Takbox på autobahn

7k läst  66 svar

 1. Kretikos
  Självbyggare · Nivå 9
  Satt och funderade lite i passagerarsätet på väg hem genom Tyskland igår. Vilka farter klarar en takbox? Googlade lite men 4g är enormt sällsynt i vårt södra grannland så det gick lite segt att hitta info. Det som verkar testas är krockar i typ 50 kmh men inget om höga farter. Inte för att vi har nåt fartvidunder men vi var nog och sniffade kring 200 och 160 var normalhastighet många sträckor. Takboxen är Thules största och bilen en Sharan. Ingen koll på lastvikt i boxen men gissar på 50-60kg. Den satt kvar när vi kom till hamnen i Travemunde iaf!
   
 2. H
  Moderator · Nivå 25
  Om den inte klarar att du kör i 200 så skulle den inte få säljas. Om du krockar i 200 km/h så kanske den inte sitter kvar på taket, men dem kanske sitter ihop med någon bit av taket.
   
 3. T
  Medlem · Nivå 15
  Jag är tysk och uppväxt med Autobahn. Dem som kör mer än 150 är i mitt tycke galna även om er går rent tekniskt. 160 är absolut inte normalhastighet utan det kan man köra bara under speciella förhållanden.
  Konstigt not är svenskarna värst med hastigheten söder om Puttgarden. Dom vill bara testa högfart.
   
 4. Kretikos
  Självbyggare · Nivå 9
  130-150 är väl mer normalhastighet men många gånger då trafiken är lite lugnare är nog 160 en gängse hastighet. Tyckte de svenskar vi såg i år tog det ganska lugnt. De som kör 180+ är tyskar med bilar som är gjorda för de hastigheterna. Oftast...
  Nu är vi hemma iaf och jag släpper takboxnojjan :geek:
   
 5. Bästa svaret

  F
  Medlem · Nivå 2
  Maxhastighet finns angiven i manualen till takboxen. För Thules nuvarande utbud verkar det vara 130 km/h som gäller.
   
 6. Kretikos
  Självbyggare · Nivå 9
  Där ser man! Tackar! Då tullade vi lite på den gränsen mao.
   
 7. M
  Medlem · Nivå 8
  Då är det ju bevisligen fel i Thules instruktionsbok.:D
   
  • Laddar…
 8. T
  Medlem · Nivå 15
  Nej. Du vet aldrig när du behöver göra en undanmanöver. Med 50 kg på taket plus själva boxen kan det gå ganska illa.
   
 9. T
  Medlem · Nivå 15
  • Laddar…
 10. OXYD
  Medlem Nivå 5
  ABS plast 130, glasfiber klarar högre hastigheter. Står i manualen vad boxen klarar.
   
 11. F
  Medlem · Nivå 12
  Jo, du kan mycket väl veta att det inte är aktuellt med nån undanmanöver precis lika väl som du kan veta att framförhållningen eller sannolikheten för att nåt kan hända och eventuella konsekvenser av det är större eller mindre så det är väl helt självklart att det beror på.
   
 12. JLyck
  Renoveringsnovis Nivå 10
  Fast i 200km/h kan även en väldigt liten ”undanmanöver” bli kritisk. Speciellt om boxen vägde 50kg+. Och nej, du kan aldrig utesluta ett eventuellt behov av undanmanöver.
   
 13. F
  Medlem · Nivå 12
  Allt kan riskskattas och det är klart att det kan närma sig 0% under vissa förutsättningar. Det kan vara farligare (och olämpligare) att köra i 40km/h på en 50-väg förbi ett dagis än att köra i 200km/h på en svensk motorväg.

  Vikt på taket är dock inte att föringa då bilens egenskaper kan bli lynniga och det är naturligtvis en del i riskbedömningen.
   
 14. P
  Medlem · Nivå 22

  Vid hastigheter över 130 km/h döms en förare som färdas i högre hastighet än de som direkt orsakat olycka oftast till större skadeansvar, även om man inte orsakat olyckan. Detta gällde, kanske gäller än idag på sträckor med fri fart.

  Det råder fri fart på många sträckor, men det gäller inte vid olycka, då är föraren som kört oansvarigt fort ansvarig att ersätta skador, oftast om man inte är tysk medborgare.

  Så fri fart betyder "tänk lite".

  Var försiktiga, speciellt när gaspedalen vill ner genom golvet, lätta lite på den.

  360 km/h är mitt snabbaste på autobahn, utan takbox.

  Mvh "Svensk" uppväxttid i Friedberg, Frankfurt am Main.
   
 15. F
  Medlem · Nivå 12
  Det var fort. Vad var det för bil?
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: