Bokskogen - från förskola till drömhem

92k läst  237 svar

 1. F
  Trädgårdsfixare Nivå 11
  Så gick jag och sambon och blev med hus i förra veckan. Efter att ha smugit omkring här på forumet en längre tid var det bara att inse att det nog var lika bra att skapa ett konto så vi kunde ställa alla tusen frågor som lär dyka upp när vi påbörjar renoveringen. Får väl erkänna att jag har väl nästan blivit lite förskräckt när jag läst om andras renoveringar här. För att inte nämna att vi dessutom väntar tillökning i familjen om knappt två veckor :eek: Men tji den som ger sig så lätt, det är bara att köra på!

  Huset är en tegelvilla med källare från 1968 på 160+160 m[SUP]2[/SUP]. Mellan 1989 och 2012 har huset dock tjänstgjort som kommunal förskola och ser numera ut därefter. Detta medför också att huset (om än byggt som en bostad ursprungligen) i nuläget inte får bebos. Bygglovet för ändrad användning lämnade vi in samma dag vi skrev på köpekontraktet så nu väntar vi bara på ett besked (vilket kan ta allt mellan tre till nio veckor till) innan vi kan börja gå lös på väggar och golv. Under tiden roar vi oss med att planera vårt blivande drömhem.

  Mäklarens planskiss stämmer nästan med verkligheten. Det inritade badkaret är i själva verket ett skötbord som exempel. Handikapprampen finns inte heller (den hittade vi gömd i ett snår på tomten),
  1.jpg


  Källarplan:
  2.jpg
  Som ni ser finns det några rum att arbeta sig igenom. Återstår att se hur illa det verkligen är när vi river första väggen och byter första golvet...
   
 2. F
  Trädgårdsfixare Nivå 11
  Här kommer några bilder på utsidan. Vi hade inte tänkt dränera och isolera källaren förrän nästa år eller så. Men nu funderar vi på om det kanske är bäst/lättast att göra det direkt i samband med att vi byter till bergvärme och drar in fiber? Eller kan vi bara ta dräneringen på framsidan där alla slangar och kablar ska in och ta resten av huset vid ett senare tillfälle? Som ni ser på bilderna nedan så sluttar tomten från framsidan och ner mot resten av trädgården på baksidan.

  Framsida i sydost. Funderar över hur vi ska göra en snyggare entré än den fula metall och trätrappen.
  1. Framsida.jpg

  Baksida, här är det full kvällssol så vid ett senare skede kommer vi bygga altan här. Växterna intill huset ryker all världens väg så fort vi får tillgång till huset.
  3. Baksida.jpg

  Baksida med garage.
  4. Baksida garage.jpg
   
 3. D
  Medlem · Nivå 6
  Vilka utrymmen! Ser fram emot en fet projekttråd med massor av bilder.
   
 4. V
  Medlem Nivå 8
  Ni har rätt att "lättriva" och renovera utan bygglov. (om ni vill påbörja med dylikt arbete nu)
   
 5. N
  Medlem Nivå 11
  Baksidan va fin!
   
 6. A
  Medlem Nivå 15
  Är det inte lite nervöst? Vad trist om ni skulle stå med ett jättehus som ni inte får bo i. Eller har ni skrivit in någon klausul i köpekontraktet att köpet går tillbaka om byggovet inte blir beviljat?
   
 7. F
  Trädgårdsfixare Nivå 11
  Helt rätt båda två! Vi hade kunnat få börja renovera innan bygglovet gått igenom men vi har en klausul som säger att vi har rätt att häva köpet i sin helhet om bygglovet inte skulle gå igenom. Därför har vi inte heller tillgång till huset ännu men vi är inte särskilt oroliga, mest bara otåliga. Fastigheten har vi köpt av kommunen och vi har haft en väldigt bra kontakt med dem från första dagen. Det ligger väldigt mycket i deras intresse att bli av med fastigheten som har stått tom i snart ett år plus att det visade sig vara ett väldigt intressant objekt för många, så de har fått mer än dubbelt så mycket för försäljningen än vad de väntat sig. Och vem är det som beviljar bygglov om inte kommunen själva? ;)
   
 8. N
  Medlem Nivå 2
  Ett nästan exakt lika hus som mina föräldrars, förutom att dom har garaget på andra sidan :) Ska bli kul att följa!
   
 9. A
  Medlem Nivå 15
  Nu tror jag inte att det är något problem för er, men något som är utmärkande för kommuner är att olika avdelningar inom samma kommun kan jobba i rakt motsatt riktning mot varandra. Det skulle inte förvåna mig ett dugg om t.ex. Fastighetskontoret gör allt för att sälja en kommunal lokal medan Stadsarkitektkontoret samtidigt omöjliggör försäljningen genom att inte bevilja bygglov. Var och en följande sin egen agenda och sitt egna regelverk.
   
 10. V
  Medlem Nivå 8
  Om d.p tillåter bostäder på fastigheten då skall sbk ge b.l för verksamhetsförändringen. Förmodligen har kommunen brutit mot d.p då de har haft förskola i byggnaden
   
  MagicFingers gillar
 11. A
  Medlem Nivå 15
  "d.p"? "skb"? "b.l"?
   
  xdigger gillar
 12. V
  Medlem Nivå 8
  D.p detaljplan
  SBK Stads/samhällsbyggnadskontoret
  B.L Bygglov

  Fritt förkortat :)
   
 13. F
  Trädgårdsfixare Nivå 11
  Ja hade fastigheten legat i den kommun vi bor i nu (eller någon av de direkt angränsande kommunerna) hade vi inte ens funderat på att köpa kåken. Det hade varit att be om bekymmer med minsta lilla grej. Så vi får hoppas att vi inte helt har missbedömt vår blivande hemkommun för den kontakt vi har haft med bland annat plan-, bygg- och miljökontoren har varit långt över förväntan. Har också svårt att se att de inte skulle godkänna fastigheten som bostad igen med tanke på att det är det den ursprungligen byggdes för. Men vi får se som sagt, förhoppningsvis har vi ett svar redan inom två veckor.


  Igår kom ett tjockt trevligt kuvert från kommunen med en massa papper från huset: ritningar från -89, elschema över hela fastigheten, rapporterna från varenda vattenprov som gjorts sen -90 med mera. Även fått bekräftat att de kommer byta lås på dörrarna åt oss. Det börjar klia en smula i fingrarna...
   
 14. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Lite off topic, men det är ju lördagskväll :)

  Vi bodde på en liten ö i skärgården för många, många år sedan.
  Där fanns skola, B-skola 1-3, men inget daghem.
  Så en grupp företagsamma mammor (stöttade av sina män förstås) beslutade att skapa ett föräldrakooperativ.
  En enplansvilla med källare var till salu.
  En byggmästare på en närliggande ö engagerades som finansiär.
  Han köpte huset, avtal skrevs med kommundelens styrelse, personal anställdes, och plötsligt hade ön ett daghem, som uppskattades och älskades av både barn och föräldrar.
  Vi föräldrar gjorde väl ca en arbetsdag i månaden var, och barnen blev väl omhändertagna.
  Dagiset fick namnet Blåklinten. Det är nu nedlagt, sedan kommunen så småningom byggde ett eget.
  Nu är det en vanlig enfamiljsvilla igen, ungefär som Farfalles.

  Lycka till med huset Farfalle!
   
 15. F
  Trädgårdsfixare Nivå 11
  Tack så mycket!  Igår fick vi ett mail från bygglovshandläggaren om att de ville ha en komplettering på ansökan. En så simpel komplettering att jag inte förstår att vi (och de) inte tänkte på det från början när vi var inne på deras kontor och gjorde ansökan från början. Efter en snabbjustering av ritningarna i Photoshop har nu alla rum fått rätt användningsfunktion. Med lite tur har vi ett svar nästa vecka. Med lite mer otur så har de precis bara börjat handläggningen och det tar några veckor extra.
   
  Redigerat 17 okt 2013 09:24

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: