taxeringsvärde - marknadsvärde

23k läst  7 svar

 1. M
  Medlem Nivå 1
  Hej hörrni!
  Häromdagen damp skatteverkets taxering av vårt hus ned i brevlådan och vi blev lite förvånade över att det taxerats så högt. Nu vet jag att hela Skåne skulle komma att upptaxeras lite och att det egentligen inte har så stort praktiskt värde. (Eller?)

  Nu blev vi lite nyfikna på hur ni andra blivit taxerade för era nybyggen. Kan ni inte ta och berätta vad ert hus har för taxeringsvärde jämfört med marknadsvärdet och vad ni själva betalt för det? Berätta också lite om var det ligger och hur stort det är osv.

  Vårt hus:
  Vårt hus är ett skåneanpassat Björken (ca 200 kvm) från Hjältevadshus, på en 2500kvm stor tomt utanför Sandby i Lunds kommun. För tomt, hus, anslutningar, väg osv gav vi ungefär 3,9 miljoner (varav kanske 2,7 miljon för själva huset). Skatteverket taxerar fastigheten till lite mer än 2,9 miljon (huset 2,2 miljon).
  Vad det marknadsmässigt är värt skulle vara intressant att veta, även om vi inte tänkt sälja än på många år :)

  /Mella
   
 2. joflopp
  Medlem Nivå 11
  Totala taxeringsvärdet verkar helt okej då det ska ligga på ungefär 75% av marknadsvärdet.
   
 3. K
  Medlem Nivå 5
  Hur sätts (beräknas) taxeringsvärdet? (Byggnaden) Är det "boytan" gånger en faktor (för området)?
   
 4. H
  Medlem Nivå 1
  Vår bankkontakt sa att dom beräknade taxeringsvärdet X 1.7 för att få ett ca marknadspris sen beror det ju givetvis på vart det är. Men för eran del låter det ju mycket bra.
   
 5. K
  Medlem Nivå 5

  Jag tror det är omöjligt att fastslå ett marknadsvärde baserat på taxeringsvärdet? Alltså rent matematiskt.
   
 6. pinebar
  Medlem Nivå 11
  Nya taxeringsvärdet är väl 70% av marknadsvärdet 2007?
  Antar att de räknar ut marknadsvärdet 2007 utifrån faktiska genomförda affärer i området.
  Är det ett "nytt" område har jag ingen aning om hur de gör.
   
 7. M
  Medlem Nivå 2
  Taxeringsvärdet baseras på de affärer som gjordes 2007 och är i genomsnitt 75% av marknadsvärdet under det året. Men den individuella avvikelsen kan vara mycket stor. Taxeringsvärdet beräknas separat för mark och byggnad. Markens taxeringsvärde avviker ofta inte så mycket inom ett värdeområde men det kan bli en viss justering om tomtens storlek avviker mycket från "normaltomten". Det som framför allt spelar roll för markens värde är hurpass strandnära den är. Byggnadens taxeringsvärde baseras på yta och standardpoäng.

  Fastighetstaxeringen tar dock inte hänsyn till en mängd faktorer, t.ex. yta som inte räknas som bi- eller boyta, planlösning, husets utseende, utsikt, närhet till störande trafik, insyn, trädgård, vädersträck/sol etc etc.

  En genomsnittlig värdering skall uppgå till 1/0,75 = 1,33 för 2007, och måste sedan justeras upp/ner beroende på marknadens utveckling mellan 2007 och 2009. Vi fick nyligen en värdering som motsvarade 1,86 ggr det nya taxeringsvärdet, dvs väsentligt högre än 1,33. Antagligen beror detta på havsutsikten, vilket påverkar marknadsvärdet men inte taxeringsvärdet.
   
 8. Bezt
  Medlem Nivå 10
  Man kan gå in på http://www.skatteverket.se/fastighetstaxering/kartinfoindex.html och välja den typ som ligger dig närmast och sen ange värdeområdesnummer (står på fastighetsdeklarationen) eller klicka dig fram på kartan till det område där du bor. Sen kan du klicka på knappen uppe i mitten ungefär, "Visa köp i värdeområde". Där har du köpen som skatteverket grundar värderingen på.
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: