Hej!
Vi ska bygga till vårt hus och då huset ligger mot en slänt åt det hållet vi bygger så kommer vi bygga en källare under med takhöjd 2 m. I källaren (ca 19 kvm) önskar vi ha matkällare, förråd och gästsovrum/hobbyrum. Vi vrider och vänder på rumsfördelningen och tänker att det här kan vara bra att fråga om tankar kring fördelar/nackdelar med olika fördelningar. Har två skisser kring unge,för hur vi tänkt. Var är det lämpligast att lägga matkällaren? Mer centrerat eller ut mot norra väggen? Fördelar nackdelar?
Vi ska bygga till vårt hus och då huset ligger mot en slänt åt det hållet vi bygger så kommer vi bygga en källare under med takhöjd 2 m. I källaren (ca 19 kvm) önskar vi ha matkällare, förråd och gästsovrum/hobbyrum. Vi vrider och vänder på rumsfördelningen och tänker att det här kan vara bra att fråga om tankar kring fördelar/nackdelar med olika fördelningar. Har två skisser kring unge,för hur vi tänkt. Var är det lämpligast att lägga matkällaren? Mer centrerat eller ut mot norra väggen? Fördelar nackdelar?
Det ser ut som att du postade samma bild två gånger.
Förutom frågan om planlösningen så tycker jag du ska försöka få mer takhöjd än 2 m. I matkällaren kanske det räcker men i ett gästrum är det lågt i tak. Jag skulle slå huvudet i taket i en plafondlampa där. Hör det att sänka golvet 10 till 20 cm i tillbyggnaden?
Förutom frågan om planlösningen så tycker jag du ska försöka få mer takhöjd än 2 m. I matkällaren kanske det räcker men i ett gästrum är det lågt i tak. Jag skulle slå huvudet i taket i en plafondlampa där. Hör det att sänka golvet 10 till 20 cm i tillbyggnaden?
BirgitS
Medlem
· Stockholms län
· 46 194 inlägg
BirgitS
Medlem
- Stockholms län
- 46 194 inlägg
En matkällare bör nog ha mycket yttervägg mot jord och då helst mot norr så att dess temperatur hålls nere sommartid. Den bör också ha en reglerbar friskluftsventil för att hålla nere temperaturen under höst/vår.
BirgitS
Medlem
· Stockholms län
· 46 194 inlägg
BirgitS
Medlem
- Stockholms län
- 46 194 inlägg
Hur ser den andra ut, @Rubberfrog ?Rubberfrog skrev:
Detta är den bild vi lutar åt baserad på tidigare råd 
Ja, det är inte väldigt mycket plats. Osäker på hur stor matförvaringen bör vara. Svårt när en bara har en bild att utgå ifrån tycker jag innan det ses live. Därför tänker ja att det är fint att fråga er som har erfarenhet. Här är vår tänkta fördelning.H H-Thomasson skrev:
BirgitS
Medlem
· Stockholms län
· 46 194 inlägg
BirgitS
Medlem
- Stockholms län
- 46 194 inlägg
Den matkällare jag växte upp med var nog mindre än 1 kvm. Dörren var mitt på långsidan så rakt framför dörren hade man typ 60 cm djupt tomt utrymme och på vardera sidan var det hyllor typ 50 cm djupa. Så kanske 60 cm x 150 cm.
Men hur mycket man behöver beror ju på hur mycket man läggar in, kokar saft och sylt etc.
Hur bred är matkällaren som är 4.8 kvm. Man vill ju ha både rätt djupa hyllor och plats att gå framför dem.
Men hur mycket man behöver beror ju på hur mycket man läggar in, kokar saft och sylt etc.
Hur bred är matkällaren som är 4.8 kvm. Man vill ju ha både rätt djupa hyllor och plats att gå framför dem.
Är inte frågan hur stor matkällare man ska ha ungefär samma som att fråga hur stort garage man ska ha?
Jag tänker att behovet varierar mycket. Är det en liten potatisskörd som ska förvaras, eller är det ett hushåll som strävar efter att vara självförsörjande på det mesta?
När jag kikar på jordkällare, så verkar de ofta finnas mellan 4 och 8 kvadrat.
(Men jag hade nog bara gjort en "matskrubb" på <2 kvadrat, och satsat på större ytor för t.ex. verktygsförvaring, plats för snickerier eller andra aktiviteter. Vi har för övrigt ca 1.95 i takhöjd, och det funkar ok för mig som är 1.8m, men hade jag byggt från början hade jag satsat på högte takhöjd ).
Jag tänker att behovet varierar mycket. Är det en liten potatisskörd som ska förvaras, eller är det ett hushåll som strävar efter att vara självförsörjande på det mesta?
När jag kikar på jordkällare, så verkar de ofta finnas mellan 4 och 8 kvadrat.
(Men jag hade nog bara gjort en "matskrubb" på <2 kvadrat, och satsat på större ytor för t.ex. verktygsförvaring, plats för snickerier eller andra aktiviteter. Vi har för övrigt ca 1.95 i takhöjd, och det funkar ok för mig som är 1.8m, men hade jag byggt från början hade jag satsat på högte takhöjd ).
Matkällaren är tänkt att vara 150 cm bred. Tänkte 30 cm hyllor på vardera sida och sedan djupare på väggen längst in.BirgitS skrev:
Den matkällare jag växte upp med var nog mindre än 1 kvm. Dörren var mitt på långsidan så rakt framför dörren hade man typ 60 cm djupt tomt utrymme och på vardera sidan var det hyllor typ 50 cm djupa. Så kanske 60 cm x 150 cm.
Men hur mycket man behöver beror ju på hur mycket man läggar in, kokar saft och sylt etc.
Hur bred är matkällaren som är 4.8 kvm. Man vill ju ha både rätt djupa hyllor och plats att gå framför dem.
Klicka här för att svara



