Planlösning till nytt stenhus

1k läst  13 svar

 1. S
  Medlem Nivå 1
  Vi är intresserade av att bygga nytt hus i sten och behöver hjälp med att hitta den perfekta planlösningen! :)

  Vi har hittat ett hus som enligt bilderna faller oss väldigt mycket i smaken. Det heter Villa Ritstiftet och är byggt av Göta Stenhus. ( http://gotastenhus.se/project/villa-ritstiftet/ ) Främst köks- och vardagsrumsdelen är precis så som vi vill ha det. Vi har också tittat på Trivselhus Villa Österlen ( https://www.trivselhus.se/husmodeller/villa-osterlen/#filter=.type_vinkelhus&sortBy= ) och så skulle vi vilja att utsidan ser ut. Dock behöver vi fyra sovrum och ett allrum, denna villa har endast tre sovrum. Vi skulle önska att det var en "barnkammardel" med allrum i ena änden av sovrumsflygeln och master bedroom i andra änden. Köksdel och vardagsrumsdel ska se ut på liknande sätt som hos Villa Österlen och Villa Ritstiftet, alltså inga sovrum eller övriga utrymmen i den delen av huset.

  Finns det någon av er som kan hjälpa oss med planlösning/planritning till vår drömvilla? Finns det någon befintlig ritning som ni kan länka till?

  Tacksam för svar.
   
 2. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 14
  Snöa inte in på stenhus när ni kollar planlösningar, utan kolla på alla. Det finns väldigt många hus som matchar era önskemål. När ni bestämt er är det bara att "konvertera" till sten.

  Götenehus
  Vårgårdahus
  A-hus
  Varbergshus
  Eksjöhus
  Fiskarhedenvillan
  Etc.

  Jag gillar öppenheten och krypinkänslan i Götenehus Subline 2, men går ju att utöka om man behöver ytterligare fler sovrum. Sen är köket lite litet

  Och glöm inte att läget på tomten är jätteviktigt så det är ingen ide att välja hus före tomten.. anpassa huset efter tomten!
   
 3. M
  Medlem · Nivå 8
  • Laddar…
 4. Anna_H
  Husägare · Nivå 17
  Maximm:s hus ser ju ut att uppfylla det mesta av era önskemål!

  Villa Österlen ser ju rätt lik ut, men man behöver nog tänka ett badrum till elelr sätta badrumsdörren utanför Master Bedroom om man har ytterligare ett sovrum. Inte kul för resten av familjen (eller gäster) att behöva gå genom sovrum och KLK för att gå på toa om lilla badrummet är upptaget.

  Just den grejen, att ha husets största badrum instängd i stora sovrummet och bara en liten gäst-WC med dusch till resten av familjen och gäster tycker jag är ett stort feltänkt många gör. Det är ju väldigt populärt i USA, men där är det ju vanligt att ha betydligt fler badrum i huset. Det är dock enkelt åtgärdat här genom att flytta badrumsdörren.

  Med det sagt kan du rätt enkelt få in ett sovrum till genom att förlänga samvarodelen så att klädvården får plats bredvid entrén. Då kan nuvarande klädvård bli ett sovrum/gästrum/arbetsrum.
   
 5. S
  Medlem Nivå 1
  Johannes Carlsson: Tack för tipsen! Vi har kollat på de flesta husleverantörer utan att riktigt hitta det vi söker. Ska dock titta mer på det Götenehus du tipsade om. Tomten har vi, och ett hus liknande Villa Österlen skulle passa perfekt för den! :)

  maximm: Tack så mycket för planritningen! Vi vill att vårt hus ska påminna om en skånelänga, vilket gör att huset inte bör vara mer än ca 6m brett för att få "rätt" taklutning. Ert hus ser ut att vara riktigt bra planerat! Ska absolut ta till oss delar av den! Dock vill vi att kök och vardagsrum ska vara så som i Villa Österlen. Vi har bara svårt att få ihop det med resten av huset. ;)

  Anna_H: Vi håller helt och hållet med! Det största badrummet ska vara för hela familjen. Din idé till planlösning var riktigt smart, tack!
   
 6. Anna_H
  Husägare · Nivå 17
  Förlängning funkar ju absolut om det ska påminna om Skånelänga, då bildas ju även en korridor mellan samvaro och sovdel, vilket också gör allrummet mer avskilt vilket ofta är en fördel.
   
 7. X
  Medlem Nivå 6
  Har ni verkligen tänkt igenom det där?
  6m är inte speciellt mycket (jag vet, vi rev en skånelänga som hade de måtten och byggde ny som var 8m bred), speciellt inte om det där är yttermått. Taklutning på 45grader kan man ju ha ändå :)
  Jag förstår om ni har problem med planlösningen om ni vill ha 6m totalbredd. Visa gärna hur ni har skissat hittils.
   
 8. Gammelnörden
  Medlem · Nivå 11
 9. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 14
  Där hade det vart bättre att skippa det lilla allrummet och ha en korridor istället. Blir så tight att det är svårt att utnyttja vettigt.
   
 10. Anna_H
  Husägare · Nivå 17
  MURVOS :rofl:
   
 11. S
  Medlem Nivå 1
  Gammelnörden: Riktigt bra lösning! Tack! Håller dock med Johannes om att allrummet blir lite trångt, men det är den hittills bästa lösningen!
   
 12. X
  Medlem Nivå 6
  Finns det några fasadritningar också?
   
 13. Gammelnörden
  Medlem · Nivå 11
  Experimenterade med planlösningen för att få till ett bredare allrum...
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Skärmavbild 2018-08-09 kl. 23.20.37 (kopia).jpg
   
 14. S
  Medlem Nivå 1
  Riktigt bra lösning!! Tack!
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: