5 940 läst ·
2 svar
6k läst
2 svar
Olika bud om marmor som bänkskiva...
Vi skall försöka välja bänkskiva till ett lantligt torp och gillar verkligen utseendet på den ljusa carrarra marmorn men hör olika och i de flesta fall negativa saker om detta.
Hos Tibro, Kvänum och Scandinavian Kitchen (som göra haga och canadaköket) säger dem att det blir fläckigt av i princip allt utom vatten och är i princip omöjligt att hålla snyggt om man inte är försiktig för att detta är en porös stensort. Dem rekomenderar Granit om man vill ha natursten... (är det kanske för att det är dyrast...) Men vad jag vet finns ingen vit eller ljus granit så det är liksom inte ens jämförbart.
Nyss läste vi i "Byggvård i praktiken 4 - Invändig renovering" att marmor var väldigt vanligt i början av seklet just för att det hade så goda egenskaper, t ex att det är enkelt att göra en fläck- och vattenavvisande yta genom att dränka i matolja och sedan polera med trasa dagen efter. Detta är ju tvärtemot vad dessa stora kökstillverkare har sagt... Dessutom står det att granit innehåller radon och att marmor inte gör det. Skall inte kökstillverkare informera om sådant?
Vore kul och höra vad gemene man/kvinna har att säga om detta?
mvh/
Lars
Hos Tibro, Kvänum och Scandinavian Kitchen (som göra haga och canadaköket) säger dem att det blir fläckigt av i princip allt utom vatten och är i princip omöjligt att hålla snyggt om man inte är försiktig för att detta är en porös stensort. Dem rekomenderar Granit om man vill ha natursten... (är det kanske för att det är dyrast...) Men vad jag vet finns ingen vit eller ljus granit så det är liksom inte ens jämförbart.
Nyss läste vi i "Byggvård i praktiken 4 - Invändig renovering" att marmor var väldigt vanligt i början av seklet just för att det hade så goda egenskaper, t ex att det är enkelt att göra en fläck- och vattenavvisande yta genom att dränka i matolja och sedan polera med trasa dagen efter. Detta är ju tvärtemot vad dessa stora kökstillverkare har sagt... Dessutom står det att granit innehåller radon och att marmor inte gör det. Skall inte kökstillverkare informera om sådant?
Vore kul och höra vad gemene man/kvinna har att säga om detta?
mvh/
Lars
Har haft ett sofffbord i marmor (polerat), det var hopplöst, lite vin eller annan dryck så blev det fula märken. Marmor tål inte syra, det löser upp sig, är det dessutom ljust är det väldigt fläckkänsligt. I ett kök där man slabbar ganska mycket hade jag inte valt det.
Marmor är snyggt och Carrara-marmorn är kanske den absolut bästa. Ett tips är att köpa marmorn på plats om du har vägarna förbi och mycket lastutrymme. Jag har varit där ett par gånger och handlat marmor för struntsummor.
Dock skulle jag aldrig köpa en bänkskiva av marmor. Som bänkskiva vill jag i alla fall ha något extremt tåligt som klarar vätska, metall, vassa föremål värme etc.... som granit. Marmor är ju poröst och suger åt sig allt möjligt (vad jag vet) och repas dessutom ganska lätt. Jag skulle aldrig välja en träskiva, men den kan du ju i alla fall slipa om det skulle hända något. Inte lika lätt med marmor.
Mitt tips, välj granit eller Silestone (som går att få så den liknar det mesta).
Dock skulle jag aldrig köpa en bänkskiva av marmor. Som bänkskiva vill jag i alla fall ha något extremt tåligt som klarar vätska, metall, vassa föremål värme etc.... som granit. Marmor är ju poröst och suger åt sig allt möjligt (vad jag vet) och repas dessutom ganska lätt. Jag skulle aldrig välja en träskiva, men den kan du ju i alla fall slipa om det skulle hända något. Inte lika lätt med marmor.
Mitt tips, välj granit eller Silestone (som går att få så den liknar det mesta).
Klicka här för att svara