Byggahus.se

Slipa bort lack innan målning

 1. Durre
  Medlem · 32 inlägg

  Durre

  Medlem
  Hej!

  Vi ska måla vår furutrappa vit. Trappan är lackad. Frågan är hur mycket man måste slipa innan man målar så att färgen fäster ordentligt? Jag har testat att slipa med:
  - Black & decker planslip med 120 papper
  - För hand, 80 sandpapper
  - Bosch PMF 220 med 80 sandpapper

  Den sistnämnda är den enda som lyckats producera en skillnad i nyans och jag kommer ner till träet, men det kommer ju ta ett jäkla tag. Om det är så att verktygen jag har inte räcker till hyr jag nog in någon istället för att slipa, men om det är så att man bara behöver gå över trappan för hand med sandpapper fixar jag det själv. Hur noggrann behöver jag vara? :)
   
 2. Valkyr
  Verktygstokig · Stenungsund · 216 inlägg

  Valkyr

  Verktygstokig
  Jag mattslipade bara för att rugga upp lite, sen spacklade och fyllde jag i större skador. Målade sedan en omgång med kvist/spärrgrund, för att sedan fixa de mindre skadorna som nu var lättare att se. Sen en omgång till med spärrgrunden. Och två omgångar med alcro servalac. Tycker resultatet blev godkänt.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  5C8BC39B-FDE2-420F-97E5-0FBF7CBD35B2.jpeg
   
 3. V
  Snickerinörd · Västra Götalands Län · 6 548 inlägg

  vectrex

  Snickerinörd
  Instämmer med ovan. Det räcker att rugga upp ytan på lacken så att färgen fäster ordentligt. Finns ingen anledning att slipa trärent.
   
 4. Durre
  Medlem · 32 inlägg

  Durre

  Medlem
  Det låter ju bra! Några tips på vad man ska köra för kornstorlek på sandpappret? Finns ju hela vägen ner till 40 inser jag nu för planslipen.
   
 5. imported_Benno
  Medlem · Korpilombolo · 1 859 inlägg

  imported_Benno

  Medlem
  För att matta ned ytan behövs inga grova papper. 150 eller finare. Annars får man grunda och mellanslipa flera gånger för att få bort slipreporna. Sedan beror det på om det är målat med "riktig" färg eller något som inte är slipbart. Handslipning tror jag mer på i detta fall än att krångla med maskiner. Att tvätta bort fett innan med lämplig målartvätt är också viktigt.
   
 6. Durre
  Medlem · 32 inlägg

  Durre

  Medlem
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.