Hej

Vi håller på att lägga om vårt tak. Vi tog in offerter med tjänsten Brabyggare och valde till slut en takläggare i mitten av prisspannet. De kändes seriösa, hade koll på alla papper, bra referenser osv. Hanverkaravtal 17 är påskrivet.

När dom väl kommer går allting bedrövligt långsamt. Att sätta upp ställning runt huset tog fyra dagar. När dom väl ska ta ner betongpannorna går det om möjligt ännu långsammare, tror det tog fyra dagar. Förvisso ett relativt stort tak (ca 250 kvm) med en del vinklar, men bara i ett plan. Då plockade vi ändå ner det sista själva en kväll för att vi tröttnade. Nåväl, dom är långsamma, det är en sak.

Efter pannorna var borta var det dags att ta bort eterniten som låg under. Det blev vi lovade skulle ta en dag, men det tog fyra. Då kunde vi ändå hitta lite eternit som låg kvar i vissa skrymslen och som antagligen gör det fortfarande. Vi påtalade att det fanns eternit kvar, och blev lovade att det skulle bort… Inte katastrof än så länge. Skyddsutrustning användes verkligen inte hela tiden heller. Första dagen kanske, men sen åkte skyddskläder och mask av. Har tyvärr inga bilder på detta men däremot grannarna som vittnen. Dessutom har jag bilder på när dom går runt i bar överkropp utan skyddsutrustning på taket med motorsåg och kapar råspont (kanske är ok dock, har inte koll på arbetsmiljöverkets krav där)…

Under eterniten låg gammal tjärpapp som på vissa ställen inte var hel samt väldigt gammal såklart. Av någon anledning valde man att inte täcka över hela taket med presenning trots att vi från början blev utlovade att taket skulle täckas över. Påtalade detta samt att det regnade kraftigt några dagar så att den gamla råsponten under pappen var helt genomsur (har fotat detta också). Fick till svar ”Råsponten kommer ändå bytas där det är ruttet sedan tidigare, ny läggas på och även ny papp och taket måste skyddas under tiden på ngt sätt eftersom det kan regna.” Men man skyddade ju inte taket under tiden?! Notera även att för denna del (och säkert +90 % av taket) är det öppet upp till nock, dvs. vi kan inte se hur råsponten ser ut underifrån då det ligger isolering och gips från insidan.

Nåväl, ponera nu att ovanstående faktiskt inte är några problem och att den genomsura och delvis ruttna råsponten som inte skyddades inte har släppt in regn och fukt till isoleringen under. Det finns en del av huset som är tillbyggd i skiftet 80/90. Denna del är den enda där det finns en vind. Där har det nu 5 ggr regnat in (vad vi vet om). De två först gångerna var pga att man inte täckte taket helt med presenning under rivningen, utan av någon anledning trodde att 30 år gammal papp skulle vara tät (fast man hade påpekat att takläggaren som gjort detta tidigare inte hade gjort det rätt). Den första gången vi märkte något var för att vi upptäckte en pöl på golvet i sovrummet dvs. det regnade så mkt att det tog sig igenom vindsbjälklaget. Samma kväll kom man och la över presenning. Därefter började vi tittade upp på vinden varje gång det regnade. Vem vet hur många fler gånger det hade regnat in innan vi började titta…

Några dagar senare regnade det in igen på vinden. Man kom dagen efter tror jag och la över presenning. Men bara precis där det hade regnat in. Delar av taket var fortfarande oskyddat. Som tur var regnade det inte på ett tag sen. Därefter reglade man upp, monterade luftspaltskivor och ny råspont samt underlagsduk (YEP 550) på hela taket. Förutom för delen med vind, där la man ut ny underlagsduk på den gamla pappen samt bytte råspont på en mindre del. Under detta arbete regnade det in ytterligare en gång på vinden då taket endast delvis var klätt med duk och delvis med presenning. Ringde och fick till svar att killarna som jobbade hade sagt att det var tätt. Men dom kom dagen efter och täckte över presenningen bättre.

I samband med att man la den sista duken och läkten så kontaktade vi en besiktningsman då allt började kännas väldigt olustigt. Skickade bilder på hur det såg ut så långt. Besiktningsmannen var inte imponerad, monteringsanvisningar för duken hade inte alls följts. Vissa skarvar var helt raka i snittet, man hade klamrat lite huller om buller på skarvarna när det enligt anvisning endast ska vara dold infästning och pappspik i skarvar. Duken var helt uppfläkt och söndernött på många ställen, mm. Vi påtalade detta och takläggaren har, vad vi kan se, åtgärdat detta någorlunda efter en hel del tjafs.

Efter detta fick vi lite hopp tillbaka, men nu har den sista luften verkligen gått ur oss. Det har sedan dess regnat in två ggr till på vinden. Nu ska duken vara helt tät och klar också. Vi påtalade att det regnade in igen, man kom dagen efter och påstod sig ha åtgärdat detta då – tydligen hade någon spik kommit fel i läkten. Två dagar senare regnar det in igen på samma och nya ställen på vinden. Takläggarna ska försöka täta detta idag. Igen. Takläggarnas chef sa även att man på måndag ska testa taket med vattenslang för att bättre se var det läcker. Det är väl seriöst och bra. Men! Detta är bara en liten del av taket där det gång efter gång läcker in. Trots att man alltså påstår att det ska vara helt tätt och klart. Det är inte ett litet ställe det läcker in på heller, det är flera ställen på vinden. Jag kan inte tänka mig annat än att det faktiskt läcker in på massa andra ställen över hela taket. Bara att vi inte kan se det, än.

(Kan nämna att jag har varit uppe på vinden och lyft upp en del isolering där det regnat så att detta kan torka (tror jag). Har foton på att det har regnat genom isoleringen och lagt sig på plasten på golvet. Men som sagt, det värsta verkar ha torkat nu.)

Takläggaren påtalar hela tiden att vi inte behöver oroa oss, vi har garanti, dom har gjort detta i 10 år utan problem, dom kommer inte lämna något att ruttna/mögla osv osv. Tyvärr känns inte detta som någon tröst just nu och förtroendet är slut för länge sen.

Vad gör vi?! Även om man till slut lyckas täta taket ovan vinden (tillfälligt iaf) så har vi ju resten av taket också. Vi har ju garanti på 10 år och har inte betalat hela summan än iaf. Men vi vill inte behöva göra om detta igen eller lappa och laga stup i kvarten. På tisdag är dom redan tre veckor försenade och det lär inte vara klart på åtminstone två veckor till. Kan vi kräva att dom tar bort all läkt och duk för att se var (inte om) det läcker in mer och åtgärda det? Även om dom gör det känns det tveksamt om vi kommer kunna sova gott ändå - har dom monterat läkten så att det läcker in genom duken förut lär väl det hända igen? Kan vi häva avtalet med hänvisning till Konsumentjänstlagen (tycker 21 § låter väldigt passande)? Kan vi också kräva pengar tillbaka (vi kommer ju behöva anlita någon annan och har inte så mkt pengar kvar)? Suck, vad gör man?

Bifogar bilder med några enstaka exempel på läckage, samt bild på den gamla trasiga råsponten som lämnades helt oskyddad mot regnet.
 
 • Vattenfläckar på takstolar och isolering, indikerar läckage på vinden.
  Inloggade ser högupplösta bilder
  Skapa konto
  Gratis och tar endast 30 sekunder
 • Fuktfläckar på isolering under ett otätt tak, synlig träbjälke och skadad råspont.
  Inloggade ser högupplösta bilder
  Skapa konto
  Gratis och tar endast 30 sekunder
 • Takbjälkar och råspont synliga inifrån vinden med tydliga tecken på renovering och några blå etiketter på träet.
  Inloggade ser högupplösta bilder
  Skapa konto
  Gratis och tar endast 30 sekunder
 • Skadad råspont och gammal tjärpapp på tak, delvis oskyddad mot regnvatten.
  Inloggade ser högupplösta bilder
  Skapa konto
  Gratis och tar endast 30 sekunder
 • Vattenpölar på en vindsgolvplast med synliga läckage efter takarbete.
  Inloggade ser högupplösta bilder
  Skapa konto
  Gratis och tar endast 30 sekunder
 • Ledsen
Nilstyko
 • Laddar…
:seenoevil: Lider med er. Det förefaller som att ni fått tag på inkompetenta bluffmakare, trots försök att stävja just sådant.
Hade resonerat precis som ni. Det skulle förvåna storligen om det är tätt på resten av taket.
Kan inte råda om juridiken, men det finns det säkert andra som kan här.
 
Liten uppdatering:
Vi fick hit en besiktningsman som tillsammans med takläggaren såg över taket. Det ena stället där det läckte beroende högst troligen på att man inte hade dragit upp duken i ränndalen tillräckligt långt upp på sidorna. Andra läckaget är teorin att den gamla råsponten som är lite tunnare än den nya sviktar när man går på taket vilket har lett till att läkten som var fastspikad har släppt lite på denna del.

Båda ovanstående punkterna åtgärdades med tätningsmassa samt att man även skruvade i läkten. Några dagar senare vräkte regnet ner men det var tätt. Bra.

Därefter har man satt ränndalsplåten. I tisdags morse hade det, förutom att regna in via en frånluftskanal/huv på taket, även regnat in på vinden igen. Ungefär där man hade satt ena ränndalsplåten. Man "åtgärdade" det dagen efter. Men nu ikväll har det regnat in på vinden igen. Mer denna gång också. Så när man skulle åtgärda det så blev det bara värre. Suck! Bifogar bilder på senaste läckaget.

Vet inte riktigt vad min fråga är, eller om jag kan förvänta mig något svar/vägledning. Men va fan?! Takläggaren har ju rätt att åtgärda fel, men hur många fel kan man acceptera och vad gör man när det inte blir bättre trots att det "åtgärdas"? När kan man häva avtalet och/eller kräva skadestånd?
 
 • Vind med synligt vattenläckage och isolering vid takkonstruktionen.
  Inloggade ser högupplösta bilder
  Skapa konto
  Gratis och tar endast 30 sekunder
 • Vattenläckage på vind med blött golv och träbjälkar, problem med takrenovering.
  Inloggade ser högupplösta bilder
  Skapa konto
  Gratis och tar endast 30 sekunder
Stackare du har väl inte betalat något för jobbet. Håller själv på med ett takbyte , ingen snickare i mitt närområde hade tid innan 2.5 år. Kraftiga regnskurar i sommar visade att det gamla taket hade gjort sitt. Så bestämde att göra det själv halva taket i år den dåligaste sidan. Mansardtak brant och högt. Bortrivning av tegel och gammalt undertak av takspån . Jag hade tur och takstolarna hade klarat sig trots år av småläckage. Nytt tak med råspontsluckor , tradionell typ av underlagspapp och kraftig läkt och ny tp20 plåt. Passade på att förlänga tak takstolar för längre takutstick , drar även ut råsponten för längre gavelutstick.. Ett stort jobb och inte lätt med höjden när man är höjdrädd. Hade tur att få tag på en begagnad Burton ställning som täckte en långsida och en halv gavelsida på mitt hus. När man läser om såna hantverkare som du har drabbas av så blir jag bara mer övertygad om att göra jobbet själv och tycker synd om dig som drabbas av dessa klåpare till hantverkare.
 
Nu har jag inget tegeltak, men jag har för mig att man fäster ränndalsplåten i teglets bärläkt just för att inte spika genom pappen och orsaka läckage?

Eller har infästningen orsakat spänningar i ströläkten så den lyft sig lite här och där?
 
H _hemmasnickaren skrev:
Stackare du har väl inte betalat något för jobbet. Håller själv på med ett takbyte , ingen snickare i mitt närområde hade tid innan 2.5 år. Kraftiga regnskurar i sommar visade att det gamla taket hade gjort sitt. Så bestämde att göra det själv halva taket i år den dåligaste sidan. Mansardtak brant och högt. Bortrivning av tegel och gammalt undertak av takspån . Jag hade tur och takstolarna hade klarat sig trots år av småläckage. Nytt tak med råspontsluckor , tradionell typ av underlagspapp och kraftig läkt och ny tp20 plåt. Passade på att förlänga tak takstolar för längre takutstick , drar även ut råsponten för längre gavelutstick.. Ett stort jobb och inte lätt med höjden när man är höjdrädd. Hade tur att få tag på en begagnad Burton ställning som täckte en långsida och en halv gavelsida på mitt hus. När man läser om såna hantverkare som du har drabbas av så blir jag bara mer övertygad om att göra jobbet själv och tycker synd om dig som drabbas av dessa klåpare till hantverkare.
Nej, tack och lov. Har ca 150k kvar att betala.
 
Oldboy Oldboy skrev:
Nu har jag inget tegeltak, men jag har för mig att man fäster ränndalsplåten i teglets bärläkt just för att inte spika genom pappen och orsaka läckage?

Eller har infästningen orsakat spänningar i ströläkten så den lyft sig lite här och där?
Oldboy Oldboy skrev:
Nu har jag inget tegeltak, men jag har för mig att man fäster ränndalsplåten i teglets bärläkt just för att inte spika genom pappen och orsaka läckage?

Eller har infästningen orsakat spänningar i ströläkten så den lyft sig lite här och där?
Vad jag ser har man dragit all skruv genom bärläkten. Kan inte se var det skulle läcka själv, men uppenbarligen kommer det in vatten...
 
A
Du sitter tyvärr i en rävsax då det kan vara svårt att få tag på ny hantverkare med kort framförhållning.


Jag skulle aldrig accepterat att firman skulle fortsätta utan jag skulle:
1. Kontakta ditt försäkringsbolag om rättslig hjälp för att se vad de säger.
2. Kontrollera firman på allabolag eller liknande tjänst för att se hur ekonomin är. Det är värt 100kr för att få veta om det finns betalningsanmärkningar.
3. Sluta betala pengar till firman
4. Försök hitta 1-2 seriösa firmor som kan hjälpa inom 1-2 månader
5. Informera firman att du har tappat förtroendet för dem och du är orolig över kvaliteten på jobbet. Då det redan blivit ett antal läckage vill du veta vad de har för försäkringsbolag. Begär namnet på bolaget och ring kring vad de har för försäkring. Informera att du haft ett antal läckage och ställ frågan om deras försäkring täcker om firman går i konkurs om en besiktning visar att firman inte gjort ett korrekt jobb.
https://www.if.se/foretag/forsakringar/ansvarsforsakring
6. om företaget inte har en ansvarsförsäkring har du ett stort problem då din 10 års garanti endast gäller om företaget finns kvar. Så efter så många fel (dokumenterat med besiktningspersonen) skulle jag skriftligen informera firman att ni befinner er i en tvist, att ditt förtroende för dem är förverkat och att de redan har försökt åtgärda sina fel så bör deras rätt att åtgärda vara förverkad och risken att fler fel görs är mycket mycket stor.

https://www.google.se/amp/s/www.vasaadvokat.se/hava-avtal-med-hantverkare/?amp


Tänk också på att när läkt och pannor kommer på är det ett större arbete att börja om (tungt att ta ner pannor eller dyrt att kasta nya pannor). För att inte tala om allt plåtarbete..


Slutligen, beroende på storlek på firman som gör jobbet kanske de skickar sina sämsta hantverkare på jobbet (eller så är de inte fler). Du kan då pressa på ägaren att få dit andra hantverkare.


i vilket fall så är det viktigaste att du inte betalar något alls mer. Ju mer pengar du betalt ju mindre makt har du!
 
mathiash77 skrev:
Du sitter tyvärr i en rävsax då det kan vara svårt att få tag på ny hantverkare med kort framförhållning.


Jag skulle aldrig accepterat att firman skulle fortsätta utan jag skulle:
1. Kontakta ditt försäkringsbolag om rättslig hjälp för att se vad de säger.
2. Kontrollera firman på allabolag eller liknande tjänst för att se hur ekonomin är. Det är värt 100kr för att få veta om det finns betalningsanmärkningar.
3. Sluta betala pengar till firman
4. Försök hitta 1-2 seriösa firmor som kan hjälpa inom 1-2 månader
5. Informera firman att du har tappat förtroendet för dem och du är orolig över kvaliteten på jobbet. Då det redan blivit ett antal läckage vill du veta vad de har för försäkringsbolag. Begär namnet på bolaget och ring kring vad de har för försäkring. Informera att du haft ett antal läckage och ställ frågan om deras försäkring täcker om firman går i konkurs om en besiktning visar att firman inte gjort ett korrekt jobb.
[länk]
6. om företaget inte har en ansvarsförsäkring har du ett stort problem då din 10 års garanti endast gäller om företaget finns kvar. Så efter så många fel (dokumenterat med besiktningspersonen) skulle jag skriftligen informera firman att ni befinner er i en tvist, att ditt förtroende för dem är förverkat och att de redan har försökt åtgärda sina fel så bör deras rätt att åtgärda vara förverkad och risken att fler fel görs är mycket mycket stor.

[länk]


Tänk också på att när läkt och pannor kommer på är det ett större arbete att börja om (tungt att ta ner pannor eller dyrt att kasta nya pannor). För att inte tala om allt plåtarbete..


Slutligen, beroende på storlek på firman som gör jobbet kanske de skickar sina sämsta hantverkare på jobbet (eller så är de inte fler). Du kan då pressa på ägaren att få dit andra hantverkare.


i vilket fall så är det viktigaste att du inte betalar något alls mer. Ju mer pengar du betalt ju mindre makt har du!
Ja, vi känner väl också att det kan bli svårt att få tag på en hantverkare med så kort varsel. Vädret blir ju inte bättre nu heller.

Men vi har väl kommit till ungefär samma slutsats som det du skriver annars. Vi har papper på deras ansvarsförsäkring. Ska ringa deras försäkringsbolag nästa vecka. Samt skriva några väl valda ord till takläggaren.
 
Lite bilder på utsidan, så kommer du få mer svar tror jag
 
Här är lite bilder på taket utvändigt.
 
 • Tak under konstruktion med svart takpapp, träreglar och en blå hängränna, våta ytor efter regn.
  Inloggade ser högupplösta bilder
  Skapa konto
  Gratis och tar endast 30 sekunder
 • Delt tak med underlagspapp och nya svarta takpannor.
  Inloggade ser högupplösta bilder
  Skapa konto
  Gratis och tar endast 30 sekunder
 • Delvis lagt tak med takpapp, läkt och svarta takpannor, samt vattenavrinning och blå tejp.
  Inloggade ser högupplösta bilder
  Skapa konto
  Gratis och tar endast 30 sekunder
 • Närbild av svarta takpannor delvis lagda på träreglar med svart takpapp under och en röd taklucka.
  Inloggade ser högupplösta bilder
  Skapa konto
  Gratis och tar endast 30 sekunder
 • Närbild på ett skadat mörkblått plåttak med synliga träreglar och en genomföring.
  Inloggade ser högupplösta bilder
  Skapa konto
  Gratis och tar endast 30 sekunder
 • Tak under konstruktion med träreglar, svart takpapp, takventiler och skorsten.
  Inloggade ser högupplösta bilder
  Skapa konto
  Gratis och tar endast 30 sekunder
Ser förjävligt ut. Vet du vad det är för underlagsduk dom använt?
 
Kurono Kurono skrev:
Ser förjävligt ut. Vet du vad det är för underlagsduk dom använt?
Ränndalen är inte så vacker. Men vad mer är det du ser ?
 
Viktor.J Viktor.J skrev:
Ränndalen är inte så vacker. Men vad mer är det du ser ?
Vad är felet med ränndalen?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.