Byggahus.se

Val av trä till köksluckor?

 1. nanowire
  Amatörexpert · Södermanland · 3 595 inlägg

  nanowire

  Amatörexpert
  Jag kommer behöva bygga ganska många köksluckor där konstruktionen kommer vara ram i trä och spegel i 6 mm plywood. Några av luckorna blir vitrin med glas istället. Tjocklek på ram tänker jag mig att 20-22 mm kan bli lagom. Det blir även några större lådfronter med samma konstruktion medan mindre lådor får front i ett stycke. Stilen är enkel Shaker som ska målas och just nu lutar jag åt att foga samman ramen med bordssågssnickeri då det känns mest rationellt och tillräckligt starkt.
  Frågan är vad jag väljer för träslag till ramen?
  Alternativen är; Björk som jag haft på tork i snart tio år. Tätvuxen furu som torkat sedan i somras. Eller köpa någon snickeritorr Furu, Ask eller annat trevligt.
  Nackdelarna med björken och furun är väl främst att de är relativt mjuka så det lättare blir märken. Furun är kanske heller inte tillräckligt torr ännu. Dock vore det extra kul att bygga av trä jag själv skördat. Dessutom mycket billigare. Men jag vill ju absolut inte att dörrarna ska slå sig :sweat:
  Hur skulle ni gjort?
   
  • Laddar…
 2. S
  Hobbysnickare · Västragötaland · 131 inlägg

  snuttekudden

  Hobbysnickare
  Håller med dig om att det hade varit coolt med egenskördat virke. Hade du skördat både björken och furut själv? I så fall hade jag nog tagit björken, det skulle jag tro är hårt så det räcker.
   
  • Laddar…
 3. nanowire
  Amatörexpert · Södermanland · 3 595 inlägg

  nanowire

  Amatörexpert
  Jo. Får väl prova hur det blir, är lite orolig att det börjar slå sig mycket när jag väl börjar dimensionera det. Är inte heller säker att jag har så det räcker av björk.
   
 4. Byurn
  Nybyggare · Linköping · 337 inlägg

  Byurn

  Nybyggare
  Det sattes in många furuluckor på 70 och 80 talen. Det är väl inte i huvudsak av tekniska skäl som de har skrotats?
   
 5. nanowire
  Amatörexpert · Södermanland · 3 595 inlägg

  nanowire

  Amatörexpert
  Du har nog en poäng i det. Furu har väl också ett väldigt bra styrka/vikt-förhållande. Har för mig att jag läst att det av den anledningen var det föredragna träslaget för spant i kanot-/kajakbygge. Ingen nackdel om köksluckorna blir lätta.
   
 6. Microkatten
  Medlem · Skåne · 1 187 inlägg

  Microkatten

  Medlem
  Har inte björk lite tendenser till att vrida sig, och det är kanske viktigare att hitta rakvuxna delar just till skåpsluckor? Kanske också synd att måla över björken? Men om du t.ex. laserar så kan du ju ta plywood i björk.

  Skvätter ni omkring mycket i köket så kanske du kan hitta kvarterssågad furu om du har någon lämplig såg nära dig. :D Annars är väl furu relativt okänsligt för fuktväxlingar och förhållandevis billig (eller egen...), så det borde kanske ligga högt på lämplighetslistan? Det är dessutom relativ lätt och starkt, som du säger. Och om du mot förmodan skulle få något märke så går det att spackla och måla över. Så frågar är väl varför du inte skulle välja furu?
   
  Redigerat 3 feb 2020 17:39
  • Laddar…
 7. Frustrator
  Verktygstokig · Halland · 4 191 inlägg

  Frustrator

  Verktygstokig
  Är väl självklart, nano är orolig för att inte få likes om han inte kör med något exotiskt ;)

  (Han får ju ingen av mig, för att jag inte hittat gilla-knappen ännu, och för att han inte har en verktygsdensitet på 4 verktyg per kvadratdecimeter. Ingen av dig om han inte skickat ner hyveln. Ingen av heimlaga för att han inte bygger luckorna med en yxa. Ingen av ola_c pga bristen på specialjiggar.. osv;) )
   
 8. Byurn
  Nybyggare · Linköping · 337 inlägg

  Byurn

  Nybyggare
  Om vi pratar båtbygge så är gran populärt, i alla fall i modernt strip bygge. Fast då mest som distans mellan epoxiskikten.
   
 9. V
  Snickerinörd · Västra Götalands Län · 6 286 inlägg

  vectrex

  Snickerinörd
  Ska du ändå måla det så hade jag övervägt gran, även om jag ogillar det som träslag till finsnickeri. Ask tycker jag är trevligt, generellt raka fibrer och mycket formstabilt.
  Oavsett träslag, för att undvika att det slår sig så långt som möjligt så andvänd virke som är i jämnvikt med luftfuktigheten där det skall vara. Möbeltorrt brukar det ju kallas också. Också så rätfibrigt som möjligt och helst inga kvist. Gärna stående årsringar.
   
  • Laddar…
 10. nanowire
  Amatörexpert · Södermanland · 3 595 inlägg

  nanowire

  Amatörexpert
  Jag gillar också ask, känns dock fel att måla över (att det blir målat är icke-förhandlingsbart). Köpa gran känns inte aktuellt med kvistar etc. Återstår då att hoppas min furu är tillräckligt torr :)
   
  • Laddar…
 11. nanowire
  Amatörexpert · Södermanland · 3 595 inlägg

  nanowire

  Amatörexpert
  Har kommit en liten bit på väg med stommarna av furuskivor så gjorde en provmontering av bakhörnet. Hittade också lite fler björkplankor i gömmorna så tror att det faktiskt kan räcka, snart dax att snickra några provluckor :D
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  30DBBA4D-0913-4AAF-AE52-985B2C3E4709.jpeg
   
  • Laddar…
 12. F
  Medlem · Stockholm · 1 555 inlägg

  fiskbuggaren

  Medlem
  Hur kommer det sig att köksbygget inte förärats en egen och sammanhållande tråd?
   
  • Laddar…
 13. nanowire
  Amatörexpert · Södermanland · 3 595 inlägg

  nanowire

  Amatörexpert
  Bra fråga, snickaren var för lat kanske. Drog mig lite för det då jag viste att det skulle dra ut rejält på tiden. Men bättre sent en aldrig kanske, vars borde den ligga?
   
 14. M
  Medlem · 282 inlägg
  Håller med om att det här kräver en projekttråd :cool:(y) Funderat på att bygga nästa kök själv. Skulle vara så befriande att slippa förhålla sig till Ikeas modulmått
   
 15. nanowire
  Amatörexpert · Södermanland · 3 595 inlägg

  nanowire

  Amatörexpert
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.