Byggahus.se

Så himla dyrt att bygga hus!

 1. F
  Medlem Nivå 6
  Hej!

  Vi ska inte bygga hus nu men om vi skulle komma över en bra tomt i framtiden så kanske... Tittar runt lite på olika hustillverkare mest för att få lite inspiration och ideér men inser att de flesta hus kostar skjortan att bygga. Där vi bor kostar en tomt från 1 milj så om man sen tänker bygga för 2 milj så är man uppe i tot 3 milj vilket är på tok för dyrt för oss. En slutsumma på 2.5 skulle vara mer rimligt. Har tittat lite på A-hus basic serien och tycker den är toppen men finns det mer att välja på om man inte vill ge mer än 1.5 milj för nyckelfärdigt hus?
   
 2. A
  Medlem Nivå 2
  Finns säkert många hus för 1,5 miljoner. Problemet är att det tillkommer el, vatten, tele, pantbrev, lagfart, schakt för minst 500 000:- oavsett hus och tomt. Så har du en tomt för 1 miljon så kan du omöjligtvis bygga för under 3, om du nu inte gör extremt mycket jobb på egen hand...
   
 3. N
  Medlem Nivå 7
  det är nya tider !!som min bankman sa det är 9 gånger en industri arbetare årslön som ett hus kostar.
  och så har det varit sedan 40 talet.
  dom 3 hus jag har kollat ligger på c,a 3 mkr i mellan sverige
  surt sa räven,men så är det
   
 4. D
  Medlem Nivå 1

  Många hus för 1,5 milj

  Det finns många hustillverkare som bygger hus för 1,5 milj. Smålandsvillan och älvsbyhus är ju jämförbara både prismässigt och kvalitetsmässigt....Lb-hus ugglan serien, björklidenhus - favoritserien så får du ett hus på platta från 1 118 000 kr...
   
 5. N
  Medlem Nivå 7
  +räntor,bankavgifter,markarbeten,pantbrev,lagfart,bygglov m,m 1 mil kommer snabbt till (om man bortser från sthlm,gtb,malmö )
   
 6. P
  Medlem Nivå 1
  Dyrt beror på hur man ser det. Husbygge är ju också en investering.. Vi byggde nytt lösvirke för 2 år sedan, totalt 3,7 mill med allt. Vi hade 3 mäklare här förra veckan för värdering, alla ville gå ut med 5,5 mill som utgångspris med förväntat försäljningspris +/- 6 mill. Så effektivt har huset kostat oss max. 1.9 mill.
   
 7. J
  Medlem Nivå 15
  Lite intressant sätt att räkna om jag förstått det rätt, alltså den eventuella vinsten vid en försäljning dras bort från den faktiska byggkostnaden och då får man ett värde på vad..? Vad huset egentligen kostat en? Brukar man räkna på det här viset?
   
 8. D
  Medlem Nivå 1

  kostnader för 1 miljon  så du menar alltså att räntor, bankavgifter, markarbeten, pantbrev, lagfart och bygglov skulle bli 1 miljon??
  Hur menar du då?? bygglov brukar ligga runt 6 000 kr, bankavgifter och räntor är ju helt beroende på hur mycket pengar du stoppar in. Markarbeten behöver inte bli något alls om du köper på en totalentreprenad så då har vi pantbrev och lagfart kvar... för 994 000 kr....
  Förklara gärna hur du menar??
   
 9. S
  Medlem Nivå 2
  Man kan ju inte riktigt räkna så

  såklart att hus stiger i värde så länge inte läget är taskigt. Om man har byggt ett hus själv så tjänar man såklart en slant, men då har också lagt ner mycket arbete på det, fast då är det ju positivt att det är en betydligt generösare beskattning än vid "vanligt" arbete.

  men köper man ett hus för 3 mille, och säljer det för 6 mille så ska du förmodligen köpa en ny bostad och så länge du inte byter ner dig i storlek, kvalitet eller läge så kostar det normalt sett lika mycket. Såklart att man kan göra kap på tomt eller försäljning men det är snarare ett undantag än regel.

  Så klart ett hus är en investering men man bör inte tänja på sina marginaler utan satsa på ett hus man har råd med även vid formsvackor i ekonomin.

  Edit: Men ja husbygge är dyrt, senaste åren har materialkostnader skjutit i höjden även fast det är skatten på arbetet som är helt klart dyrast på ett helt hus.
   
 10. bumpaberra
  Medlem Nivå 7
  dorfen: spelar ingen roll vilken entreprenadform du har, extra(pålning, fyll, bortforsling) markarbeten ingår normalt inte ändå. Kan dra iväg.
   
 11. H
  Medlem Nivå 1
  Oj, Koffa, du verkar vara insatt! Vad kostar gräsmatta för 1000kvm ungefär? Eller kanske någon annan som vet?

  Och kanske lite dum fråga, men jag har hört att det är andra avgifter på lagfart och pantbrev när man bygger nytt eftersom man inte byter ägare mer än på tomten. Någon som vet om det stämmer?
   
 12. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Priset för lagfart och pantbrev är i procent på summan. (kommer inte ihåg vilken procentsats, men 1-2%)

  Så lagfarten blir billig om du bara köper en (billig) tomt. Nästa ägare får alltså betydligt större lagfartskostnad, när man så småningom säljer. Man kan säga att lagfart är en slags smygskatt på beloppet för en fastighetsaffär.

  Pantbrev blir däremot hyfsat dyrt om du bygger nytt, för du kommer behöva ta ut pantbrev motsvarande hela lånebeloppet. När man köper ett gammalt hus har jag fått för mig att man tar över befintliga pantbrev och man borde alltså kunna komma billigare undan i det fallet.

  Koffa:
  Du glömde byggfelsförsäkringen ... 12000:- + ... ;)
   
 13. R
  Medlem Nivå 3
  Det är samma avgifter och stämpelskatter oavsett om tomten är utan eller med hus. Men däremot så är köpeskillingen mindre om du köper tomten som är obebyggd och det är just köpeskillingen eller taxeringsvärdet (högsta) som du söker lagfart på och får då betala ansökningsavgift på 825 kr och stämpelskatt på 1,5 %. Läs mer på länken om du vill!

  http://www.inskrivningsmyndigheten.se/skatter_och_avgifter.shtml
   
 14. J
  Medlem Nivå 8
  Kommunalt vatten och avlopp kostar ca 80-100 000 kr, men varierar från kommun till kommun.
   
 15. H
  Medlem Nivå 1
  Tack snälla för svaren!!! :)