Byggahus.se

Vad har ni gjort med era hus idag?

 1. Ramnemark
  Hobbysnickare Nivå 24
 2. Needas
  Renoverare · Nivå 12
  Lustigt nog är det misstänkt corona!:)
   
 3. oskar.valta
  Renoverare · Nivå 7
  • Laddar…
 4. PNO
  Medlem · Nivå 14
  Jag har påbörjat vårens och sommarens jobb, takbyte. Gamla, lessna betongpannor med ännu mer lessen papp under ska ersättas med ny underlagspapp och nytt lertegel. På så vis blir i alla fall teglet som det var från början. Underlagspapp av samma typ som användes 1920 vill jag nog inte lägga idag.

  Ställningsbygget är påbörjat.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20200321_173546.jpg


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20200321_173555.jpg

  Ställningen är en gammal stålställning som jag kom över billigt. Förvånansvärt lättarbetad när jag kommit på hur man ska göra. Plank kommer i veckan, så vi får se om jag vidhåller att det går lätt när jag kan börja jobba mig uppåt.

  Nästa förberedelse för jobbet är att gå på taksightsing i omgivningen. Någon gång på 70-80-talet så bögg man om takfoten på huset. Dels blev det inte riktigt bra - takfoten har vattenskador här och var, och dels ser det för trist ut när takfoten inte matchar resten av huset. Förstukvisten har originalutseendet kvar:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_6257[1].jpg

  Det byggdes ganska många hus i samhället vid samma tidpunkt, alla med liknande arkitektur, så jag har gått runt och tittat på vilka som kan tänkas ha originalutförandet på takfoten och gavlarna kvar. Det här huset är ganska välbevarat:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20200318_141332.jpg


  Planen är att återskapa utseendet så gott det går. Fönsterfoder och knutbrädor kommer också att återställas i sinom tid, men det får vara som det är just nu.
   
 5. Ramnemark
  Hobbysnickare Nivå 24
  Fint att återställa huset men det måste vara bättre med takutsprång än utan? :)
   
  • Laddar…
 6. PNO
  Medlem · Nivå 14
  Det gula huset på sista bilden har kvar sin hundra år gamla originalfasad, trots litet takutsprång, och väldigt hög fasad. Jag tror man överskattar nyttan med stort takutsprång. Oftast blåser det ju när det regnar, så det är en ganska begränsad del av fasaden som skyddas av takutsprånget ändå.
   
 7. H
  Medlem · Nivå 18
  Det beror väldigt mycket på hur man brädslår fasaden. Gör man det slarvigt så som nutidens byggare ofta gör så borde man ha två meters takutskifte minst men brädslår man omsorgsfullt och målar med en bra färg så räcker det gott med 30 cm utskifte eller kanske rentav 20.
   
 8. useless
  Självbyggare · Nivå 24
 9. F
  Hobbyelektriker Nivå 11
  Åter riktat uppmärksamheten mot golvet.

  I ena hörnet fann jag mystiska lämningar som bestod i ett mönster på väggen (målat runt något) samt ett hål i yttertaket (ca 80mm diameter). När jag tog bort golvbrädorna i hörnet luktade det gammal pissoar! Ställer mig dock ytterst tveksam till att eventuellt kontaminerat sågspån ska hålla urinstank i över sextio år...
   
  • Laddar…
 10. Ramnemark
  Hobbysnickare Nivå 24
  • Laddar…
 11. F
  Hobbyelektriker Nivå 11
  • Laddar…
 12. Needas
  Renoverare · Nivå 12
 13. Needas
  Renoverare · Nivå 12
 14. X
  Medlem Nivå 1
  Tittade på proffsen som dränerar vårt hus :cool:
   
  • Laddar…
 15. X
  Medlem Nivå 10
  Om man e proffs, sätter man grenrör stående då?