Byggahus.se

Underhåll av pinnstaket

 1. B
  Medlem Nivå 6
  Jo, jag börjar luta åt det. Tanken var att ha något som man bara plockar isär, för att måla eller byta ut något. Men tyvärr verkar allt jag kan hitta på alltför meckigt. Funkar med några enstaka. Men nu ska en hel ny sektion på plats om ett tag, (se rutten tvärslå ovan), så då blir det nog skruva.
   
 2. B
  Medlem Nivå 6
  Tvärslåar på plats.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20191013_132903.jpg


  Med skruv. Här har jag inte försökt komma på något bättre. Men det duger. Reglar som måste klyvas och ha den där lutningen, så att regnet rinner av.

  Annars får jag väl vara glad att det fanns något i stolpen att fästa i. Men den tar jag något annat år.
   
 3. Oldboy
  Medlem · Nivå 14
  Ja, det brukar vara lika illa.
  Mitt stalltips är att tjära allt trä innan det sätts ihop, så bör det stå sig lite längre till nästa byte...
   
  • Laddar…
 4. B
  Medlem Nivå 6
  Nu är det Falu grät är målad med. Är ditt tips att tjära där man trycker ihop träbitarna med varandra?
   
 5. Oldboy
  Medlem · Nivå 14
  Ja.
  Det finns också rödtjära, så syns lite kladd inte lika tydligt..

  Tjära är ett klassiskt träskydd. Det räcker inte i evigheter, om det inte förnyas regelbundet, men det bör förlänga tiden (x antal år) innan det är dags för byte pga röta.

  Allra enklast är såklart att måla hela staketet med tjära, el ev roslagsmahogny.

  Viktigast för livslängden är nog ändå träkvaliteten.
  Har själv tre sektioner pinnstaket av denna typ. En del pinnar har nu efter 10-12 år ruttnat upp, medan de flesta är helt ok. Målade med billig röd slamfärg. Eftersom det bara är enstaka pinnar (läkt 23x34) som ruttnat upp rejält så drar jag slutsatsen att det är träkvaliteten som gjort hela skillnaden. Allt annat är lika.
  Såg även på en vattbräda som jag bytte för kanske 15 år sedan att den var dålig lokalt på ett ställe. Det är en grenknast där den ruttnat upp runt om. Slår vad om att knasten inte suttit fast i trävirket runtomkring ordentligt, och därför har det med tiden när målarfärgen börjat spricka av träets rörelser kommit ner vatten med normalt förödande resultat.
  Jämför dagens frodväxta "virke" (= råvara för pappersmassa) med gammalt fönstervirke, som endast grånar trots att det många ggr stått utan färg i decennier.
   
  • Laddar…
 6. B
  Medlem Nivå 6
  Nu tycker jag Falun som färg har rent estetiska kvaliteter jag inte vill byta ut. Men det är klart att dutta på rödtjära på utsatta ställen kan bara en bra idé.

  Stolparna är det som tar mest stryk i längden och är jobbigast att byta ut. Att de skulle ha en något annan nyans än resten a staketet, skulle nog inte göra något. Att fundera på till nästa år.

  När jag åker till Stor eller Jättestor Bygg kan jag inte välja kvalitet. Det är Konsums blåvita läkt till pinnarna vare sig jag vill eller inte. Var köper jag jätte kvalitet? För särskilt dyrt är det inte.
   
 7. B
  Medlem Nivå 6
 8. Oldboy
  Medlem · Nivå 14
  Gissningsvis måste man hitta ngt litet sågverk som specifikt jobbar med just kvalitetsvirke. Måste ju finnas i ett stort skogsland som Sverige, men då det är små/hobby-verksamheter så är de förmodligen omöjliga att hitta via Google. (För mig är det som inte hittas via Google inom ett par minuter icke existerande.)

  Så om jag ville bygga ett nytt pinnstaket som skulle hålla länge, och med minsta möjliga underhåll, så skulle jag fundera på några olika alt:
  1. Välja ut det bästa (kådrikaste, mest tätvuxna) virket på byggmarknaden, och köpa dubbelt så mkt som man behöver för att ytterligare kunna göra en utsortering hemma. (Det överblivna kan få bli tändved.)
  2. Köpa tryckimpregnerat trallvirke och klyva ner till lagom bredd.
  3. Se om det går att få tag på ekvirke. (Förmodligen lika svårt att hitta som kvalitetsvirke av gran el fur.)
  4. Tjära staketet runt om överallt. (om vanlig gran el fur)
  5. Sätta stolparna på plintar (utan markkontakt).

  Eller vara beredd att då och då behöva byta en spjäla, tvärregel el stolpe... Sannolikt det billigaste och enklaste alternativet, samt att det fungerar med vanlig slamfärg.
   
  • Laddar…
 9. B
  Medlem Nivå 6
  Rött staket med vita knoppar i tryckimpregnerat virke! Hu!

  • Ek? Stolparna kanske, på riktigt alltså, skulle kanske vara bra. Funkar slamfärg på ek?

  Men som du skriver är det nog bara vanligt kontinuerligt underhåll som gäller. Inte märkvärdigare eller mer spännande än så.
   
  Redigerat 20 okt 19:01
 10. Oldboy
  Medlem · Nivå 14
  Slamfärg funkar väl på alla sågade ytor.
  Funkar iofs även på hyvlat, men dels behöver man måla 2 lager (minst), och dels slits det bort fortare iom att det rent mekaniskt inte har några skyddande "försänkningar" att sitta kvar i.

  Tryckimpregnerade trallbrädor är ju hyvlade så slamfärg är inte idealt, men annars märks ingen skillnad när de är målade.
  Mina staketsektioner hade tvärreglar och stolpar i tryckt virke. Fungerar utmärkt. Målade med faluröd slamfärg och vita toppar (linoljefärg). Det enda är ju då att hyvlat virke inte har samma ytstruktur som sågat, och därmed ser ju det röda olika ut, (om man står tillräckligt nära).

  Har man mkt tid och energi, samt är petig med utseendet, så kan man dra över de hyvlade ytorna som hastigast med ett grovt sandpapper. Är man riktigt trogen det sanna gamla utseendet så kan man låta byggsågen tugga den yttre 10-dels mm så det blir en äkta sågad yta. :)
   
  • Laddar…