21 258 läst · 36 svar
21k läst
36 svar
Vad gäller om man tar el från fruns hus till mitt eget hus.
Det är två fastigherer bredvid varandra, i dag tar vi el från fruns elcentral till min elcentral, inga stridigheter oss emellan,, men vad säger elbolaget, det har varit så här ca: 20 år, elfirman sa att är fastigheterna inom familjen är det ok, men nu kanske en fösäljning ev närmar sig pga ålder bl a, nån som har nån bra ide hur lösa detta.
Om det är två olika registrerade fastigheter så är det inte tillåtet att leda ström från det ena till det andra huset. Det är elnätsbolaget som har monopol inom nätområdet på att förse varje fastighet med el från el-nätet. Var och en ska ha sin egen elmätare från elnätsbolaget.
Det har nyligen kommit nya regler i ellagen för delning av el men det är i första hand med tanke på att dela el om man har solceller. Energimarknadsinspektionen avgör om man kan få undantag från nätkoncessionen. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/nu-mojligt-att-dela-el-med-varandra
"Om en elledning sträcker sig över flera fastigheter behöver dessa fastigheter ha identiska ägarförhållanden för att kunna omfattas av undantag enligt 6 § IKN-förordningen. Enligt Ei:s praxis ska det ska vara samma innehavare av ledningen och av området där ledningen sträcker sig."
"Om en elledning sträcker sig över flera fastigheter behöver dessa fastigheter ha identiska ägarförhållanden för att kunna omfattas av undantag enligt 6 § IKN-förordningen. Enligt Ei:s praxis ska det ska vara samma innehavare av ledningen och av området där ledningen sträcker sig."
Redigerat:
Ok, det lutar åt att fixa ett separat abonnemang, trist när man grävt ner matningen, nu lär det väl bli luftburet samt en stolpe, låter dyrt.E elmont skrev:
Hej.H Hassans skrev:
Det är ingen ovanlig sits du befinner dig i.
Mitt råd är att ta kontakt med nätbolaget, och förklara situationen.
Beroende på omständigheter kan ju en markförlagd kabel bli ett alternativ, så det behöver inte bli en stolpe.
Troligvis kommer nätbolaget hur som helst att förlägga en egen serviskabel, eftersom man har ansvar för den, och så kallde serieserviser inte är så populära idag (där man hoppar från en kunds mätarskåp till nästa).
Men vilka kostnader nätbolaget hamnar i behöver du inte ta hänsyn till här, utan det maximala beloppet som kostnaden landar på har med avståndet till närmaste lokaltransformator att göra med.
Detta undantag gäller också bara om det inte är bostadshus som elen ska delas mellan. Så fort det är en byggnad avsedd som bostad så finns det mycket små möjligheter att mata den internt från annan byggnad. I alla fall om man ska följa nätbolagens (energimarkdansinspektionens) riktlinjer... Men det de inte vet har de inte ont av hellerJ Josth skrev:
Korrekt, på samtliga punkter 😀T Tagsi skrev:Detta undantag gäller också bara om det inte är bostadshus som elen ska delas mellan. Så fort det är en byggnad avsedd som bostad så finns det mycket små möjligheter att mata den internt från annan byggnad. I alla fall om man ska följa nätbolagens (energimarkdansinspektionens) riktlinjer... Men det de inte vet har de inte ont av heller
Fördelen med att göra så att det blir som det ska vara är att nätägaren knappast kommer med krav i efterskott och den nya ägaren inte kommer att drabbas av problem.
Blir man "upptäckt" kan det bli rätt dyrt, men anmäler man själv brukar det aldrig vara nått problem.
Blir man "upptäckt" kan det bli rätt dyrt, men anmäler man själv brukar det aldrig vara nått problem.
Så är det faktiskt, helt klart bäst att försöka göra som man ska, speciellt om vi som nu vet om förutsättningarna och vad som gäller.E elmont skrev:
En nyfiken fråga till detta forum, är det någon som vet något rättsfall där någon blivit dömd för denna typ av brott, alltså matat ett bostadshus internt? Går det under samma brottsrubricering som olovlig kraftavledning trots att all el är mätt, förvisso i en anslutningspunkt istället för två?
Det är inte troligt att energibolaget anlägger en luftledning.
Kan bara säga vilken egen erfarenhet jag har i detta som nätägare, eftersom jag har varit inblandat i ett tiotal fall när det har varit på detta sätt.T Tagsi skrev:
Rent krasst så är det inte något problem, förrän det sker ägarbyten/delning mellan fastigheterna.
Det blir ju ett eget fungerande IKN nät mellan husen, och när det är samma ägara, då är det svårt att veta att den ens finns.
Men vid delning/försäljning då uppstår problematiken, och då brukar vi hantera det som en vanlig nyanslutning, och det blir i regel den lägsta anslutningsavgiften, det ska trots allt grävas en serviskabel eftersom vi inte vill ta över den kabel som vi ej har förlagt, den blir ju vårat ansvar sedan.
Men jag har inte varit med om att detta har uppdagats vid nybyggnationer, då skulle man kanske se på det på ett annat sätt.
Allting jag har varit inblandad i har varit gamla fastigheter, där det har byggts till för länge sedan.
Så, ingen polisanmälan eller andra hårda efterspel, utan vi har bara löst det i samförstånd.
Det har till och med funnits så kallade "sågverksanslutningar", där markägaren kunde koppla in sitt lilla sågverk direkt i ett skåp på stolpen, omätt, en goodwill som kunde finnas förr i tiden.
Dessa får vi inte ha längre, och de är troligvis borta vid det här laget.
OCH ta tag i saken på en gång för det kan ta rätt lång tid innan ni får en elanslutning och den bör vara färdig innan försäljningen.H Hassans skrev:
Ps
Det börjar med att en "behörig" lämnar in en föranmälan och förklarar läget för nätägaren.