Byggahus.se

Sopsortering och Stasi.

 1. Bezt
  Medlem · Örebro · 2 124 inlägg

  Bezt

  Medlem
  På vår återvinningsstation står det att kaviartuber ska lämnas med korken på, inte att man ska skölja ur de och tramsa.
   
 2. mexitegel
  Allvetare · Västra Götaland · 15 577 inlägg

  mexitegel

  Allvetare
  Som min kompis sa när han slängde allt i hushållssoporna. "Allt brinner. Det är bara en fråga om temperatur...."
   
 3. T
  Medlem · Dalarna · 2 878 inlägg

  Troberg

  Medlem
  För cirka 10 år sedan hade jag lägenhet, och då försökte det lokala kommunala bostadsbolaget med att sätta upp lappar i trappuppgångarna med vilka som syndat utifrån hittade adresslappar. Det slutade med att de fick över 50 polisanmälningar riktade mot sig. Man får inte rota i folks post hur som helst...

  Jag vet dock inte vad som hände med anmälningarna, men de vågade i alla fall aldrig försöka något sådant igen.

  Så länge de tjatar om att soper är en tillgång så får det inte min sympati när de krånglar när man ger dem soporna gratis.

  Exakt. Det enda jag inte slänger i brännbart är sådant som är direkt farligt, tex tryckbehållare och explosiva varor. Däremot var jag lite road när jag slängde en shitload opoppade popcorn som gått över bäst före-datumet...
   
 4. Marlen Eskilsson
  Administrator · Skåne · 6 375 inlägg

  Marlen Eskilsson

  Administrator
  Sopor verkar vara "big business". Jag antar att ni har hört om sopfolket i Indien, som blev av med sitt levebröd (om än så litet) för att egyptiska staten bestämde sig för att privatisera sophanteringen. Undrar vad de tänkte hitta på åt sopfolket att göra nu. I alla fall så var det raka motsatsen mot vårt stasi-sopsorterings-samhälle.

  Missade själv programmet (UR), men det verkar beklämmande.

  "Tonårskillarna Adham, Osama och Nabil tillhör zabaleen, sopfolket, som livnär sig på att ta hand om Kairos avfall. Jobbet har gått i arv i generationer men är nu på väg att förändras. De flesta som tillhör sopfolket tillhör minoriteten av koptiska kristna och har sitt ursprung i de södra delarna av Egypten. Zabaleen får en minimal ekonomisk ersättning för sitt arbete av de boende i Kairo och försörjer sig främst på att återvinna det de samlar in. De har skapat ett effektivt återvinningssystem som ger försörjning åt tiotusentals av Kairos fattiga. Nu har de styrande i Kairo beslutat att privatisera stora delar av avfallshanteringen vilket hotar tillvaron för zabaleen och deras samhälle i stadens utkant."

  http://uraccess.se/products/155593
   
 5. F
  Medlem · Halland · 1 926 inlägg

  FRS05

  Medlem
  I min kommun fungerar sopstationerna klanderfritt, det är gratis och de som jobbar på station är väldigt trevliga.
   
 6. Stefan Bengtsson
  Medlem · Västra Götaland · 1 570 inlägg

  Stefan Bengtsson

  Medlem

  Så är det i min kommun också. Kostar inget för privatpersoner och trevligt bemötande. Egentligen ska vissa saker kosta, tryckt virke och isolering bland annat. Men de bråkar inte om man inte har så mycket sånt att slänga. Jag har fått betala en gång, när jag lämnade in en gasoltub som jag hittade i källaren. 75 spänn; överkomligt. Kändes skönt att bli av med den.

  Man kan lämna "användbara" saker på ett särskilt ställe, och sen kommer nån förening och kollar om det går att sälja på deras loppis. Så slipper man slänga saker som är bra, men som man inte vill ha.

  Med anledning av tidigare inlägg, kan jag säga att jag är tacksam att jag kan göra mig av med bråte gratis.

  Att jämföra sopjobbarna med Stasi tycker jag är lite respektlöst, både mot de som levde i Östttyskland, och mot de som jobbar på återvinningsanläggnignarna...;)
   
  Redigerat 12 apr 2011 06:57
 7. Mikael_L
  Medlem · 40 527 inlägg
  Då det var jag som skrev det i rubriken så måste jag tala om att det inte är sopgubbarna (eller personalen på återvinningscentralerna) som jag jämför med stasi, utan det är sopspionerna som sitter där i mörklagda bilar och fotograferar medborgare som kastar sina uttjänta ägodelar.
  Som gräver genom sopor i jakt på adresser och andra "bevis".
  Allt för att sen sätta åt de som försöker dra sitt strå till sopsorteringsstacken.

  Detta som gör att jag blir allt mer rädd när jag ska gå och kasta lite avfall, och därmed har börjat dra bort adresslappar.


  Ja sen folket på återvinningen, tja dom är väl folk som mest, en del normalt funtade, en del stolpskott, inte speciellt mycket att orda om. Ja någon slags arbetsledare som bestämmer riktlinjer och uppförandekod finns det väl, som har ett litet ansvar.
   
 8. S
  Medlem · Skåne · 752 inlägg

  storkarp

  Medlem
  Är man inte nöjd med sophanteringen kan man ju sköta hanteringen själv. Trevligt för de som bor i lägenhet eftersom inga sopor skall hamna på någon annans mark.

  Jag bli lika glad varje gång jag kan åka in på en anläggning och bli av med allt möjligt utan att det kostar mig en krona. Det mesta av avfallet kostar att ta hand om. Endast några få fraktioner går med vinst t.ex. metall. Ur samhällsperspektiv går troligen allt med vinst. Det enda jag fortfarande inte är helt övertygad om är vissa förpackningar. Man skall i ala fall inte stå med varmvatten och rengöra dessa för då blir det en samhällsförlust.
   
 9. Stefan Bengtsson
  Medlem · Västra Götaland · 1 570 inlägg

  Stefan Bengtsson

  Medlem
  Jag antar att detta inte gäller återvinningscentralerna, utan stationerna för tidningar och förpackningar av glas, plast och papper?

  Jag tror som sagts tidigare att dessa "spioner" är anlitade och betalda av industrin som har som uppgift att ta tillbaka använda förpackningar och tidningar. Inte allmänna sopor. Och dom vill inte ha andra sopor än just förpackningar och tidningar. Jag minns särskilt en dam som "åkte dit" för att hon lämnat en stekpanna vid behållaren för metallförpackningar.

  Jag har förståelse för att återvinningsindustrin bara vill ha det som de har åtagit sig att ta hand om, men jag kan hålla med om att deras metoder för övervakning inte är så sympatiska.
   
 10. F
  Medlem · Stockholms län · 1 970 inlägg

  Farzan

  Medlem
  Pratar vi inte om de stora återvinningcentralerna, utan om ställena där man lämnar tidningar, glas, pappersförpackningar osv, så har jag svårt att tycka att det spioneras för mycket där. De där ställena missbrukas ju något enormt av folk som använder dem som dumpningsplats för all möjlig skit som inte ska vara där.

  För övrigt: Rätt mycket utrymme i den här tråden tas upp av diverse näringsidkare som klagar på avgifter hos ÅVC. Får man påminna er om att vi diskuterar här i egenskap av konsumenter...
   
  • Laddar…
 11. Alfredo
  Besserwisser · Västernorrland · 11 239 inlägg

  Alfredo

  Besserwisser
  På väg till återvinningen? Många kräver transparenta säckar numera men det kanske inte är något problem här.
   
  • Laddar…
 12. useless
  Lök. · Gävleborg · 20 306 inlägg

  useless

  Lök.
  Hos oss kräver dom inte transparenta säckar, men har man inte det så får man packa ur säckarna på plats... :confused:
   
  • Laddar…
 13. Alfredo
  Besserwisser · Västernorrland · 11 239 inlägg

  Alfredo

  Besserwisser
  He, he, he... Det var nog lite så jag menade... Får du sen slänga de tomma färgade säckarna eller ska de till plastförpackningsinsamlingen i någon annan del av staden?
   
 14. useless
  Lök. · Gävleborg · 20 306 inlägg

  useless

  Lök.
  Nej, man har faktiskt varit så förutseende att det står ett par gröna soptunnor just för plastsäckar vid återvinningscontainrarna. Det verkar vara ett ganska vanligt problem att folk kommer med svarta säckar och får ställa sig och packa upp allt.
   
  • Laddar…
 15. Spraeklan
  Renoverare · Dalarna · 25 inlägg

  Spraeklan

  Renoverare
  Oj! Aldrig hört talas om det. Här är det fortfarande avslappnad inställning på tippen. Värsta känslan jag vet är när personal ska stå och övervaka en när man slänger skräp. Men det är ju ett förtroende. Jag sorterar rätt och får kasta i lugn och ro :)
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.