Byggahus.se

Nytt badrum i källare

 1. T
  Medlem · stockholm · 2 052 inlägg
  Tänkte samla allt om mitt nya badrum i en tråd. Började här men https://www.byggahus.se/forum/threads/synpunkter-pa-planloesning-moeblering-badrum.428993/ men det kommer bli mer än planlösning.

  Efter en vattenskada måste hela badrummet rivas ut. Det kommer delas av till två mindre rum.

  Planlösning blir enligt bilden. Förrådet utanför minskades något för att gå plats med den nya dörren.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Screenshot_20211115-093809_Photos.jpg


  Hantverkarnas plan är att mittvähgen ska byggas upp av jafo skivor. De har ännu inte förklarat hur den ska hålla efter att el spåras in...

  Helgen spenderades med att bila upp rännorna där det tidigare avr 75rör inför byte till 110 rör och ta fram gjutjärnsrören i golvet för utbyte.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20211115_075425.jpg


  Plattan är 40cm tjock!
   
 2. Jonatan79
  Hobbysnickare · Stockholm · 9 774 inlägg

  Jonatan79

  Hobbysnickare
  Dörrar bör öppnas utåt, kanske är ett krav tom. Kanske byta plats på wc och handfat i stora badrummet?
   
  • Laddar…
 3. T
  Medlem · stockholm · 2 052 inlägg
  Planen är att kapa gjutjärnsrören från insidan och skarva över till plaströr under väggarna så att resten kan bytas utifrån när backventilen ska in och från rummet bredvid när det görs. Satte ihop den här antagligen helt livsfarliga kombinationen. Att köra tryckluft kräver stora kompressorn och den är för stor att flytta hem från verkstaden

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG-20211114-WA0000.jpeg


  Tänkte använda uponors krympkoppling. Har någon erfarenhet av den?

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Screenshot_20211114-223239_Office.jpg


  https://www.hornbach.se/shop/Overgang-gjutjarn-UPONOR-markror-110-1/5207834/artikel-detaljer.html

  Känns bättre att ha plast än gummi med en jet eller fernco koppling
   
  Redigerat 15 nov 09:56
 4. A
  Byggveteran · Skåne · 931 inlägg

  Argastesnickaren

  Byggveteran
  Jag har en av varje på mina badrum och huset blev färdigt för ett år sen.
  Finns säkert situationer när det är bra med utåtgående dörrar, samtidigt i mitt hus hade det varit mindre bra.
   
 5. T
  Medlem · stockholm · 2 052 inlägg
  Bra synpunkt. Det ska jag kolla upp. Varför skulle dörren behöva gå utåt?

  Toa och hanfat stod så här innan rivning så det känndes naturligt att ha det lika dant. Ska fundera och mäta lite. Det kan vara så att stolen hamnar i dörrhålet och det vore ju lite olyckligt
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Screenshot_20211115-100558_Chrome.jpg
   
 6. T
  Medlem · stockholm · 2 052 inlägg
  Kravet verkar vara 20mm uppvik av tätskikt, därför vill man ha höga sidan av tröskeln mot badrummet.

  Mitt badrum är ca 5 cm lägre än rummet utanför så det är inget problem att få till uppviket även om dörren går innåt
   
  • Laddar…
 7. B
  Medlem · 157 inlägg
  Följer tråden då jag har planer på att bygga badrum i källaren.
  Är tanken att isolera plattan och köra golvvärme eller skippar du den biten? Hur tänker du med tätskikt iom att det ligger under marknivå? Jag har förstått att det finns lite olika bud om hur man ska göra där.
   
 8. T
  Medlem · stockholm · 2 052 inlägg
  Det var el-golvvärme innan utan tätskikt i golvet och det kommer bli golvvärme nu igen men antagligen vattenburen. Om det ska bli tätskikt eller inte har inte försäkringsbolaget meddelat ännu. Får se vad de säger och ta det då.

  Golvet har en rätt skum uppbyggnad, ingen verkar ha tagit bort något sedan huset byggdes utan man har byggt på golvet i omgångar.. Det är först 30cm grovbetong. 5cm övergjutning med finare betong. 3cm "fix" som det ligger kakel på och tillslut var det 10-15cm flytspackel som det låg kakel på.

  Det översta kaklet och flytkakan är borttagen (de lyckades ha sönder golvvärmen som låg i flytet) och tanken är att kaklet ska bort så att att den nya gjutningen fäster ordentligt. Om de lyckas bila bort kaklet utan att det underliggande spricker blir jag väldigt förvånad. Allt som bilas bort kommer ersättas med EPS som då ger lite isolering under den nya golvvärmen.

  Jag har inte haft problem med fukt innan så länge golvvärmen är på även under sommaren. Stängs den av så vandrar fukten in igen och det blir rejält fuktigt.
   
  Redigerat 15 nov 11:00
  • Laddar…
 9. B
  Medlem · Stockholms län · 23 698 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Det är en säkerhetsfråga. Ökad halkrisk i badrum och om om man då ramlar ska man inte blockera dörren så ingen kan komma in och hjälpa en upp eller till sjukhus.
   
  • Laddar…
 10. T
  Medlem · stockholm · 2 052 inlägg
  Så här ser planen ut för avloppet.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  avlopp badrum 1.png


  Avluftningen på stammen sitter mitt i huset och jag funderar på om det är för långt från bortersta toaletten för att det ska fungera bra. En tanke är då att sätta en vacuumventil på det orangea röret som är avlopp till tvättmaskinen. Det skulle då också kunna kopplas ihop med det gröna röret och då även bli avluftning till den andra toaletten även om den är så nära stammen att det kanske är onödigt.

  Det gröna röret går till utrymmet där min varmvattenberedare står. Där finns det i dagsläget ingen golvbrunn utan spillet från säkerhetsventilerna går genom väggen och ansluter direkt till avloppsstammen. Det finns alltså inget sätt att ta hand om spill på golvet om något börjar läcka. Det dök upp en ränna i golvet när jag tog bort en vägg som blir perfekt att dra både avlopp och golvvärme i.

  Mitt problem är att det är väldigt ont om plats bredvid varmvattenberedaren och jag har svårt att gå ner en golvbrunn. Skulle det fungera att sätta en spygatt istället och isåfall ansluta den till en ny golvbrunn i badrummet som har sidoanslutning?

  Borde jag sätta dubbla golvbrunnar i badrummen ändå ? En i duschen och en utanför?
   
 11. T
  Medlem · stockholm · 2 052 inlägg
  Vet du om det är ett krav eller ett önskemål? När jag byggde nytt 2015 var det ingen som hade synpunkter på att toadörren går inåt
   
 12. B
  Medlem · Stockholms län · 23 698 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Jag har inte brytt mig om att ta reda på det eftersom jag tycker personlig säkerhet är viktigare än om det är ett krav eller ett råd. Lagkravet lär väl i så fall vara av övergripande natur som att man ska bygga på ett sätt som är säkert för alla.

  Om man i badrummet har en till dörr eller fönster som kan användas för att få ut någon som har brutet ett ben så är väl riktningen på dörren mindre viktig, eller om badrummet är så stort att det går att med dörren putta bort en person som ligger på golvet direkt innanför dörren.
   
 13. T
  Medlem · stockholm · 2 052 inlägg
  Jag sätter in lättdörrar och hänger en nödsåg på väggen utanför :)
   
  • Laddar…
 14. L
  Medlem · 214 inlägg
  Antagligen för sent men inte funderat på att utöka badrumsdelen till att även inkludera ytan utanför ner till bastun? Vi renoverade för ett år sedan och hade en stor yta snarlik er där vi först tänkte avgränsa badrumsdelen och sen ha en lounge utanför men kom på att vi kunde göra allt till badrum för att få mer spakänsla och är väldigt nöjda med det. Toaletten byggde vi som ett separat litet rum i anslutning.

  Har ni en stor familj med större barn förstår jag uppdelningen annars är vi som sagt väldigt nöjda. Kostade visserligen mer iom. det blev större kaklad yta med fuktspärr, golvvärme m.m.
   
 15. Johhhan
  Medlem · Skåne · 206 inlägg

  Johhhan

  Medlem
  Vad är det för skivor som elen ska spåras in i? Elen kan ju också dras genom stålreglar. I mittenväggen vore det nog bra med stålreglar, särskilt om man öppnar upp för horisontell rörelse även av luft och eventuell fuktighet genom dem.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.