Byggahus.se

Rådgivning kring tajming och placering av varmvattenberedare

 1. Belmlu
  Renoveringsnovis · Skåne · 212 inlägg

  Belmlu

  Renoveringsnovis
  Hej,

  Har en varmvattenberedare för konsumtionsvatten från Thermia som varit i bruk sedan huset byggdes -74. Börjar därmed närma oss 50 år och även om den funkat prickfritt det dryga året vi använt den så tänker jag att man ändå får räkna med att den med gott samvete väljer att pensionera sig utan någon vidare uppsägningstid (läs: går sönder).

  Varmvattenberedaren står i dagsläget i tvättstugan där tanken är att vi ska genomföra enklare renovering i form av nytt tätskikt och golvläggning, installation av PAX-fläkt, målning av väggar samt sätta upp hyllsystem.

  Som ni säkert förstår vill man inte byta en fullt fungerande varmvattenberedare i förtid men vill inte heller stå där med en varmvattenberedare som lägger av och där det i det läget ska fixas med vvs, el, beställa hem ny varmvattenberedare och så vidare. i ett nafs. Nya husägare som vi är har vi dålig uppfattning om vad renoveringar likt denna tar rent tidsmässigt men spontant tänker jag att man får räkna med minst 3-4v förutsatt att man har lite kontakter sedan innan om det skulle vara så att varmvattenberedaren går sönder och man även ska renovera tvättstugan det står i.
  1) Är detta ett rimligt antagande?
  2) Vad hade ni gjort i vårt läge, väntat på att beredaren går sönder eller bytt ut innan? Om sistnämnda, i så fall när?
  3) Funderar även på möjligheten att placera ny beredare i garaget istället. Anledningen till detta är att tvättstugan är relativt liten och detta extra utrymme skulle underlätta. Förutsättningarna är platta på mark från 70-talet, uppvärmt med LVP till 13-14 grader, 70mm stenull samt OSB- och gipsskiva i innervägg. Saknar brunn eller annan avrinning. Garaget står vägg i vägg med huset och precis intill tvättstugan men eventuell rördragning förmodar jag man behöver göra via krypgrund istället. Är detta eventuellt gångbart eller bör idén skrotas redan nu?
   
 2. J
  Medlem · Västra Götaland · 469 inlägg

  JerreEssberg

  Medlem
  Om garaget är vägg i vägg så kan du gå med rör genom väggen och koppla på i tvättstugan på nåt snyggt sätt. Beror på hur rören kommer till vvb nu.
  Men visst kan det vara en bra idé.
  Om du ska byta nu eller när den går sönder är svårt att svara på. Jag kör tills de går sönder men då byter jag min själv om den går sönder och då blir jag inte utan varmvatten nån längre stund.
   
  • Laddar…
 3. P
  Medlem · Gävleborg · 865 inlägg

  PatrikJo

  Medlem
  Byt i samband med renoveringen. Jag gissar att det är lättast att gå via väggen, men det behöver man titta närmare på.
  Varmvattenberedaren kommer behöva någon form av avrinning, men den kan säkert gå via väggen in i tvättstugan igen.

  Om vi går ett steg längre, vad har du för uppvärmning i övrigt? Måste du ha en elektrisk beredare?
   
  • Laddar…
 4. A
  Medlem · Stockholms län · 9 277 inlägg

  Avemo

  Medlem
  Om du skall renovera tvättstugan är det väl en god idé att samtidigt byta varmvattenberedaren när den är så gammal. Jag bytte min varmvattenberedare från 71 för ett par år sedan utan att den först gått sönder.

  Det brukar normalt droppa lite vatten från säkerhetsventilen på beredaren. Därför bör det finnas avlopp i utrymmet där den står. Om du kan låta detta vatten rinna i ett rör genom väggen in till tvättstugans golvbrunn ser jag inte ett problem med att ha beredaren i garaget.
   
  • Laddar…
 5. Jonatan79
  Hobbysnickare · Stockholm · 9 451 inlägg

  Jonatan79

  Hobbysnickare
  Hoppas du inte väntar med att gå till tandläkaren i 50 år eller efter det gått hål i tänderna...
   
 6. A
  Anonym
  Ja,bättre byta i tid,finns lite att tjäna på en bättre isolerad beredare,speciellt om man klarar sig med en mindre modell beroende på behov:)
   
  • Laddar…
 7. KnockOnWood
  Grundstött · Halland · 27 784 inlägg

  KnockOnWood

  Grundstött
  Vi har kanske en likadan i fritidshuset.
  En 100-liters Thermia, som sattes i drift av svärfar ca 1965.
  Och den funkar än med den äran, kvalitetsgrejer!
  Så varför byta innan det är dags?
   
 8. Belmlu
  Renoveringsnovis · Skåne · 212 inlägg

  Belmlu

  Renoveringsnovis
  Tyvärr inte klockrent vägg i vägg med just tvättstugan utan med rummet bredvid istället. Får fundera på det!

  Ja hade jag kunnat byta själv hade jag nog kört på ditt sätt för då är det bara en själv styr hur sakta eller fort det kan fixas.
   
 9. Belmlu
  Renoveringsnovis · Skåne · 212 inlägg

  Belmlu

  Renoveringsnovis
  (y)

  Ja absolut, det får fackman betitta på plats men verkar ha fått svar på det viktigaste vilket är att det inte är en helt galen idé i alla fall! :)

  Luft/luft-pump på nedanvåning och sen stöd av två oljeelement i "yttersta" rummen på ovanvåningen. På sikt funderar vi på ytterligare mindre luft/luft på ovanvåningen istället för element. Nej måste så klart inte vara elektrisk men vad kan alternativen vara annars?
   
 10. P
  Medlem · Gävleborg · 865 inlägg

  PatrikJo

  Medlem
  Ok då har du inte så många alternativ. Huset är då antagligen byggt med direktverkande el från början? Jag tänkte mest om det fanns någon annan uppvärmning som man kunde koppla in sig på.
   
  • Laddar…
 11. Belmlu
  Renoveringsnovis · Skåne · 212 inlägg

  Belmlu

  Renoveringsnovis
  Ja lite begränsande är det allt tyvärr. Skulle tro att så är fallet om det inte mot förmodan är så att man rivit ut ledningar vid tidigare renoveringar
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.