Byggahus.se

Nya ytterdörrarna tål inte att sitta utomhus!!!

 1. tomtebolycka
  Medlem · Halland · 53 inlägg

  tomtebolycka

  Medlem
  Just satt in ny fantastiskt fin ytterpardörr från Nordan. Den har suttit ett par månader och igår upptäckte vi att ena dörrbladet tagit in vatten i underkant och har nu börjat svälla. NorDan säger att garantin inte gäller om man inte har ett skärmtak men vi bor vid havet så ett skärmtak kommer aldrig hjälpa våra ytterdörrar. Får lite lätt panik. Vi har betalat över 30’000:- för dörrarna och de tål alltså inte regn.

  Vad gör man? Finns det dörrar som tål väder? Måste man köra massivt trä? Kan vi reklamera och få pengarna tillbaka för att byta dörrleverantör eller vad sjutton gör man?
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  164ECB3D-737C-4C43-8B51-EAC2FF2F774A.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  B31CE028-3110-4463-B25B-21FBFEA8CEE1.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  2D32FB6A-C604-4C17-A37F-020DE57DB971.jpeg
   
  Redigerat 24 mar 06:38
 2. SågspånPappspikEternit
  Renoverare · Småländska höglandet · 233 inlägg

  SågspånPappspikEternit

  Renoverare
  Har ni skärmtak över era nya ytterdörrar då, oavsett om det gör nytta eller inte? Om ni faktiskt har tak har ni följt deras anvisningar och kan reklamera dörrarna till säljaren. Vägrar de som sålt (NorDan själva eller bygghandel?) kan ni gå till ARN.
   
 3. tomtebolycka
  Medlem · Halland · 53 inlägg

  tomtebolycka

  Medlem
  Låter som att de kommer ge oss nya dörrar, det har hänt under byggtiden. Men min rädsla är ju att nästa par är lika dåliga. Och det kvittar ju om vi sätter upp ett skärmtak eftersom regnet alltid kommer på tvären hemma hos oss... Hur skyddar vi oss mot att samma sak händer igen?
   
  • Laddar…
 4. H
  Medlem · Västra Götaland · 2 311 inlägg

  HEM2121

  Medlem
  Målade ytterdörrar kan man tvätta och vaxa in med flytande bilvax en gång om året.
  Sätt upp ett skärmtak något skyddar den ju mot direkregn och snö. Sen är det ju otroligt att en sån dyr dörr inte håller bättre. Man förväntar sig en bra mycket bättre kvalitet när en dörr kostar 30.000. Reklamera skriftligen till köpstället och tillverkaren.
   
 5. Pasjostrom
  Renoveringsnovis · Stockholm · 542 inlägg

  Pasjostrom

  Renoveringsnovis
  Redigerat 24 mar 07:14
 6. M
  Medlem · Stockholms län · 2 224 inlägg

  myrstack

  Medlem
  hmm, från bildern ser det nästan ut ut att vara ribbor av något träfibermaterial, antar att detta inte säljs som en massiv trädörr? Träfiber sväller ju ordentligt vid minsta läckage och är inte förlåtande alls för ett läckande färglager
   
  • Laddar…
 7. G
  Medlem · Västra Götaland · 810 inlägg

  gusvo085

  Medlem
  Vax är det som gäller, och vid minsta antydan till spricka målar man. Jag brukar måla med lamineringsepoxy, det tränger in bra och limmar samtidigt ihop de delar som börjat svälla.
   
 8. Cheesen
  Nybyggare · Boden · 1 211 inlägg

  Cheesen

  Nybyggare
  Nu har ju flera nämnt det men såvitt jag vet så finns det inga dörrtilverkare som lämnar garanti om du inte har tak över dörren.
   
 9. Tomture61
  Självbyggare · Luleå · 2 185 inlägg

  Tomture61

  Självbyggare
  Ser ut som fukt trängt in i HDF / MDF materialet .
  Om det beror på färgen som släpper igenom fukt eller olämpligt material för en ytterdörr :thinking:
   
 10. T
  Medlem · Västra Götaland · 2 682 inlägg

  ToRy

  Medlem
  Jag har tänkt om min byggmax-dörr att "jaja, man får vad man betalar för..." efter att den började svälla i underkant efter 3-4 år. Misstänker att det problemet beror på att jag låtit mellanrummet mellan dörrblad och tröskel varit för litet så att det vatten som kommer in där blir "fast" i det lilla utrymmet istället för att rinna undan, kombinerat med att dörren sitter på norrväggen. Men, fortfarande efter 7-8 år är den enda skadan att underkanten svällt något och att färgen spruckit just där. I övrigt ser dörren som ny ut förutom att den är mossig eller om det är alger... Utan skärmtak. Okej, taket sticker ut en halvmeter bara några få decimeter över dörren så lite skydd har den ju.

  Nu är ju inte den infon någon hjälp för dig TS på något sätt, och jag menar inte att strö salt i såren. Det är bara det att när jag ser den här tråden inser jag att dörrar för 30 papp inte är bättre och kan ha betydligt större skador efter bara några få månader! Kanske ska tvätta av min dörr och vårda den lite mer... :D

  Måste också fråga som myrstack; Pasjostrom, ribborna på dina dörrar, är de träfiber? Ser nästan ut som mdf. Känns som ett jätte-nono på en ytterdörr...
   
 11. Pasjostrom
  Renoveringsnovis · Stockholm · 542 inlägg

  Pasjostrom

  Renoveringsnovis
  Själva dörren är tillverkade av fururamverk och lister av HDF. Enligt tillverkarens beskrivning skulle den ha hög motståndskraft mot fukt då den är väldigt slät och målad med tvåkomponentsfärg. För att garantin ska gälla ska man behandla dörren 1-2ggr per år med vax, problemet var att de första sprickorna uppstod redan efter 4-6månader, så jag hade ännu inte vaxat den. Efter att jag upptäckte sprickorna har jag vaxat enligt instruktionen, dock har flera sprickor nya uppstått efter detta. Så det är bara att konstatera att HDF ej är en bra lösning om dörren kan bli utsatt för fukt/regnstänk. (Det är ett litet takutsprång över dörren men det hindrar inte från regnstänk eller snö när det blåser kraftigt).
   
 12. Pasjostrom
  Renoveringsnovis · Stockholm · 542 inlägg

  Pasjostrom

  Renoveringsnovis
  Jag kan tillägga att dubbeldörren kostade ca 25tkr. Och att jag fått nya dörrblad på garantin efter tjat. Ännu inte monterat de nya dörrbladen så jag ska bygga ett större skärmtak först.
   
 13. Daniel_N
  Moderator + Youtuber · Skåne · 8 279 inlägg

  Daniel_N

  Moderator + Youtuber
  Jo, det finns dörrar som håller att sitta ute, även utan skärmtak (med det sagt är skärmtak väldigt bra för en dörr). Men då tillverkas de av tex teak, kärnvirke av ek, Tricoya, Accoya eller fet kärnfuru (nej, inte furu med lite kärna i, furu helt utan splintved menar jag). Målning med linoljefärg. De kostar mycket mer än 25' kr dock.

  HDF har ingenting i en dörr att göra, resultatet blir som på bilden med tiden. Täta färger gör att trä ruttnar över tid. En linoljefärg tappar glansen snabbare och behöver målas om oftare - men den skyddar träet!
   
 14. H
  Medlem · 194 inlägg

  Hammarskallen

  Medlem
  Vad är det för skit? Det är ju dömt att misslyckas med träfiber i ytterdörr.
   
 15. Niklasloow
  Renoverare · Skåne · 518 inlägg

  Niklasloow

  Renoverare
  Denna tråden var en bra påminnelse om att aldrig ersätta vår teakytterdörr.
  Angående att garantin inte gäller så har det noll relevans, du ska nyttja reklamationsrätten som täcker dom tre första åren. Och en produkt ska klara normal användning, och normal användning av en ytterdörr är att den är just ute.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.