Byggahus.se
Jag har satt in nytt kök från Ikea och då även valt deras belysning (som kräver fast installation) under skåpen. På ena sidan i köket fanns tidigare en lysrörsarmatur och jag kunde enkelt använda den kabeln till de nya lamporna. På andra sidan finns ingen sådan men däremot ett vanligt dubbelt vägguttag som är dolt i ett hörn innanför väggskåp/passbit. Det ena används till den inbyggda micron.

Nu undrar jag alltså hur jag enklast drar fram el till den nya belysningen från detta uttag. Antar att det är no-no att tillverka något med vanlig stickpropp? Kan jag dra ett kort flexrör som mynnar ut genom gipsskivan precis brevid uttaget? Vilken kabel ska jag i så fall använda och hur ska den kopplas i det befintliga uttaget?

Tack!
 
Stickpropp innebär en mjuk anslutningskabel och om denna kommer att ligga dold och klamrad så är den olämplig ja.

Bättre då en installationskabel som EKRK (endast kort bit i rör), EKK, EXK etc. Om uttaget är infällt kan man t.ex sätta en förhöjningsram på uttaget så att en utanpåliggande kabeln enklare kan anslutas, eller så kan man borra sig in i dosan. Kabeln kopplas parallellt på uttaget så att du får fas, nolla och skyddsjord i kabeln. Skyddsjord ska vara med även om armaturen inte kräver skyddsjord. Då lägger man den åt sidan i armaturen. Nästa armatur i framtiden kanske behöver skyddsjord.
 
  • Gilla
skinte1
  • Laddar…
Tack för snabbt och utförligt svar!
 
Mikael_L
Är det utrusta belysning du har köpt?
ikea_koksbelysning_PE386143_520x300.jpg
 
Japp det stämmer!
 
Mikael_L
På utrusta måste du gå in med strömmen längst till vänster på den vänstraste enheten, och man måste använda treledarkabel (med gulgrön skyddsjord i).

I anslutningsenheten finns det tillbehör för kabelavlastning och det går att för ut kabel åt 2-3 håll. Så den är avsedd att även kunna stickproppsanslutas med mjuk anslutningskabel.
Men gör inte det, utom i något extremt fall. Det lär bli urfult. ;)

När jag anslutit dessa fast (det är endast så jag gjort) har jag släppt ner en EKK (eller ofta EXK) bakom skåpstommen ca 2cm från vänster sida av stommen (om armaturer och uttag ska monteras hela vägen och liva med stommarna pbs).
Man får se upp lite med den där stödklacken bakom skåpet så kabeln kommer ut på rätt ställe.

Sen har jag aldrig lyckats få dit dragavlastningarna vid detta slags montage, men tänker också att det ju inte behövs vid fast kabelinstallation.


Men jag förstår ju inte helt hur det ser ut hos dig av din beskrivning.
Men har du ett ledigt VU dolt i ett skåp, och en anslutningskabel kan dras rätt trevligt dolt bakom t.ex. skåp (bara genom att peta upp den där innan du sätter dit ljusarmaturen) så kan det faktiskt bli just ett sånt ställe där detta inte känns helt vansinnigt.
 
Har gjort precis som du beskriver på den sidan som redan hade framdragen anslutning (EKK el liknande) . På andra sidan har jag väggskåp som går nästan hela vägen in mot vinkelrät vägg. De sista 10cm sitter en passbit och där innanför bildas ett "dolt" utrymme där det sitter ett VU sedan tidigare kök där det inte fanns några väggskåp alls.

Således skulle inte en stickpropps-anslutning i alla fall inte vara olämplig av estetiska skäl. Handlar om ca 30 cm ner till där fösta UTRUSTA börjar...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.