Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Vävarvillan

 1. F
  Trädgårdsfixare · Västra Götaland · 411 inlägg

  Farfalle

  Trädgårdsfixare
  Tyvärr har vi tvingats lämna Bokskogen, förskolan vi började förvandla till vad vi planerade bli vårt för-alltid-hem. Efter att dessutom ha blivit av med ett nytt hus dagen innan kontraktskrivning hittade vi dock något ännu bättre! Vi kallar den Vävarvillan. Varför då undrar ni givetvis? Jo, 1943 byggdes detta enfamiljshus i två plan med källare ursprungligen som en byggnad med fyra lägenhet för vävare och deras familjer. Huset ligger mitt i smeten av textilindustrin. Längs med gatan ligger identiska hus men dessa är istället omgjorda till parhus. Detta gör att planlösningen till stor del är spegelvänd när man delar av den långsida till långsida. Så, från en förskola till ett gammalt lägenhetshus. Vi tycks ha en förkärlek för udda hus. :rofl:

  Vi fick huset igår och börjar flytta imorgon. Delar med mig av några bilder från prospekten tills vidare. Ett nytt projekt att ta sig an, men först måste vi bo in oss ett tag.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Framsidan.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Trädgård.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Garage.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Baksidan 1.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Våning 1.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Våning 2.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Källare.jpg
   
  Redigerat 4 nov 2021 09:09
 2. Anna_H
  Husägare · Värmland · 11 669 inlägg

  Anna_H

  Husägare
  Mysigt!
  Vi har liknande hus här i Skoghall på Edsviksvägen, tyvärr inga till salu just nu, så jag kan inte visa mer än en skärmdump, men det är riktigt kul att kolla i dem hur olika folk har löst det här med att bygga ihop två spegelvända bostäder med små rum till något luftigare och mer modernt, utan att förstöra husens karaktär. k-märkta dessutom, så utsidan får man inte röra, men de flesta har lyckats få lov att göra en altandörr mot baksidan iallafall. Man måste tex behålla båda farstutrapporna på framsidan så att det fortfarande ser ut som parhus. Men man måste ju inte använda båda dörrarna :rofl:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2021-11-25_21-49-44.png
   
  • Laddar…
 3. Snigla
  Maskot · Skåne · 10 157 inlägg
  Spännande! Ser mysigt ut, både hus och tomt! :love:

  Ser fram emot mer bilder, inte bara på renoveringar..

  Hoppas ni kommer trivas! (y):)
   
 4. F
  Trädgårdsfixare · Västra Götaland · 411 inlägg

  Farfalle

  Trädgårdsfixare
  Nu börjar berget av flyttlådor att sina så vi kör en första uppdatering. Eftersom det hela tiden sägs att köket är husets hjärta så börjar vi där. Det är även det jag hela tiden sagt att jag kommer sakna mest efter flytten. And let me tell you. Det finns inga ord som kan beskriva hur mycket JAG.SAKNAR.MITT.KÖK!

  Det här är väl en variant av ett standardkök antar jag, vi hade ett liknande i vår lägenhet i Göteborg när jag tänker efter. Jag hatade det köket också. Det kök och vitvaror vi installerade i förra huset höll en väldigt hög standard och jag var väldigt bortskämd med allt. Det är väldigt löjligt men jag tänker inte skämmas för att erkänna att jag vid två tillfällen har stått med gråten i halsen när jag har lagat mat i det här köket samt när jag har försökt lista ut hur jag på bästa sätt ska organisera alla husgeråd.

  x Det finns knappt någon bänkyta att tala om. Speciellt inte när man vill ha en micro med en volym att tala om. Den som står där nu är för övrigt ett sparat objekt från när jag flyttade hemifrån för 19 år sedan, full effekt på 900W är lika effektivt som typ 600W på en ny micro :crysmile: Den har dock varmluft, grill etc också så den väger väl upp lite för att vi nu bara har en ugn igen.
  x Jag hatar överskåp. Man når de första två hyllplanen och resten är döyta som inte används. För saker vi använder sällan är för tunga och för stora för att ställa i ett överskåp.
  x Bänkskåp. Det med dörrar är egentligen ett överskåp för bakom där finns ett element. Alltså får det knappt plats något där i, särskilt inget stort och tungt. Det är därför det inte är ett skåp intill. Elementet fortsätter ända in i hörnet så merparten är alltså dolt bakom skåp. Hörnskåpet är för övrigt bara ett svart hål man kommer åt från luckan under vasken. Når inte alltså inte hela vägen in i hörnet så det lär samlas en massa saker där som glöms bort.
  x Egentligen gillade jag inte det enda högskåpet (skåp ovanför inbyggd micro) i förra huset heller. Men det var praktiskt att gömma godis/snacks/mindre lämpliga saker för barnen där eftersom de inte nådde ens med pall. Här finns det dock för mycket av den varan för min smak.
  X Köket är väldigt rymligt. Familjen som bodde här innan hade fyra barn så de byggde om ett av de vanliga rummen genom att sätta igen dörröppningen och flytta en vägg så man kommer in naturligt genom en annan befintlig dörr. Men det var för att få plats med ett stort köksbord. Vi fick "ärva" detta bord, stolarna är fyra av våra egna eftersom vi har ställt vårt matbord utan iläggsskiva i vardagsrummet. Efter knappt två månader har vi dock insett av vi, som misstänkt, inte är köksbordsmänniskor. Vi äter vid matbordet hela tiden i alla fall.
  X Den dubbla vasken är tillsammans mindre än den enda stora vi hade innan. I kombination med den märkligaste och mest slitna kökskran jag har beskådat är det inte roligt att diska stora objekt.

  Nog med gnäll. Det satt en lysrörsarmatur ovanför diskbänken som jag ersatt med den förra tvättstugebelysningen. Tyvärr visade det sig att kabeln var kortare än vad jag trodde så det här är en tillfällig installation tills elektrikerkusinen kommer på besök och drar om en massa kablar som vi önskar få åtgärdade. Jag är även tacksam att förra ägarna lämnat gardinstången för då slapp jag köpa en massa konstiga böjar och hålla på att kapa de stänger vi redan har. Lyckligtvis är fönsterna nästan av samma storlek som tidigare köksfönster så med lite trollande med gardingafflarna blev det rätt bra även utan att sy om gardinerna.

  Vi har några idéer på hur vi kan ändra köket till att passa oss bättre. Dels tillfälligt men även vid en renovering längre fram. Den tillfälliga lösningen blir kanske ett mellandagsprojekt.  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20211219_142719.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20211219_152525.jpg
   
  • Laddar…
 5. S
  Medlem · 39 inlägg

  Söderslätt

  Medlem
  Först tänkte jag "hur märklig kan en gammal kökskran vara", men där var faktiskt en märklig kökskran. :crysmile:
   
 6. F
  Trädgårdsfixare · Västra Götaland · 411 inlägg

  Farfalle

  Trädgårdsfixare
  Visst är den! Men den va säker jättemodern på 90-talet när de byggde köket. Vi har en betydligt bättre att ersätta med. Ska bara hitta ballofixer någonstans bland alla verkstadspryttlar så vi kan installera den. För givetvis finns det ingen form av vattenavstängning under vasken heller.
   
 7. F
  Trädgårdsfixare · Västra Götaland · 411 inlägg

  Farfalle

  Trädgårdsfixare
  Det första rummet i Vävarvillan att få sig en makeover blev badrummet. Vi skulle vilja ha ett badrum på övervåningen så småningom men tills dess vill vi trivas i det badrum som finns.

  Rosa golv, rosa kakelbård, valet av vit nyans på väggen ger mig rysningar och så har vi den blå stämplade bården uppe vid taket. Duschen hade en högst omodern blandare med läckande duschhuvud. Svart silikonfog som sakta övergick till vitt ju längre upp på väggen den kom. Badrummet har ett perfekt läge i hörnet av huset med fin utsikt mot trädgården, även perfekt insyn för grannarna/förbipasserande vintertid när det inte är några löv på äppelträdet utanför.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Badrum 1.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220115_230435.jpg


  Vi började med att sätta upp frostad dekorplast på fönsterna för att ordna insynsskydd. Det är sprickor i några av rutorna varav en är på insidan så det gällde att hålla tungan rätt i mun och inte trycka för hårt när luftbubblor etc skulle bort. Därefter skrubbades kakelfogarna i duschen så att de inte längre var svarta och silikonfogen togs bort. Satte upp dekorplast i svart marmor och la därefter ny silikonfog. De gamla hålen från de förra duschstängerna fylldes med silikon och ny blandare monterades.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220213_195107.jpg


  Takduschsettet är från Grohe och lite lustigt nog en tävlingsvinst från här på Byggahus från evigheter sedan. Det blev aldrig av att vi satte upp den i förra huset då vi valde att ha kvar badkar i det badrum vi hade tänkt sätta upp den i. Nu sitter den som en smäck i detta badrum istället; efter att vi fick kapa röret några cm eftersom det knappt är 235 cm i takhöjd i badrummet pga påbyggd golvvärme och en taklist som sitter i vägen för att kunna skruva fast det övre väggfästet. Slangen är en sån där bångstyrig helt i plast och ska bytas till en ledad i metall istället.

  Steg tre var att montera ner handfat, skåp och hyllor för att tvätta av väggarna. Vilket för övrigt är ett väldigt tråkigt jobb men visade sig nödvändigt för smutsigt var det. Bild ett: alla hål spacklade, tejpat och redo för grundmålning. Bild två: grundmålat. Syns knappt eftersom det är målat med en av de förmodligen sämsta grundfärgerna som finns på marknaden. Målat uppe på bården två gånger för att få någorlunda täckning innan själva täckfärgen.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220213_174943.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220213_193736.jpg


  Eftersom vi tidigare har använt fasadfärg från Byggmax med gott resultat med tanke på att vi använt det till något mycket mer slitsamt än på fasad så tänkte vi testa deras inomhusgrundfärg när vi målade hallen i förra huset. Aldrig mer! Man kan lika gärna måla med mjölk.Det skvätter som bara den (regnställ rekommenderas om man ska måla tak), en normal roller får inte plats i burken så man måste hälla upp på tråg, friktionen är lika med noll så man mer eller mindre drar/puttar/skrapar ut färgen i början av varje ny påföring med roller. Glöm att använda färgen för att kunna se om man missat vissa fläckar vid spackling, suger in som en trasa i gips så det ser bara blött ut. Enda anledningen till att jag använt färgen nu är för att det fanns lite kvar och för att detta ska vara en billig renovering. Har använt Caparol innan och kommer gå tillbaka dit. Täckmålade med Jotun Lady i hallen i förra huset och är mycket nöjd över resultatet. Kan tänka mig att testa deras grundfärg också.

  Imorgon hoppas jag kunna komma iväg för att köpa resterande färg till väggar och taklister.
   
 8. F
  Trädgårdsfixare · Västra Götaland · 411 inlägg

  Farfalle

  Trädgårdsfixare
  Den lokala färgaffären har försett mig med Jotuns Lady Aqua Silkesmatt. Helt vanlig standardvit och redan efter en strykning har ett lugn infunnit sig i min själ. Bården lyser fortfarande igenom en del och jag befarar att det kan komma att krävas totalt tre strykningar. Men det är i alla fall mer vitt än rosa nu.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220215_215755.jpg
   
 9. F
  Trädgårdsfixare · Västra Götaland · 411 inlägg

  Farfalle

  Trädgårdsfixare
  I april fick vi för oss att vi ska byta tak och installera solceller. Förra veckan fick vi klartecken att de "lämnar en container med material på måndag eller tisdag och börjar arbetet mot slutet av veckan", alltså denna vecka. Döm av min förvåning när jag kom hem igår vid lunch och de då nästan hade rest hela ställningen på framsidan. Idag har de redan hunnit med att hiva alla gamla pannor och gammal plåt, lagt på den oljehärdade boarden (är fint torrt sticketak under) och satt upp all läkt på framsidan. Med den här takten känns det nästan som att de är klara innan helgen så länge pannorna dyker upp. Sen ska förstås solpanelerna upp på baksidan av huset och ena sidan av garaget.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220912_191117.jpg

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220912_191036.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220913_171552.jpg
   
 10. F
  Trädgårdsfixare · Västra Götaland · 411 inlägg

  Farfalle

  Trädgårdsfixare
 11. Appendix
  Husägare · Roslagen · 3 617 inlägg

  Appendix

  Husägare
  Ett solpanelsbolag som levererar...... :oops:

  trodde att vi skjulle få ställning och nedtaget tag och en ökande frustration i flera veckor....

  Kul! Snyggt blir det med :)
   
 12. F
  Trädgårdsfixare · Västra Götaland · 411 inlägg

  Farfalle

  Trädgårdsfixare
  Det är så snyggt! Jättenöjd med själva taket, plåtslagaren har satt upp huvarna för avluftning och fläkt igår, saknas runt takfönster bara. Däremot är vi mindre nöjda med hanteringen av avsågade takpannor. De bitar som inte användes har slängts ner på gräsmattan vilket kilats fast bra djupt snett neråt i jorden och orsakat hål samt att jag hittade en rejält stor och vass bit som de missat och hade skurit upp fötterna rejält på barnen som springer ut utan skor till studsmattan. Även hittat bitar i centimeterklassen som robottklipparen inte mått bra av. Fimpar på asfalten utanför och spik på grusparkeringen hade vi också klarat oss utan :mad:

  Angående solcellerna kom de ingen vart igår pga ett rejält åskoväder som höll i sig hela dagen men nu är de här och har påbörjat arbetet på garaget.
   
 13. F
  Trädgårdsfixare · Västra Götaland · 411 inlägg

  Farfalle

  Trädgårdsfixare
  Redigerat 18 sep 15:29
 14. F
  Trädgårdsfixare · Västra Götaland · 411 inlägg

  Farfalle

  Trädgårdsfixare
  Idag har resterande fästen monterats samt kabel dragits. Det har uppstått ett problem med panelerna såtillvida att de vi avtalat om inte kommer förrän om ca en månad. Men det finns möjlighet att montera andra redan under morgondagen med en maxeffekt på 395 W, vi hade beställt 400 W. Det lustiga i refrängen är att de här andra skulle vara dyrare för oss eftersom de är av en nyare modell även om vi förlorar totalt 135 W i maxeffekt. Något vi givetvis inte går med på. Så de får så snällt montera de nya panelerna imorgon till det pris vi har avtalat. Det kostar mer för dom att montera ner ställningen nu för att komma tillbaka om en månad och montera upp den igen.

  Totalt blir det 27 paneler: 10 på garaget, 8 på vänster sida om takkupan på huset och resterande 9 på andra sidan kupan.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220919_165507.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220919_165523.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220919_165635.jpg
   
 15. F
  Trädgårdsfixare · Västra Götaland · 411 inlägg

  Farfalle

  Trädgårdsfixare
  Igår kom panelerna upp och idag åkte ställningen ner. Dock ingen elektriker som varit på plats för att börja koppla in varken växelriktare, batteri eller laddare till bilen.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220921_164311.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220921_164413.jpg


  Just nu känns det väldigt bra med att vi tog beslutet i våras angående solcellerna. Va iväg förut och köpte pellets. 21,4 % dyrare än förra månaden! Vi har en förhållandevis låg elkonsumtion men vi får väl se hur det slår ut nu. Funderar på om det faktiskt är något rum som vi inte behöver värma upp i vinter utan kan stänga igen. Kaminen lär användas flitigt.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.