett större antal sugande mödrar. Så rent statistiskt sätt är jag en riskgrupp. Dessutom bor jag mitt i TBE:träsket. Likaså är det vaccinet väl utprovat och har funnits länge.Tvärs emot Coronaditot, med andra ord. Så jag vaccinerar mig när det finns ett behov. Inte för att "Alla andra" gör det.

  Staffans
   
 11. RoTe
  Medlem · Uppsala · 1 145 inlägg

  RoTe

  Medlem
  Du vet att Svensk sjukvård var på bristningsgränsen även innan Covid? Det är bara att söka i svensk mainstreammedia flera år tillbaka över alla larm från anställda i vården. Svensk sjukvård är hemskt dålig helt enkelt. Detta har jag inte röstat för, jag har privat sjukvårdsförsäkring trots att jag har en marginalskatt på över 70%. Jag har råd, jag skiter i detta.
   
 12. Fotografen
  Verktygstokig · E · 11 421 inlägg

  Fotografen

  Verktygstokig
  Jag tycker det är märkligt att folk inte bara kan betrakta fakta, och gå och vaccinera sig.
  Finns det något inslag av "religion" i diskussionerna runt coronapandemin är det religionen att inte vaccinera sig. Lyckligtvis verkar den vara ganska liten, men den oroar mig ändå.
   
 13. RoTe
  Medlem · Uppsala · 1 145 inlägg

  RoTe

  Medlem
  Oavsett ämne kommer det finnas människor som inte håller med. Om nu säg 80% är vaccinerade, vad är problemet? Är dessa 20% så farliga att de vaccinerade kommer dö av detta de är vaccinerade mot?
   
 14. Staffans2000
  Bannad · 10 830 inlägg
  Jo. Samt att rätt många vanliga influensor som folk fick, gick som corona av bara farten. Sedan har naturligtvis en god handhygien varit av godo, i största allmänhet.

  Staffans
   
  • Laddar…
 15. Staffans2000
  Bannad · 10 830 inlägg
  Det är just det där med "fakta".
  Det som är fakta ena stunden, är utskrattad (I bästa fall) i nästa stund.
  Dessutom verkar det råda en: -"har jag tagit den här skiten, skall du banne mig göra det, du också"mentalitet bland de vaccinerade. Föga övertygande argumentationsteknik, på min ära.

  Staffans
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.