Byggahus.se

Reparation av temperatursensor till FTX-aggregat

 1. P
  Medlem Nivå 5
  Hej alla hemmafixare, här kommer en berättelse om en lyckad reparation!

  Vårt Systemair VR400 DC larmade för problem med utetemperatursgivaren, och den visade att det var typ -67 grader kallt ute. Jag skruvade isär aggregatet och hittade sensorn, som såg ut att vara ett vanligt NTC-motstånd. Genom att följa sladden så lokaliserades vart sensorn var ansluten på styrkortet, och efter att ha skruvat bort ena anslutningen så kunde jag mäta att det var oändligt motstånd i sensorn. Jag kontrollmätte en av de andra sensorerna, och där visade det på runt 5 kiloohm.

  Efter att ha plockat ut sensor och kablage så skar jag bort det yttersta lagret krympslang, och kunde konstatera att den ena anslutningen hade gått av, direkt vid motståndets kapsel:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  1.jpg


  Lite snabb sökning på nätet gav t.ex. denna reservdel, men i och med att jag inte tycker om att behöva betala ~200:- för en komponent som borde kosta max 5:- så funderade jag vidare lite.
  https://www.flaktbutiken.se/systemair-villavent-universal-givare-sensor


  Efter en stunds försiktigt skrapande med skalpellen så lyckades jag karva bort en del av den pågjutna kapseln, och få fram någon millimeter av anslutningen som en gång stuckit ut. En kontrollmätning av resistansen visade att den verkade fungera.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  3.jpg


  Efter lite försiktig ihoplödning, ny krympslang, och en del smältlim för att fixera den sköra lödningen (svårt att få det bra när man har så lite att löda i) så var jag redo att montera tillbaka den och testköra.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  4.jpg


  Nu fungerar aggregatet precis som det ska igen! Hur länge det håller är ju dock en annan fråga. :)

  Är det någon som vet vad det finns för NTC-motstånd som kan tänkas passa? Det vore skönt att ha nya komponenter hemma den dag som det behöver fixas igen...
   
 2. E
  Medlem · Nivå 22
 3. P
  Medlem Nivå 5
  Jo, det var ju just det, man behöver ju ha koll så att man får tag på ett som har rätt temperaturkoefficient. Det var därför jag frågade om det finns någon som kan veta något om vad som fungerar och vad som inte gör det.

  Det finns för övrigt ingen typ av märkning på motståndet.
   
 4. E
  Medlem · Nivå 22
  Mät resistansen på nuvarande motstånd i rumstemp så får du en indikation på i vilket område det ligger.
  Annars kanske Systemair är snälla och berättar det.
   
 5. P
  Medlem Nivå 5
  Det ger ju en indikation, som du säger, och det låg ju runt 5 kiloohm när jag mätte det. Fast man behöver ju gör minst två olika mätningar i olika kontrollerade temperaturer för att få fram temperaturkoefficiensen. Och anledningen till att jag frågade om någon visste är att jag helst slipper göra det och sedan sätta mig och plöja datablad för att hitta ett som stämmer överens med det som jag mätt upp.

  Jag misstänker att Systemair helst vill sälja dyra reservdelar, men det skadar ju inte att fråga! Tack för den idén!
   
 6. E
  Medlem · Nivå 22
  Jag gissar på att det är en standardkomponent, mig veterligen så väljer man bara NTC-motstånd från ett specifikt ohm-värde.
   
 7. P
  Medlem Nivå 5
  Definitivt är det en standardkomponent, men olika NTC-motstånd har olika temperaturkoefficienter. Om man vill att den ska visa rätt vid annan temperatur än det som den är benämnd med (vilket brukar vara vid +25 grader) så behöver man ju även ha rätt koefficient.

  Har mailat till Systemair nu, får se vad de svarar!
   
 8. P
  Medlem Nivå 5
  Hej igen,

  Jag fick svar från Systemair väldigt fort - Klockren suppport i det avseendet i det här fallet!

  De kunde inte säga exakt vilket artikelnummer det handlade om, men det skulle vara 10 kohm@25 grader, och jag fick en PDF med resistanser vid olika temperaturer. De bad mig att inte dela PDFen, men jag har kollat upp lite olika NTC-motstånd från Electrokit och ELFA, och beräknat hur mycket de avviker från Systemairs specifikation vid olika temperaturer. Resultatet finns här:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Avvikelser.png

  Som synes så passar de flesta av de som jag på måfå valde ut relativt bra, men Variohm GAG10K3435A1 skulle jag inte ha velat satt in i mitt aggregat.

  Jag kommer att gå på “NTC 10k med kabel och kontakt JST-XH” som Electrokit säljer utan att uppge tillverkare, i och med att den ligger bra till gällande avvikelserna och dessutom verkar robustare än originalet eftersom den är ingjuten i en metallkåpa. Den kommer ju också med kabel, men jag är dock osäker på om kabellängden räcker till till alla positioner i aggregatet, men man får väl skarva i värsta fall.
  https://www.electrokit.com/produkt/ntc-10k-med-kabel-och-kontakt-jst-xh/