Byggahus.se

Rimligt pris för att beräkna avväxling för en bärande vägg

 1. nzsc
  Medlem · 464 inlägg
  Hej!

  Jag är nytillkommen medlem på forumet, och efter att ha hört runt, läst, googlat, osv. känner jag att jag måste ställa min första fråga och därmed mitt första inlägg i hopp om att få någon sorts vägledning och hjälp.

  Jag bor i en bostadsrättslägenhet i ett flervåningshus från 1958. Våning 3 av totalt 4. Konstruktionsmässigt är hela huset bestående av betong, golv, tak, yttre väggar, innerväggar, osv. Fullständiga konstruktionsritningar för hela fastigheten har jag tillhandahållit kostnadsfritt från kommunen.

  Jag står inför en totalrenovering av denna lägenhet. För att få in mer ljusinsläpp och för att göra bostaden till en s.k. öppen planlösning, vill jag ta bort en bärande vägg mellan köket och vardagsrummet. Totala längden är ganska exakt 4 meter och 150 millimeter tjock. Se bifogad planritning, där svartmarkerade väggar är lägenhetens bärande yttre och inre väggar, och där rödmarkerad vägg är den som ska rivas.

  Jag har varit i kontakt med samhällsbyggnadskontoret i kommunen där jag fick veta att det krävs en bygganmälan för denna åtgärd. Eftersom kommunen vill veta hur jag hade tänkt lösa avväxling av väggen och därmed bibehålla bärighet i fastigheten under och efter ingreppet är jag på jakt efter en konstruktör som ska beräkna avväxlingen och förse mig med en K-ritning som kommunen kräver.

  Med anledning av det här har jag stött på två problem. Jag är på jakt efter en konstruktör, vilket verkar vara nästintill omöjligt att hitta. Men när jag väl hittat en verkar priserna skilja åt rejält, och då menar jag bokstavligen rejält! Jag behöver alltså hitta en konstruktör som har rimlig prisnivå för sitt arbete.

  Kommunen vägrar hjälpa till med förslag på konstruktörer eftersom de ska vara "opartiska".

  En konstruktör som jag varit i kontakt med håller inte på med enklare arbeten som denna avser, utan fokuserar mera på större arbeten såsom nytillbyggnad av flervåningshus och annat. Men enligt honom bör priset för detta ligga mellan 2000-3000 kr.

  En annan konstruktör, specialiserad i konstruktionsteknik och verksam vid Lunds Tekniska Högskola, har beräknat tidsåtgången till ungefär 6 timmar och att han därför kan tänka sig förse mig med allt som behövs för 7000 kr.

  En av konstruktörer verksam vid Sweco har beräknat att det kan handla om en kostnad på 10000-18000 kr.

  Men idag fick jag minst sagt en smärre chock efter att jag kontaktat en konstruktör som driver en enskild firma på egen hand. Enligt denne skulle han ha 31250 kr för beräkning av avväxling och fullständiga K-ritningar. Till detta lade han fram att han kunde även vara kontrollansvarig för projektet med ett tillägg om 18750 kr. Således totalt 50000 kr. WTF!?

  Jag förstår att ingen har exakt samma priser och att det förekommer olika prisnivåer, men att det kan skilja så här drastiskt mycket hade jag inte någon aning om och har väldigt svårt att förstå.

  Efter mycket googlande och letande på forumet har jag även lagt märke till att det förekommit medlemmar som har gjort exakt samma ingrepp, nämligen rivit en bärande vägg på 4 meter och betalat 2000-4000 kr för en konstruktör som beräknat avväxling och försett dem med K-ritning. Medlemmar som byggt ett helt nytt hus från grunden har betalat för kompletta konstruktionsritningar ca 15000 kr.

  Vad anser ni är en rimlig prisnivå? Framförallt, var hittar jag en duktig konstruktör med vettig prisnivå i Malmöregionen? Kom gärna med era förslag, synpunkter, åsikter, m.m. Jag öppnar upp för en diskussion, och hade gärna velat höra ifrån er som har erfarenhet från det här eller liknande projekt.

  Ursäkta för ett långt inlägg. Det är mitt första som sagt, och med anledning av min noggrannhet ville jag beskriva ärendet så utförligt som möjligt och på så sätt att ni får en så detaljerad helhetsbild.

  Hälsningar
  nzsc
   
 2. T
  Medlem · Stockholms Län · 558 inlägg

  tobben87

  Medlem
  Vad ett rimligt pris är har jag ingen aning om. Men du kan alltid vända dig till kommunen och begära ut konstruktionsritningar från liknande manövrar som gjorts i nått annat hus. På de ritningarna bör de då stå vem som gjort dem. Då har du i alla fall ett namn på någon som gjort de tidigare. Begär någon referens på den som är billigast, känns de okej så kör på det.
   
  • Laddar…
 3. nzsc
  Medlem · 464 inlägg
  Ett stort tack för ett snabbt svar och ditt tips @tobben87 . Jag ska naturligtvis kolla upp även det och försöka på så sätt få tag på fler konstruktörer för att jämföra priser. Skiljer prisnivåerna så här mycket redan efter att jag kontaktat 3-4 st betyder det ju att man definitivt måste kolla upp betydligt fler. De flesta har jag märkt kallar sig för byggkonsulter eller byggnadsingenjörer och liknande benämningar, allt utom konstruktörer :thinking:
   
 4. J
  Medlem · Blekinge · 9 732 inlägg

  justusandersson

  Medlem
  Jag håller med om att spridningen är avsevärd och lätt orimlig. Däremot skulle jag behöva veta lite mer om förutsättningarna, för att kunna bedöma vad som är en rimlig nivå. Hur är den röda väggen utförd idag? Flerbostadshus från 1958 kan ha en bärande stomme som är en kombination av murverk och platsgjuten betong och som därför är lite knepiga att "läsa". Din röda vägg kan vara en halvstens tegelvägg som inte är bärande. Då ska det inte behöva kosta 50 lax för att säga det.
   
 5. Bästa svaret

  Bernieberg
  Renoverare · Kalmar län · 2 054 inlägg

  Bernieberg

  Renoverare
  Håll dig borta från de stora konsultjättarna, de tar mer betalt för att starta ett ärende än vad du har tänkt dig skulle jag tro. Är utflyttade från Malmötrakten och har en byggnadsingenjör i familjen som har ett tips, jag skickar pm.
   
 6. nzsc
  Medlem · 464 inlägg
 7. nzsc
  Medlem · 464 inlägg
  Jag håller med dig @Bernieberg helt å hållet! Av den anledningen tog jag kontakt med den här enskilda firman. Blev ju naturligtvis chockad redan vid 10 000-18 000 kronors spann som jag fått från Sweco. Men när jag läste mejlet från snubben som driver en pytteliten enskild firma i trakten där han skrev att han ville ha 31 250 kr höll jag på att sätta kaffet i halsen :surprised:

  Men tack för ditt tips! Ska definitivt kolla upp det under dagen!
   
  • Laddar…
 8. nzsc
  Medlem · 464 inlägg
  En uppdatering:

  Inte nog med att jag behöver hitta en konstruktör som kan beräkna avväxling för den bärande väggen som jag önskar ta bort, men nu har jag även fått besked från kommunen om att jag dessutom måste hitta en certifierad kontrollansvarig eftersom det rör sig om en åtgärd i en bostadsrättsförening. :worried:

  Dessa verkar dock vara betydligt enklare att hitta i och med att dessa personer är certifierade av Swedac och således finns ett register över samtliga som man kan hitta på följande länk: http://www.boverket.se/sv/om-boverket/tjanster/hitta-certifierade/
   
 9. nzsc
  Medlem · 464 inlägg
  En uppdatering till läsare som redan befinner sig eller möjligen kommer att befinna sig i liknande situation:

  Naturligtvis skiljer sig priserna åt, oavsett om det gäller varor eller tjänster. Däremot tittar man på prisspridningen. En vara kostar olika från butik till butik. Likaså en tjänst. Varför det är så beror ju naturligtvis på flera faktorer. (Tänker inte gå in på den ekonomiska biten)

  Däremot vill jag säga att jag i min jakt på en konstruktör stött på följande som privatperson:

  - stora koncernbolag, såsom Sweco, WSP, m.fl. tar sig inte an uppdrag av en enklare art.
  - större bolag med flera konstruktörer arbetar inte mot privatpersoner.
  - mindre bolag med 1-2 konstruktörer är därför rätt forum att vid enklare uppdrag vända sig till som privatperson.

  Efter att ha fått en uppfattning kring vad priset bör vara för att en konstruktör ska beräkna avväxling för en bärande vägg som jag ämnar att ta bort i sin helhet har jag fått olika prisuppgifter. Observera att det här gäller mitt fall och alla faktorer påverkar priset naturligtvis. Framförallt är det antal arbetstimmar och timpris som i slutändan påverkar det slutgiltiga priset. Andra faktorer kan vara tillgängligt underlag, material, erfarenhet, typ av metod, m.m.

  Från ett välkänt medelstort bolag med 7-10 verksamma konstruktörer fick jag två olika priser fastän de är kollegor till varandra och verksamma vid ett och samma bolag. Skillnaden är att den ena är oerfaren, medan den andra är betydligt mer erfaren. Konstruktör vs. Handläggande konstruktör. 7500 kr inkl. moms, tidsåtgång 8 timmar. vs. 9000 kr inkl. moms, tidsåtgång okänd, men förmodligen densamma. Bör naturligtvis vara mindre eftersom han är mer erfaren.

  Från ett annat enmansbolag fick jag offert på 4000 kr inkl. moms, tidsåtgång okänd.

  Från ett tredje enmansbolag fick jag offert på 7000 kr inkl. moms, tidsåtgång 6 timmar.

  Från ett fjärde enmansbolag fick jag offert på 5625 kr inkl. moms, tidsåtgång 5 timmar.


  Som ni ser skiljer naturligtvis både priser och tidsåtgång. Därav skiljer även timpriser. Man kan alltså konstatera att utifrån det här, samt inlägg som andra gjort med liknande åtgärder hamnar priset omkring 5000-6000 kr inkl. moms.

  Detta skiljer sig rejält åt de 31250 kr inkl. moms som jag fått i offert av en uppenbart oseriös aktör på marknaden och det var just det här som fick mig att starta tråden. Det är ett enmansföretag och enskild firma ska även tilläggas. Personen i fråga är visserligen behörig, dock lååångt ifrån erfaren som den jag har anlitat.

  Anledningen till att jag skriver det här är för att jag även stött på olika inlägg där vissa andra råkat ut för samma astronomiska prisuppgifter för liknande jobb.

  Mitt tips till privatpersoner som står inför liknande projekt är att:
  - ta kontakt med mindre bolag eller enmansbolag
  - begär prisuppgift redan vid första kontakten
  - ta kontakt med flera, gärna 5-10 st

  ...och sist men absolut inte minst...

  Ta för guds skull hjälp av en konstruktör så fort det rör bärande delar!!! Kostnaden som det här innebär är kaffepengar i förhållande till vad hela projektet kostar, MEN framförallt vad det skulle kunna kosta OM något skulle gå fel! Don't take your chances :thinking:

  STOR ELOGE OCH HJÄRTLIGT TACK TILL @Bernieberg FÖR TIPSET!
   
 10. T
  Medlem · 16 inlägg

  Tobiasam

  Medlem
  Jag står inför liknande situation i malmö, tack för dina tips! Skulle du kunna dela med dig av vem du anlitade? Skulle ju kunna underlätta för mig avsevärt... stort tack i så fall
   
 11. nzsc
  Medlem · 464 inlägg
  Absolut, kolla inbox!
   
 12. H
  Moderator · Stockholm · 44 343 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Det kan vara på sin plats att påpeka att den här typen av ingrepp dessutom kräver tillstånd från bostadsrättsföreningen. Vissa föreningar ställer då lite krav på att få se försäkringsbevis för konstruktören, eller andra krav utöver det som bygglovsmyndigheten ställer.
   
 13. T
  Medlem · 16 inlägg

  Tobiasam

  Medlem
  Absolut, detta är dock en friköpt villa men i en förening.. absolut
   
 14. nzsc
  Medlem · 464 inlägg
  Det där är väl ändå rätt vettiga punkter från styrelsen i föreningen att kravställa kan jag tycka jämfört med vad jag varit med om! :crysmile:
   
  • Laddar…
 15. A
  Medlem · 2 inlägg

  AnteL

  Medlem
  Jag skulle också behöva tips på konstruktör.
  Tänkte bygga om min lägenhet i Malmö från en 2:a till en 3:a.
  Har bara hittat ett företag, Byggarkivet, men vet inte om det är ett serieöst företag.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.