Byggahus.se

Nytt hus som förbrukar EXTREM EL, elpanna?

 1. N
  Medlem · 54 inlägg

  Nino92

  Medlem
  Tjeniix. Nu är jag ny på dehär men jag hoppas jag får svar info och tips.

  Köpt ett hus, källare och vind ca 100kvm (källaren och vind ännu mindre. Vi har golvvärme i källaren. Den är på lägsta. Huset har idag en luftluftpump som vi i pricip använder aldrig, ca 2-3ggr / vecka 30min åt gången. Elmenter på el har vi ALDRIG använt. Huset förbrukades 700kwh på en vecka. Sedan 1200kwh för 13 dagar.

  Vi är nästintill aldrig hemma. Lämnar hemmet kl8 och är åter hemma kl18. Under denna tid vi inte är hemma förbrukas 45kwh. Under natten när vi sover förbrukas 35kwh. Är detta normalt? För en elpanna som värmer upp vatten? Låter som att någonstans är det fel. Hur hittar jag felet. Kollade mätaren och på ett dygn hade det förbrukats 70kwh samma förbrukning jag hade i min gamla lägenhet på EN månad. /EN trött husägare.
   
 2. E
  Medlem · Skåne · 9 567 inlägg

  etompau

  Medlem
  Vad säger energideklarationen för huset?
  Om ni knappt använder luftvärmepumpen, hur värmer ni huset? Är det golvvärmen som står för uppvärmningen?

  700 kWh/vecka betyder i snitt 4200 w konstant förbrukning, vilket bör märkas någonstans
   
 3. P
  Husägare · 2 668 inlägg

  Pin

  Husägare
  Varför tycker du förbrukningen är hög? I din förra lägenhet betalade du bara gör hushållsel, dvs belysning och tex kyl/frys diskmaskin.

  Hur kallt var det när du mätte förbrukningen? Om det var i februari när det var -15 grader inget konstigt (var ligger huset och hr gammalt är det?).Oå sommaren kommer det gå åt mindre. På ett helt år kanske 20 000 kWh. Kanske hälften eller dubbelt , betor på varsin landet och hur huset är isolerat och om du har 18 eller 25 grader inne.
   
  • Laddar…
 4. N
  Medlem · 54 inlägg

  Nino92

  Medlem
  Den frågan har alla ställt. Ingen aning faktiskt. som sagt elementerna är avstängda samt värmepumpen. Det enda som är igång är då golvärmen i källaren

  Den är på F men det är en gammal deklaration. Huset är TOTAL renoverad 2020. Elpannan från 2015. Nya 3 fönster, dörrar, isolering, takpannor, vitvaror, ja allt möjligt. Driften skulle ligga på 38k per år. 3100 i månaden. Bara elkostnaden hamnade på 6000kr.

  Med den elräkning vi haft hamnar vi på 33000kwh per år. Enl dem är det 8300kwh per år.
   
 5. N
  Medlem · 54 inlägg

  Nino92

  Medlem
  Att göra av med 70kwh när man inte är hemma och förbrukar el är väll endå lite mkt? Eller har jag fel? Har som sagt inte haft hus innan och i förhållande till vad dem angett vad driftkostnaderna är och hur mkt el

  Mig veterligen är de konstigt att förbruka 70kwh när man inte är hemma för att förbruka el. Visst drar kyl frys och elpanna, med 70kwh? På en dag? Inne tempen är 21g mätningarna gjordes mars.
   
 6. P
  Husägare · 2 668 inlägg

  Pin

  Husägare
  Men för 33000 kWh har du räknat förbrukningen på vintern och räknarar samma för hela året. Så är det inte. I Januari och Februari kanske 4000 kWh per månad och i juni och juli mindre än 1000 kWh per månad.
   
 7. N
  Medlem · 54 inlägg

  Nino92

  Medlem
  Ja där har du rätt. Men är det normalt att det förbrukas så mkt el när man inte är hemma? Fått veta att det kan vara fel på elpatronerna kompressor ja ngt med elpannan för den drar nästintill ingen el när jag stängt av elpannan från brytaren.
   
  • Laddar…
 8. E
  Medlem · Skåne · 9 567 inlägg

  etompau

  Medlem
  Har ni värmt huset under den kalla perioden med golvvärmen i källaren? Låter märkligt.
  Elpannor är det sällan fel på. Vad är det för panna? Du skriver kompressor, var sitter den.
  Det blir gissningar utan korrekt fakta.

  Titta på elmätarens blinkande diod. Om den har märkningen 1000 imp/kWh så blinkar den med ca. 4 sekunders intervall vid en förbrukningen på 1000 W.
  2 sekunders intervall=2000 W
  1 sekund= 4000 W.

  Slå av olika förbrukare via säkringar och se hur blinkningstakten ändras, kan ge en fingervisning om vad som är den tunga förbrukaren.
   
 9. C
  Medlem · 137 inlägg

  cotillion

  Medlem
  Varför är du förvånad att det går el när den enda värme du har på är elektrisk golvvärme? Då får ju den värmekällan värma upp hela huset.
  Slå på luft-luft pumpen så blir det nog en aning bättre.
   
 10. H
  Medlem · Kronoberg · 1 840 inlägg

  Harald Blåtumme

  Medlem
  Ett första steg kan vara att börja använda L/L VP, köra den på max fläkthastighet för att maximera sin effektivitet när ni inte är hemma. Sedan dra ner fläkthastigheten när ni är hemma till en nivå där det inte stör.

  Att köra enbart golvvärme på ren elpanna verkar oklokt, kan dessutom vara så att det är dåligt isolerat under golvvärmen vilket ger höga förluster.
   
 11. N
  Medlem · 54 inlägg

  Nino92

  Medlem
  Tack för tips gud är verkligen så dålig på sånt ska försöka hitta det du nämner
   
 12. N
  Medlem · 54 inlägg

  Nino92

  Medlem
  Ja vi har endast använt golvvärmen och den finns endast i källaren och har legat på lägsta
   
  • Laddar…
 13. E
  Medlem · Skåne · 9 567 inlägg

  etompau

  Medlem
  Typ av golvvärme? vatten eller el?
   
 14. N
  Medlem · 54 inlägg

  Nino92

  Medlem
  Fast golvärmen är endast på medre plan om ca 50kvm om inte mindrr
   
 15. N
  Medlem · 54 inlägg

  Nino92

  Medlem
  Vatten
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.