Byggahus.se
B Beemaster skrev:
Fin design!
Vad jag önskar att jag hade fantasi att komma på sådana klipska former och lösningar.:cry:
Klipska former vet jag inte om jag håller med om. Formen och utseendet är en ganska logisk konsekvens av tillgänglig tillverkningsteknik.

Som eldfat ville jag ha en låg och vid skål med tre ben för att den alltid skulle stå stadigt utan att tippa. Tänk muurikka stående på tre ben.

Eftersom jag inte har möjlighet att bocka eller forma plåten annat än genom att skära till den blev formen given: månghörningar som roterar runt en sänkt mittpunkt. Trianglar är lätta att ta ut med endast linjaler, vilket var vad jag hade att tillgå.

Eftersom jag ville ha tre ben och att jag ville fästa in benen i en fog mellan två trianglar var antalet segment tvunget att vara delbart med tre. Att enbart ha tre segment skulle resulterat i en stor trekant, med väldigt långt från eldens härd ut till spetsarna. Onödigt stor och klumpig. Att ha sex segment skulle göra den mer cirkelformad. Själva diametern och djupet bestämdes med hjälp av studier av referensbilder på nätet.

Då var det bara benen kvar. Eftersom att fatet består av trianglar tänkte jag att benen kunde få vara varsin triangel också. Här är väl egentligen den enda ”designen”, att välja form och storlek på benen. När jag väl valt den så var designen klar.

Min sambo tyckte att mitt stealth-eldfat inte vad särskilt ”romantiskt”, så jag tog på mig uppgiften att försöka ta fram ett lite mer organiskt eldfat.

Här kommer en teaser när jag klippt ut mallarna ur en bit renoveringstapet:
92E7A433-15BC-43C0-8B54-240CDD4C1346.jpeg
 
 • Gilla
Ramnemark och 2 till
 • Laddar…
Klaugust Klaugust skrev:
Min sambo tyckte att mitt stealth-eldfat inte vad särskilt ”romantiskt”
Det behöver väl inte vara romantiskt om det är snyggt?
 
 • Gilla
Leonardaukea
 • Laddar…
Hej!
Hur går det med allt? Barn och så? Hus och eldfat?
/P
 
Klaugust Klaugust skrev:
Hej! Lite tidigare i tråden diskuterades visheten i att spara en massa plåt från den kasserade oljetanken. Det gläder mig att nu kunna visa att det inte var så dumt trots allt.

Sambon fick se ett eldfat i en heminredningsbutik. 1000 kr kostade det. Då tänkte jag att där kan jag spara några kronor (i utbyte mot jättemånga timmar arbetstid), så jag bestämde mig för att göra ett eget.

Började med att skissa lite i Sketchup. Valde en sexkantig något skålad design som bara består av trehörningar (längst till vänster i bilden). Sen byggde jag en prototyp i kartong för att få en uppfattning om storleken.
Visa bilaga 467362 Visa bilaga 467363 Visa bilaga 467364

Sen var det bara att hämta upp plåtarna ur källaren, mäta, rita och kapa med vinkelslipen. Det tar sin tid att kapa drygt tre mm tjock plåt.
Visa bilaga 467365 Visa bilaga 467366

Jag fick låna farsans svets. Började med att punkta ihop själva skålen. Eftersom att den bara består av trehörningar så ger sig formen av sig självt om man höjer upp mitten på den upp och nedvända skålen till rätt höjd. Såklart satte den sig lite av sin egentyngd så fick ändå använda lite våld för att få ihop den sista plåten. Men det blev rätt bra för att inte ha svetsat på nio år (inte för att jag hade svetsat så mycket då heller).
Visa bilaga 467367 Visa bilaga 467368 Visa bilaga 467369

Sen var det bara att svetsa dit benen också och gå ut och provelda. Passade på att elda upp lite spillbitar från bandsågen och lite trädgårdsris. Eldningen gick bra så nu blir det att ta fram lite fler modeller som julklappar till familjen, tänkte jag.
Visa bilaga 467370 Visa bilaga 467371 Visa bilaga 467372
Ha det bra och ta hand om varandra nu i juletiden.
Jättefint eldfat. Önskar att vi också hade ett
 
 • Haha
Klaugust
 • Laddar…
Leonardaukea Leonardaukea skrev:
Jättefint eldfat. Önskar att vi också hade ett
Ni ska få ert eldfat, sa jag inte att det var minst två års leveranstid på den julklappen? Whoops!
PellePeps PellePeps skrev:
Hej!
Hur går det med allt? Barn och så? Hus och eldfat?
/P
Hejsan! Jodå, det går väl bra! Det har dock varit mer liv och mindre husfix på sistone! Hoppas att allt är bra med er!

Men nu så är det faktiskt så att vi har fått bygglov! Det tog lite tid och jag fick skriva en motivering till varför de skulle acceptera våra ändringar eftersom vårt hus är upptaget i kommunens kulturmiljöprogram. Men jag plockade fram min bästa argumenterande och rättshaveristiska ton och en vecka efter kompletteringen så hade vi lovet. Nedan följer lite bilder, får beskriva ändringarna lite utförligare senare. Men i stort är det ju kuporna på huvudbyggnaden och uthuset, att sätta in badrum och kök i uthuset och sen ett större växthus eller uterum som var föremålen för ansökan. Det var framförallt kupan ut mot gatan som kommunen var tveksamma till, men den var helt superviktig för oss eftersom det är omöjligt att använda den lilla skrubben innanför annars.
Tvåvåningshus i tegel, gröna fönsterluckor och dörr, solpaneler på taket, plant illustration. 3D-rendering av arkitektur, tegelfasader, gröna träd, kvällsljus, gårdsmiljö, takfönster, ingen person synlig. 3D-rendering av en gård med tegelbyggnader, grönområde, stenlagd cirkel och träd mot klar himmel. Ett växthus med tegelgrund, glastak och -väggar, beläget på en gräsmatta med en trädgårdsskjul i bakgrunden.
 
 • Gilla
 • Älska
Marlen Eskilsson och 8 till
 • Laddar…
S
Det ser ju alltid fint ut med snygga 3d-renderingar. Lätt att luras av dem men jag tror du har lite koll. Vad är det på taket till höger om frontespisen? Solfångare?

Wow, det var inget litet växthus! Man brukar ju säga att man ska bygga större växthus än man tror sig behöva. Hoppas du inte ska mura själv dock… :geek:
Min erfarenhet av att byggt ett mycket mindre växthus är att det är mycket jobb att mura.
 
S sinuslinus skrev:
Det ser ju alltid fint ut med snygga 3d-renderingar. Lätt att luras av dem men jag tror du har lite koll. Vad är det på taket till höger om frontespisen? Solfångare?

Wow, det var inget litet växthus! Man brukar ju säga att man ska bygga större växthus än man tror sig behöva. Hoppas du inte ska mura själv dock… :geek:
Min erfarenhet av att byggt ett mycket mindre växthus är att det är mycket jobb att mura.
Ja, det är solfångare men är väl inte säkert om de blir av. Man kanske kan klara sig med att sätta ett par mindre ovan kupan till vänster om frontespisen. Taket som helhet är nog för litet för solceller, därav solfångare.

Växthuset gjorde vi så stort vi kunde i detta skede för att undersöka om det gick. Det är väl typ 40 kvm tror jag. Det är väl snarare tänkt som ett uterum och festlokal med växthusmöjlighet. Men vi får se hur stort det blir (hinner säkert inte göra det innan bygglovet går ut iaf). Men min bror är murare så tänkte att han kunde få ett obetalt sommarjobb :)
 
 • Gilla
PellePeps och 1 till
 • Laddar…
En viktig del i renoveringen kommer vara att genomföra vissa ändringar i planlösningen som för bottenvåningen i stora drag kan sammanfattas:

Groventrén mot trädgården görs om till tvättstuga. Toaletten blir då av med sin tvättpelare och minskas i storlek. Då kan man ha klädförvaring under trappen med en ”källardörr” (något som saknats!). ”Förmaket” får en kamininsats, matplatsen flyttas ut från kök till vardagsrummet. Köket ändras till ett arbetskök med ny bänkskiva under köksfönstret och allmänt optimerade ytor. Befintliga slagdörrar byts ut mot skjutdörrar för att kunna stänga om bombnedslaget om man inte orkar fixa disken förrän efter maten.

Notera att visualiseringar nedan är att betrakta som utkast, vi har inte valt några som helst ytskikt eller snickerier ännu.

Befintlig bottenvåning:
Arkitektonisk ritning, bottenvåning, innehåller kök, matsal, salong, tambur, förrum, trappa, måttangivelser, befintligt hus.
Planerad bottenvåning:
Arkitektonisk ritning av husets bottenvåning med kök, matsal, salong, toalett, tvättstuga och tambur.

Förmak/bibliotek:
Inviting interior space with modern and traditional elements, natural light, wooden furniture, and patterned rug.

Kök:
3D-rendering av ett ljust kök med gröna skåp och svartvitt schackrutigt golv.

Groventré/tvättstuga:
Ett tvättstuga med grön inredning, tvättmaskin, torktumlare, skåp och vit bänkskiva.

På ovanvåningen innebär de nya kuporna lite andra möjligheter när det kommer till gästrum, badrum och sovrum:

Befintlig ovanvåning:
Arkitektritning över en övre våning, planlösning för hus med flera rum och kattvindar.

Planerad ovanvåning:
Planritning av en övervåning, inkluderar sovrum, badrum, klädkammare, hall och förvaring.

Gästrummet får nu ståhöjd från att tidigare haft snedtak i sin helhet, vilket gör under för användbarheten. Här är en jämförelse ur mitt dokument där jag försökte motivera våra ändringar med hänsyn till kulturmiljöprogrammet:
Två bilder: befintligt vindsutrymme jämförs med renoverad versionens 3D-visualisering. Snedtak, fönster, lagringslådor mot tom svit.
Det mer generösa badrummet får utblick över trädgård och både badkar och separat dusch (hatar att stå i ett badkar och duscha) med sittplats.
Modernt badrum, marmordetaljer, frittstående badkar, svarta kranar, glasduschvägg, lutande tak, vidsträckt utsikt.

Stora sovrummet får sig en klädkammare och fönster ut mot gården. Kan kännas lite avigt att ha huvudet under fönstret men vi har testat i nått år (med en fönsterbänkshög sänggavel) och vi tycker att det funkar bra. I klädkammaren blir det väl nån slags sminkbord till sambon…
Modern, minimalistisk sovrum rendering med vitt tema, träbalkar och gröna accenter.

Den sista ändringen är väl egentligen att vi skapar en neutral korridor genom det som nu är sovrum ut mot gatan. Att flytta dörren till sovrummet mot gården mot denna korridor är en förutsättning för att kunna göra badrummet större. + att det blir roligare för den med sovrummet mot gatan när folk inte behöver gå genom dennes rum. Ovanför dörr, mot innertaket var planen att ha en rad med överljus så att man ändå får in lite dagsljus i korridoren.
En illustration av en tom korridor med släta dörrar och ljus färgsättning.
 
 • Älska
 • Gilla
Huddingebo och 2 till
 • Laddar…
S
Kökets arbetsytor med spisen placerad så där isolerat känns helt opraktiskt.

Överljusen är bra. Har gjort så själv hemma.
 
S sinuslinus skrev:
Kökets arbetsytor med spisen placerad så där isolerat känns helt opraktiskt.

Överljusen är bra. Har gjort så själv hemma.
Det är så det har varit i 100 år och det är bästa platsen om man vill dra en imkanal upp på taket. Det blir mycket större yta bredvid spisen i förslaget än befintligt. 90 spis + 80 lådor jämfört med 70 spis + 50 lådor idag. Jag tänker att det är smidigt att man får en vask-längd, en spis-längd och en ”hacka grönsaker”-längd vid fönstret så att man inte är i vägen för varandra om man är flera som lagar mat. Men hur hade du gjort det?
 
 • Älska
Huddingebo
 • Laddar…
S
Jag skulle åtminstone sätta diskhon så nära spisen som möjligt.

Personligen tycker jag om när diskbänken är vid fönstret så man dels slipper ett överskåp att luta pannan emot och man kan kolla ut när man diskar. I så fall får man väl vända på köket antar jag.
 
Ser jättefint ut, hoppas att ni kan få allt att bli verklighet!
Några småsaker jag skulle ändra - spisen - det är väldigt opraktiskt att inte ha avställningsytor på båda sidor. Det borde väl gå att flytta ut den lite, åtminstone 30 cm och ändå dra ut imkanalen via skorsten?
Sen kan jag hålla med om att det är långt till diskhon, det blir ju några steg när man ska hälla av vatten, etc. Men det kanske är svårt att lösa på annat sätt?
Sen är jag en sån som gillar att ha mycket bänkyta i tvättstugan, behöver ni ha alla skåp där? Om inte kan ni ju ha tvättmaskin och tumlaren under en längre bänkskiva.
 
Det är väl krav i dag att diskbänk och spis är i "samma bänk"? Dvs, man ska inte behöva lyfta något över golvet mellan spis och utslagsho.
 
useless useless skrev:
Det är väl krav i dag att diskbänk och spis är i "samma bänk"? Dvs, man ska inte behöva lyfta något över golvet mellan spis och utslagsho.
Jo, det är det vid nybyggnad. Här byter vi ju bara ut befintligt utan att ändra placering av vatten och spis så vet inte om man ska applicera nybyggnadskraven på detta. Rent teoretiskt kan man ju sätta en liten utslagsvask bredvid spisen.

Vi söker ju inte bygglov för att ändra köket eftersom det inte krävs bygglov för det. Beroende på hur entreprenaden läggs upp kommer vi dessutom få vårt slutbesked innan vi gör om köket. När vi har satt in skjutdörrarna kanske vi bara återmonterar samma stommar och sparar köket till nästa etapp.
 
 • Gilla
Huddingebo och 2 till
 • Laddar…
Det har inte hänt jättemycket sedan sist förutom att vi har skaffat oss än mer huvudbry kring köket.

Jag var egentligen nöjd med hur det var i bygglovsritningarna (som syns ett par inlägg upp), men sambon tyckte att det inte dög att ha tvättstuga i samband med entrén mot baksidan. Dels rent funktionsmässigt (för litet) och att det kändes lite som ett bortprioriterat skrymsle. Hon störde sig också på att ganska mycket yta äts upp av ett bibliotek som egentligen inte fyller någon annan funktion än att sitta och mysa med en bok, vilket man ju faktiskt kan göra i andra rum också. Jag gillade att det är hyfsat traditionellt men vi spånade tillsammans om ett nytt, lite mer drastiskt förslag för bottenvåningen som jag nu har fått tummen ur att rita upp.

Planritning, nytt förslag:
Arkitektritning av en våningsplanslayout med rum, möblering och mått specificerade.
Som ni kan se bygger förslaget på att man växlar av hjärtväggen mellan köket och det som tidigare illustrerats som bibliotek. Jag föreställer mig att det sker med en stålbalk som lämnas synlig och målas grafitgrå. En ny, halvhög vägg med glasparti (i "industristil"?) ovan delar sedan av ett lite större kök mot söder och en uppglasad tvättstuga, eller "hjälpkök" som de ofta kallar en tvättstuga i anslutning till köket i Finland, mot norr.
Modernt kök med gröna skåp, vit marmor, rutigt golv och rostfria vitvaror. Öppen planlösning mot matrum.
Rymligt kök med gröna skåp, marmorkakel, mönstrad tapet, och en industrilampa över köksön.

Spisen hamnar mot glaspartiet och eventuellt får man sätta en slät glasskiva som stänkskydd framför själva glaspartiet för att slippa göra rent spröjsen hela tiden. Ovan spisen en specialritad, hängande och glasad återcirkulerande (kol- eller plasmafilter) köksfläkt.

Modernt kök, gröna skåp, vita väggar, schackrutigt golv, marmorbänkskiva, ljus inredning, två fönster.
Mot fasaden i söder finns en bänkskiva i hela rummets bredd med bänkskåp under drygt halva, med två frukost- eller läxläsningsplatser bredvid med utsikt över gatan.

Den inbyggda kamininsatsen i det förra förslaget ersätts här med en rejäl vedspis. Det vore ur preppingperspektiv bra om den har tillräckligt hög effekt för att hålla hela huset frostfritt även vid strömavbrott mitt i vintern och då tycker jag att svenska vedspisar har lite låg effekt? Josef Davidssons största, Smålandsspisen 1896, har bara 4,5 kW i märkeffekt. Den här vedspisen, Rizzoli MZ 80, har en nominell effekt om 8 kW och en toppeffekt om 12 kW. Den har dessutom en rejäl glasad lucka och lite mer industriell design, som jag tror skulle passa bra i det här lite mer radikala förslaget. Vedspisen förses med ett lock så att den kan fungera som arbetsyta när man inte eldar. Ovan vedspisen en kåpa med imkanal för ventilation.

Modern matlagningsugn med vedeldning, stekhäll ovanpå och synlig låga genom glasruta.
Modernt kök med gröna skåp, marmorbänk, schackrutigt golv, svart glasvägg, pendellampa. Luftigt och ljust.
Tvättmaskin och torktumlare hamnar under bänkskiva bakom glaspartiet, med lådor för smutsig och ren tvätt antingen bredvid eller på andra sidan passagen. Man kan ha utdragslådor i nedre delen av linneskåpet. Skåpet till höger kan förses med friskluftsventil och fungera som ett uteluftskylt skafferi under de kalla årstiderna. På tvättstugesidan av glaspartiet kan man ha gardiner som man kan dra för om man vill dölja eventuell oreda i tvättstugan. Den nedre halvan av dörren kanske utförs med målade plåtfyllningar istället för glas som illustrerat.

Modern kök, gröna skåp, vit marmor, svart fönsterparti, trädetaljer, inredningsdesign, ljust, rymligt, stilrent.
Ovan tvättbänken finns antingen en torkhiss av "byggnadsvårdsmodell" eller så kan man tänka ut någon egen lösning med tvättlinor för vintertida hängtorkning. Tanken är annars att man ska försöka torka så mycket utomhus som det bara går.

Jag var som sagt nöjd med det förra förslaget men det jag gillar med det nya förslaget är att det är lite radikalt i att det skapar ett ganska originellt rumssamband, en ny typologi om man så vill. Köket har ju de senaste 100 åren gjort en klassresa från att vara ett enkelt och praktiskt utrymme för tjänstefolket till att bli både hemmets hjärta och statussymbol. Det är lite spännande att försöka lyfta upp tvättstugan till samma dignitet, att bryta lite ny arkitektonisk mark. Det skulle ju också bli så att det allra mesta av hushållsarbetet sker från samma utrymmen, en i hushållet kan fixa med disken och den andra med tvätten med bibehållen social kontakt. Det är annars lite tråkigt att behöva vara den som går ner i källaren för att tvätta eller liknande, så det blir ju också ett slag för jämställdheten (oavsett vem som gör vilken syssla). Så jag gillar att det är lite nyskapande, men man vill ju inte heller bygga nått som inte alls resonerar med andra och blir osäljbart om vi skulle behöva sälja i framtiden.

Tyvärr är rummet 1 meter för smalt för att man ska få plats med ett matbord i mitten, det hade kunnat vara ganska trevligt annars att ha ett långbord mellan kylskåpet och diskbänken. Eftersom det är så många öppningar och passager blir det också lite dumt att ha ett matbord mot söderfasaden, det kommer oundvikligen att kännas som att man snubblar över det varje gång man går mellan hallen och vardagsrummet. Det är lite så idag när vi har ett litet fyrapersonsmatbord mot norrfasaden.

Så vad tror ni, skulle det här alternativet kunna flyga? Är det bättre eller sämre än det förra som visades några inlägg upp?
 
 • Gilla
 • Älska
TRJBerg och 13 till
 • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.