Byggahus.se
Hej,
Vi har ett ganska stort tillbyggd torp (135kvm i bottenplan), och funderar på att installera en luftvärmeväxlare för att få lite värme i vinter. Vi har en kakelugn i huset som dock måste renoveras, men är osäkra på om den räcker som värmekälla för oss. Vi har även några vanliga elradiatorer på nedervåningen.

Nu är frågan om vi ska satsa på att köpa fler vanliga elradiatorer eller installera en värmepump inför vintern? Kakelugnen kommer vi inte hinna få liv i förrän till nästa höst.

Någon som har några ideér och åsikter? Värmepump i ett gammalt hus är ett typiskt stilbrott, eller?

 
Värmepumpen är ju inte så stor så den går nog att döja. Men man måste också kunna sprida värmen och det lär väl inte räcka med bara luftvärmepump?
 
Visst är det ett stilbrott men det går inte att hålla allt i gammal stil, det blir för dyrt och är inte genomförbart med dagens levnadssätt.

Vi är i alla fall kanonnöjda!
 
Det var kul att höra att någon annan använder sig av moderna grepp för uppvärmningen. I vårt hus är det såpass mycket annat som kommer att ta tid och kosta pengar så att kakelugnen i rummet och vedspisen i köket får tyvärr vänta ett tag på sin tur att bli renoverade. I väntan på detta tänkte vi installera en luftvärmeväxlare. Som det är nu har vi endast några elradiatorer på nedre våningen, och övervåningen är ouppvärmd. Eventuellt blir luftvärmeväxlaren överflödig i framtiden på nedervåningen men då är det bara att flytta upp den till övre plan....
 
Jag tror våran luft/luftpump kommer bli ett kanon-komplement till kakelugnen, den får gå på lägre temp och blåsa runt värmen från kakelugnen när den är klar.

Då kommer det bli varmt ;D
 
kurt skrev:
Värmepumpen är ju inte så stor så den går nog att döja. Men man måste också kunna sprida värmen och det lär väl inte räcka med bara luftvärmepump?
Om man döljer värmepumpen har man liksom förlorat effekten av den - den måste ju vara centralt placerad för att kunna sprida värmen effektivt.
I vårt hus från 30-talet har vi också installerat luft/luftpump. Tillsammans med våra alternativa värmekällor (kakelugn, järnspis samt öppenspis med Roslagsspisinsats) värmer den lugnt hela bottenvåningen (ca 100 kvm). På övervåningen behöver vi knappt någon värme i de rum som murstocken passerar. Men lite elradiatorvärme i de två andra.
Vacker är nog inte värmepumpen men som jocke påpekar det går inte att hålla allt i gammal stil samtidigt som man har nutidens krav på levnadsstandard!
 
Hej!

Håller med om att en luft/luft-VP kanske inte smälter in perfekt i en gammal miljö men påverkan på huset är ju minimal. Skulle ni eller någon framtida ägare vilja återställa allt i orginal så är det ju bara ett hål i väggen som finns kvar.

Vi har satt in en luft/luft-VP i vårt timmerhus från 18XX och ser inga problem med det. Även hos oss är den tänkt att fungera ihop med vedeldning i kamin och kakelugn. Nu har vi i och för sig inga planer på att återskapa husets 1800-talsutseende heller. Tidigare ägare skapade en 60-tals villa av huset och det har vi accepterat.

/Ingenjören
 
ELIN skrev:
Hej,
Värmepump i ett gammalt hus är ett typiskt stilbrott, eller?
Stilbrott visst......men då är ju indraget vatten o el
oxo stilbrott (lite beroende på när huset byggdes)!!!
du kan säkert dölja värmepumpen på något smart sätt!

jag har exempelvis golvvärme o wireless LAN,
nymodigheter som faktiskt gör att huset ser mer original
ut än om jag hade hade haft element o kablar till datorn!
tycker inte man skall rata ny teknik bara för att den är ny!




 
Va bra! Då slänger vi in en värmepump. Skönt att höra att fler har gjort det och är nöjda med resultatet..
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.