Tillverka trappsteg till spartrappa

2k läst  19 svar

 1. S
  Medlem · Nivå 10
  Jag har en väldigt brant lofttrappa med för små trappsteg som jag tänkte bygga om till en spartrappa för att göra den lite mindre livsfarlig. Frågan är vad jag skall välja för material och konstruktion på trappstegen. Stegdjup är som mest 280mm.

  Arbetshypotesen är just nu at laminera 2 x 15mm konstruktionsplywood med16mm stavlimat hyllplan i Ek som slityta. Det ger 46mm totalt. Tror ni det blir bra eller har något ett bättre förslag?
   
 2. katos
  Medlem · Nivå 9
  Varför inte helstav limfog i ek?
   
 3. S
  Medlem · Nivå 10
  Det här är tänkt som en tillfällig lösning tills det är dags att ändra planlösning och göra plats för en riktig trappa. Så att använda ek rakt igenom känns onödigt. Lutar lite åt att spara ändå mer och bara köra 2 x 22mm plywood istället.
   
 4. J
  Medlem · Nivå 21
  I mina ögon verkar dessa dimensioner våldsamt överdrivna. 21 mm k-plywood är ju extremt styvt. Vad har planstegen för mått?
   
 5. S
  Medlem · Nivå 10
  Min praktiska erfarenhet är precis tvärt om. Jag skulle inte säga att plywood är extremt böjstyvt. Snarare tvärt om. Det kan visserligen ta upp stora krafter vertikalt i väggkonstruktioner där det är förankrat i en regel som hindrar den från att bågna, men det är något helt annat. När det gäller en spartrappa så är dessutom planstegets breda del enbart förankrat i ena kortsidan. Andra hörnet hänger fritt i luften och enbart den betydligt smalare delen sitter fast i vangstycket. Det innebär att det är den smala delen som ta upp rotationskraften och den breda fungerar snarare som en trampolin. Jag tillverkade tre provsteg i 21mm plywood för att få en känsla för hur den kommer bli att gå i. Tro mig: 21mm plywood är inte på långa vägar tillräckligt böjstyvt för att det skall hålla. Två steg ihopklämpa med skruvtvingar verkar däremot bli tillräckligt stabilt.

  Idag är planstegets djup totalt 145mm med 20mm överlapp. Jag är annorstädes men om jag minns rätt är steghöjden någonstans runt 180mm. Det är alltså en rätt brant och obehaglig trappa. Som jag skrev ovan skall det bli en spartrappa med max 280mm i djup på den överskjutande delen och det ursprungliga måttet i övrigt. Trappans bredd är runt 110cm.
   
 6. J
  Medlem · Nivå 21
  En steghöjd på 180 mm kräver ett stegdjup på 240-270 mm för att det ska bli acceptabelt. Jag tror vi pratar förbi varandra lite. När du säger spartrappa är det en sicksacktrappa du menar? K-plywood har en elasticitetsmodul som ligger i närheten av den som gäller för C 24 virke. Talar vi om konsolkonstruktioner är naturligtvis 21 mm inte mycket att komma med, men jämfört med andra skivmaterial är plywood överlägset. En enkel skiss, så går det ju att räkna på det.
   
 7. katos
  Medlem · Nivå 9
  Jag tror han menar spartrappa om han skriver det?

  Men för att komma tillbaka till praktiska lösningar. Eftersom du verkar vilja ha en budgetlösning som ändå ska hålla några år så tänker jag:
  1.
  Ekfaner och kantlist på furulimfog eller plywood

  2. Betsa furulimfog till en nyans du kan leva med tills du gör en ny trappa.

  Svårt när man inte vet din kunskap eller vilka verktyg du har tillgång till
   
  • Laddar…
 8. HasseTeknik
  Medlem · Nivå 14
  Om det bara är tillfälligt, så varför inte bara köra med lackad furu ? Lacken håller väl några år om den inte används alltför frekvent. Bilden från ett sovloft i ett fritidshus, byggt 1993. Lacken inte dålig än.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20181213_121647.jpg
   
  • Laddar…
 9. J
  Medlem · Nivå 21
  Trappan i inlägg #8 kallas med en äldre fackterm för sicksacktrappa, fast det är en lejdare och inte en trappa. När man ska räkna på dimensioneringen av en sådan får man betrakta det som en form av konsollösning. En bredd på 110 cm är en utmaning. Det är en smaksak hur stor momentan svikt man accepterar. Om man tänker sig en 100 kg gubbe som står med hela sin vikt på det känsligaste stället borde man kunna acceptera en nedböjning på 1,5 mm. Ska man göra plansteget av vanlig fur med de förutsättningarna bör det vara ca 50 mm tjockt. Ett förhållandevis enkelt tillverkningssätt vore att använda 56 mm tjocka limträbjälkar på lågkant (de är faktiskt styvare på den ledden). Då får man en väldigt stadig "trappa".
   
 10. katos
  Medlem · Nivå 9
  Eller så skruvlimmar man en b-list (barnsäkerhetslist) under plansteget som man brukar göra vid öppna trappor. Det styvar upp steget och man slipper överdimensionera planstegen.
   
  • Laddar…
 11. S
  Medlem · Nivå 10
  Dagens övning: Gå till Google och sök på "Sicksacktrappa". Notera att du får knappt 100 träffar. Bläddra igenom dem och konstatera att det inte finns en enda sökträff som är vad du letar efter. Prova sedan att söka på "Spartrappa". Nu fås istället hundratusen träffar och när du tröttnar på att bläddra ned kan du konstatera att 95% av alla träffar visar exakt det som eftersöks.
   
 12. Frustrator
  Verktygstokig · Nivå 15
  Jag säger inte emot dig avseende vad det är för trappa och vad den heter. Men däremot att använda Google och dess sökträffar som argument för något är inte att rekommendera.

  Google anpassar sina sökningar efter vad du brukar söka efter och vad du senast var inne på så du får en väldigt biased sökning.
  (Skriver jag spartrappa så är 80% av mina bilder på en spiraltrappa, troligen pga jag läst massa om det på sistone)
   
 13. S
  Medlem · Nivå 10
  Om den bias du pratar om verkligen hade den signifikans du tillskriver den skulle då få lika många spiraltrapport när du söker på "spartrappa" som när du säker på "sicksacktrappa". Det är ju knappast så att biasen bara existerar i det ena fallet.

  Jag har arbetat i branschen och har viss erfarenhet av att både utveckla och underhålla sökmotorer av den här typen. Anpassningen ligger på nivån att om du söker på "Spartrappa" så får du i första hand upp just "Spartappor". Den information algoritmen har för att göra den matchnigen är rent textuel och det du i första hand ser är vad andra har beskrivit som just spartrappa. Har du dessutom en sökhistorik av "Spiraltrappa" kommer den att placera kombinationen av "Spartrappa" + "Spiraltrappa" högst upp. Algoritmen kommer dock aldrig att godtycklig visa träffar på "Spiraltrappor" där inte ordet "Spartrappa" finns med på träffsidan. Dn kommer aldrig godtyckligt att börja tolka spiraltrappor som spartrappor. Lika lika lite som den kommer att godtyckligt tolka sicksaktrappor som spartrappor Möjligtvis kan du få falska träffar där bilden är så snarlik att bildmatchningsalgoritmen inte kan skilja på dem. Bläddrar du ned en bit kommer du få "närliggande träffar" och då kommer de rena spiraltrapporna att tycka upp.

  Men tillbaks till den ursprungliga frågan. Jag har fått några bra tips ifrån katos och en viktig tankeställare ifrån HasseTeknik om att inte överarbeta en tillfällig lösning bara för att det är kul att snickra. Stavlimmad furu med förstärkningsregel coh pigmenterad oljebets med hårdvax får vara en rimlig ambitionsnivå.
   
 14. J
  Medlem · Nivå 21
  En b-list behöver sitta på tvären för att göra nytta i det här fallet. Med 1 meter breda plansteg och inga sättsteg kan man inte använda alltför tunnt material. Strax under 50 mm är lämpligt.
  Man får kalla saker för vad som helst, inte minst på Byggahus forum. Om man har yrkesutbildning inom byggområdet lär man sig tidigt att korrekta benämningar ökar precisionen, inte minst om det ska stå på en ritning. Är jag osäker eller kommer ihåg dåligt går jag till mina handböcker, inte Google. Uttrycket spartrappa är vidare. Sicksacktrappa är det som finns i inlägg #8.
   
 15. katos
  Medlem · Nivå 9
  Jag tvivlar inte på att du sitter på en hel del yrkeskunskap och jag är alltid intresserad av att lära mig mer. Vad är en spartrappa för dig?

  Hur menar du att en b-list monterad rakt längs med plansteget inte skulle hindra svikt i trappsteget? Att det vore optimalt om den satt lite på tvären, ok men att den inte skulle tillföra någonting låter konstigt för mig.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: