Byggahus.se

Projekttråd - Totalrenovering av sommarhus

6k läst  22 svar

 1. P
  Medlem Nivå 4
  Hej forumet,

  Har under några år varit passiv följare av det som händer här på forumet och har fått en mängd bra idéer till tidigare genomförda projekt.

  Då jag precis köpt ett sommarhus i en Bohuslänsk fiskeby tänkte jag ta tillfället i akt och skapa en projekttråd för att löpande dokumentera den kommande renoveringen. En hel del frågor till forumets samlade kompetens lär också smyga sig in! Tanken är att ta in en hel del hantverkarhjälp, men jag lär med största sannolikhet vilja ha ett finger med i det mesta.

  Huset är i dåligt skick och i behov av en totalrenovering. Prioritetsordningen ser (ungefär) ut som nedan:

  1. Dränera om hela huset
  2. Lägga nytt papptak
  3. Byta till en järnvitriolad träfasad (lär bli en del kommentarer om varför jag inte behåller tegelfasaden, men vi återkommer till det)
  4. Byta alla fönster/dörrar
  5. Blåsa insidan, dvs ändra slå ut lite väggar, spackla resterande väggar, nya golv i hela huset, två nya badrum, två nya toaletter, nytt kök, nya innertak mm.
  6. Utemiljön. Bygga några altaner och, om bygglov ges, utnyttja det platta taket och bygga en takterrass.

  Tillträde till huset sker först i början på augusti, men här nedan kommer lite mäklarbilder:

  06.jpg 07.jpg 08.jpg 09.jpg 10.jpg 11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg Ritning - Nedre plan.jpg Ritning - Övre plan.jpg Tak - 01.jpg Tak - 02.jpg
   
 2. Markokoistinen
  Verktygstokig Nivå 5
  Spännande projekt! Blir kul att följa!
  Glöm inte bort att byte av fasadmaterialet troligen kan kräva bygglov!
   
  • Laddar…
 3. N
  Medlem · Nivå 12
  Det va ingen röd liten stuga....
   
 4. P
  Medlem Nivå 4
  Dags för första frågan till forumet! Tanken är att sätta en stående järnvitriolad träfasad, de delar som idag är liggande panel byts helt enkelt ut och de delar som är tegel byggs in.

  Jag är lite i valet och kvalet kring vilken typ av fasadplank som är lämpligast:

  Alternativ 1 är att sätta en omvänd stående lockpanel, med 22*45 i botten och 22*120 utanpå. 22*120:surprised:rna sätts i så fall nästan kant i kant. Problemet med detta är att hela konstruktionen (med spikreglar) kommer bygga ganska mycket. Detta gör dessutom att fönster mm hamnar ganska djupt.

  Alternativ 2 är att sätta någon form av falsad/z-panel eller spontad panel. Detta tar bort ett lager i konstruktionen men frågan är om det blir problem med luftspalten. Det blir i så fall ingen vertikal luftspalt (om man inte sätter spikreglerna på någon form av distanser), men det kanske räcker med horisontell luftspalt? Är det någon som har något bra förslag på falsad/z-panel eller spontad panel?

  Jag tänker mig ett utseende i stil med bilden nedan:
  Järnvitriol 1.jpg


  Jag har full förståelse för att många personer är väldigt förtjusta i tegelfasader. Jag köper att de är någorlunda underhållsfria och tåliga men jag vill helt enkelt inte ha en tegelfasad. Främst för att jag inte gillar utseendet, men också för att just denna tegelfasad skulle behöva rätt mycket underhåll och kärlek. Jag ser därför gärna att vi undviker en diskussion om teglets vara eller inte vara. Tack :)
   
 5. P
  Medlem Nivå 4
  Ajdå, medlem i mindre än ett dygn och redan på förstasidan. Högst tveksam till om jag kan leva upp till förväntningarna som följer med det :seenoevil:

  Screenshot_2019-07-10-19-49-41-374_com.byggahusapp.png
   
 6. N
  Medlem Nivå 3
  Härligt, har noterat huset på hemnet ett tag, kul att någon tar tag i det!

  Angående luftspalt har jag inget inspel, förstår dock ditt val av fasadmaterial!
   
  • Laddar…
 7. M
  Medlem Nivå 1
  Ivarpanel.
   
 8. LoweW
  Husägare Nivå 7
  Vilket träslag ska fasaden vara i?
   
 9. P
  Medlem Nivå 4
  Tanken är finsågad gran men jag är öppen för andra förslag!
   
 10. LoweW
  Husägare Nivå 7
  Det låter prisvärt och snyggt! Jag håller på att renovera ett betydligt mindre hus så jag körde på sibirisk lärk. Skippar dock järnvitriolen och låter solen göra sitt istället.
   
 11. Ramnemark
  Hobbysnickare Nivå 23
  Eftersom du ska byta fönster och dörrar så monterar du de nya i liv med den nya panelen :). Bilden du visade ser ut som Z-panel eller dubbelfaspanel. Järnvitriol är väldigt trevligt :).
  För att få det bra med luftspalt kan du ju riva det gamla teglet. Lite mer jobb men kanske värt det för att få en jämn fasad :)
   
 12. P
  Medlem Nivå 4
  Riktigt snyggt med sibirisk lärk! Får dock svårt att motivera det ekonomiskt, känns som om det här projektet kan bli en finansiell härdsmälta ändå...
   
 13. P
  Medlem Nivå 4
  Har funderat på att riva teglet men har fått för mig att teglet (i alla fall bitvis) är en del av den bärande konstruktionen. Tror därför att allt teglet får vara kvar under den nya fasaden. Har försökt få tag på konstruktionsritningar men varken säljaren eller kommunen har några som helst ritningar på huset...

  Gällande utflytt av fönster, hur fungerar det egentligen? Nu sitter ju fönstren i den "isolerade/varma" delen av fasaden, men om jag flyttar ut dem kommer de ju hamna (till stor del) i en oisolerad del av väggen?
   
 14. Klaugust
  Renoveringsnovis · Nivå 9
  Nu är det svårt att helt tydligt se exakt hur huset är indelat i panel och tegel, men man kanske hade kunnat putsa teglet och byta ut befintlig panel mot ny i lärk/järnvitriol för en lite mindre omfattande upphottning. Mindre jobb och arkitekten bakom ursprungsförslaget hade nog någon tanke med uppdelningen mellan material och volym. Risken finns kanske att det kan se lite plumpt, klumpigt eller oförfinat ut om allt bara är samma panel överallt som ett skal utanpå huset. Men det är jättesvårt att se på bilderna, det blir säkert bra hur du än gör.
   
 15. Ramnemark
  Hobbysnickare Nivå 23
  Att flytta ut dem fungerar bäst om man river bort det onödiga och har kvar isolering+vindskydd och sedan panel. Det går även att göra utvändiga smygar till fönstren :)