Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Stor renovering av 60-tals hus

 1. G
  Medlem · 28 inlägg
  Hej, jag tänkte dela med mig av min och tjejens renovering av vårt fina 60-tals hus. Vi ska totalrenovera och målet är att behålla en lyxig 60-tals stil. Vi är inte några erfarna hantverkare utan tänker lära oss längst vägen.
   
  Redigerat 8 jan 21:20
 2. Åsa Lund
  Husägare · Skåne · 6 294 inlägg
  Välkommen till forumet!
   
 3. G
  Medlem · 28 inlägg
  Tack Åsa!
   
 4. G
  Medlem · 28 inlägg
  Köpet av huset

  Efter ett dussin visningar i två städer i Skåne fann vi till sist rätt. Det har som många känner till varit lite svårt att navigera i bostadsmarknaden där köpare och säljares viljor är som natt och dag i rådande marknad

  Huset var ett dödsbo med friskrivningsklausul. Efter budgivning blev det affär på 350 tkr under utgångspris. Vi valde att boka en utökad besiktning (Anticimex) för att mäta fukt i syllar och golvkonstruktion. Detta efter att vi pratat med grannar i området som haft problem med fukt.

  Självklart fanns där förhöjda fuktvärden (reglar direkt på betongplatta). Vi valde att ta en förhandling med dödsboet och till slut fick vi gå ner i pris på huset så att det täckte en del av kostnaden för syllbyte och golvkonstruktion.

  jag lägger lite bilder från mäklares hemsida på huset.
   
 5. Stefan N
  Verktygstokig · Stockholm Täby · 11 592 inlägg

  Stefan NPremiumikon: Hand

  Verktygstokig
  Uterummet får tummen upp. (y)
   
  • Laddar…
 6. G
  Medlem · 28 inlägg
  Haha du kan få hämta det när de är dags för rivning ;)
   
  • Laddar…
 7. M
  Medlem · 370 inlägg
  Många delar var grymt fina, exempelvis vardagsrummet.. andra delar.. exempelvis sovrummen.. skulle nog inte må dåligt av att få de mesta utbytt..

  Jag menar vardagsrummet. I med nya fönster, ny altandör, byt ut isoleringen och på med 20 cm till.. klart.
   
 8. P
  Medlem · Stockholms län · 499 inlägg

  PurreP

  Medlem
  Verkligen blandade känslor kring huset, många fina kvaliteter som det ska vara i ett fint 60-talshus med tegel, parkett, klinker och fina ljusinsläpp. Andra delar känns verkligen muggigt 70-tal...

  Om ni tänker kvalitetsmaterial (massivit trä, fin sten osv) så kan det blir superfint!

  Lite kluven till hur man ska hantera all furu, dörrarna med speglar är, enligt mig, ganska hemska... Teakdörrar och ett vackert golv i korridoren skulle höja rejält...
   
 9. M
  Medlem · 370 inlägg
  personligen tycker jag nog att fönster ramarna är värre än dörrarna. Dörrarna kan man (vilket jag personligen nog skulle gjort) bara slipa och dra med lite tonad olja.

  Rutorna ser dock ut att vara treglas, eventuellt även argon, svårt att se. Så någon måste ha bytt dem troligen under sent 70 tal eller tidigt 80-tal.

  Om de är 3 glas argon är de ju inte mycket att göra åt det. Antar att man får olja om fönsterkarmana då med. Känns ju lite som slöser i att kasta ut kasta ut 3 glas argon för att sätta in 3 glas argon:

  Dock funderar jag på att fönsterna i vardagsrummet är icke gärdade, då måste man nästan byta dem
   
 10. G
  Medlem · 28 inlägg
  tack för kommentar. Vi ska lägga nytt golv precis överallt. En fiskbensliknande mönster som kallas chevron. Hur byter man ut isoleringen? Tänker du väggarna isåfall?
   
 11. G
  Medlem · 28 inlägg
  tack för kommentar. Precis som du nämner är vi väldigt glada för tegel, klinker och ljusinsläpp. Det var en gammal tysk som bodde där innan. I dagsläget får man lite känsla av fjällstuga vilket vi vill försöka jobba bort :)
   
 12. G
  Medlem · 28 inlägg
  tack för kommentar. Spännande reflektion kring fönsterna. Vi har i planerna längre fram att byta ut detta. Huset är utbyggt 80-talet och då vet jag att några fönster kom upp vill inte tro det var 3 glas
   
  • Laddar…
 13. M
  Medlem · 370 inlägg
  Man får öppna upp väggen och dra ut isoleringen som redan är där. Sedan behöver man nog lägga in en fuktspärr med. De är ju tegel som fasad, så man får nästan kanske fundera på att isolera innåt, vilket iofs inte är optimalt, men bättre än inget. Fördelen med att isolera inåt är att fuktspärren är ganska lätt att sätta dit.

  "Huset är utbyggt 80-talet och då vet jag att några fönster kom upp vill inte tro det var 3 glas"
  3 glas var relativt vanligt på 80-talet. Vad jag funderar på att de kanske är är att man bytt ut kopplat 2 glas till 3-glas kassetter som då inte är argon. Både 3 glas och 2 glas argon var vanligt på 80-talet, men 3 glas argon kom nog först på bred front på 90-talet.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2023-1-9_14-1-40.png

  har tidigiare gjort den här grafen för att beräkna hur jag effektivast ska isolera ett växthus, kanske något du har nytta av.

  Värt att säga att om man har bra argon fönster, så är ofta karmarna sämre isolerade än glasen. Ganska mycket sämre. Så Få stora fönster är mycket bättre än många små. Grafen ovan visar bara glasen, och siffran är tjockleken mellan glasen (förutom för cellplast och PUR där de är totala tjockleken).

  Så 3 glas fönster har dubbla tjockleken mot vad som anges.
   
 14. U
  Byggnovis · 359 inlägg

  Utdelning

  Byggnovis
  Varför vill du sätta dit en fuktspärr?
  Och hur läser jag din graf? Vad är X och vad är Y?

  TS, vad är det för ventilation och uppvärmning?
   
 15. G
  Medlem · 28 inlägg
  hej idag har vi luft/vatten. Kommer fortsätta med den, dock från 2010. Så snart aktuellt med byte antar jag men vi hoppas den kan jobba på ett tag till :)
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.