Byggahus.se

Televerksnostalgi

 1. thomas33
  Renoverare · Nivå 15
  [​IMG]

  De här var nog den vanligaste hallmöbeln under 1950 o 60-talet.
  Sittplats och bord för telefonen, samt ett fack att stoppa telefonkatalogen.
   
 2. Mazen
  Inredare · Nivå 14
  :D
   
 3. iMikael Lundgren
  Elektroniktokig · Nivå 9
  Jag såg för inte så länge sedan på en ö utanför Göteborg en gammal skylt på en stolpe där det stod ”Parkering reserverad för Televerkets bil”
   
 4. A
  Medlem · Nivå 19
  Och när man 79-80 hade en Ericovox 200 med knappsats och högtalande hemma blev många imponerade, men inte från Televerket utan jag jobbade på Ericsson vid den tiden.
   
 5. K
  Medlem Nivå 6
  Vi fick monterat en vägghängd (brun) telefon med nummerskiva så sent som 1985. Bytte ut den mot en liknande fast med knappar något år senare, köpt i USA och absolut förbjuden att installera i televerkets nät.
   
 6. thomas33
  Renoverare · Nivå 15
  Just det!
  Under 80-talet fanns det att köpa betydligt smartare telefonlurar från företag som Teknikmagasinet, men de var strängeligen förbjudet att koppla in på Televerkets ledningar.
  Att installera dessa kunde leda till dryga böter eller fängelse. Moderatledaren Ulf Adelsohn ställde till med politisk skandal när han erkände sig ha smugglat in en trådlös telefon från utlandet!
   
  Redigerat 27 okt 2018 16:05
 7. ricebridge
  Husägare · Nivå 15
  Ja det hade jag nästan glömt! Har för mig att man t o m fick lära sig det i skolan, på telefonvettslektiomen. Som om den som ringer upp plötsligt glömt bort det nummer hen nyss har slagit.
   
 8. A
  Medlem · Nivå 19
  Och man gick från pulssignalering till tonsignalering. Med puls kunde man knacka nummer med klykan.
   
  • Laddar…
 9. ricebridge
  Husägare · Nivå 15
  Det har jag också gjort! Det var ett småkul partytrick.
   
  • Laddar…
 10. mattiasp
  Besserwisser · Nivå 18
  Jag kommer ihåg när man var tonåring och väntade samtal. När det äntligen ringde vrålade man (vi bodde i ett stort hus) ”JAG TAR DET!!!”
   
 11. ricebridge
  Husägare · Nivå 15
  Det var ju bara efter stora påtryckningar — inte minst det där med Ulf Adelsohn — som Televerket gav upp och införde T-märkning. Nån som minns när det var, sent 80-tal?
  Vid det laget hade gamla mossiga Dialog blivit helt urmodig. Bl a hade den kolkornsmikrofon, en teknik som övergavs på kristallmottagarnas tid. Jag minns vilket tekniskt genombrott det var när Diavox kom och hade vanlig dynamisk mikrofon.
   
  • Laddar…
 12. ricebridge
  Husägare · Nivå 15
  ”Är XXXX inne...?”
   
 13. A
  Medlem · Nivå 19
  Har både LM Ericsson och Televerket i mina anställningsintyg. Och en drös senare bolag i min resa genom livet men inom "data", faktiskt även DATASAAB.
   
 14. E
  Medlem · Nivå 22
  Lite andra teleminne:

  * Minns hur Televerket annonserade på bussarna i Malmö att nu skulle man inte vänta på ny kopplingston när man ringde utanför sitt eget riktnummerområde.

  * heta linjen, något tekniskt fel/lediga nummer som gjorde att flerpartssamtal kunde etableras. Sedan tog verket fram utrustning för att kommersialisera det till en tjänst.

  * testnumret 0058 ringde upp telefonen. Det var när utlandssamtalen gick via prefixet 009
   
  • Laddar…
 15. fia_mstd
  Husägare · Nivå 11