Byggahus.se

Notre Dame, gammeldomkyrkan i Paris brinner!

970 läst  16 svar

 1. H
  Medlem · Nivå 17
  Kyrkan är byggd 1163-1345 och brukar anses som ett av de viktigaste aktitektoniska mästerverken i Europa.
  Nu har de löseld i takstolarna ovanpå valven. Spiran i mitten har rasat och det är väl ett rimligt antagande att den slog hål på valven då den föll. Får se om elden sprider sig nedåt och hur mycket av valven som rasar.
  Det ser illa ut.
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/EWlyva/notre-dames-spira-har-rasat-av-branden
   
 2. N
  Medlem Nivå 2
  Hemskt att se! Hoppas de lyckas stävja elden innan det blivit för förstört.
   
 3. H
  Medlem · Nivå 17
  Nu verkar de ha elden under kontroll.

  Mindre delar av valven har rasat men det allra mesta står kvar och har begränsat brandspridningen nederåt. Därför har själva kyrkorummet till stora delar klarat sig om det inte kommer fler ras. Klocktornen verkar också har klarat sig.

  Det där artar sig till ett byggnadsvårdprojekt av det större och mer avancerade slaget. Man kan ju gissa att en del valv och andra stenkonstruktioner har spruckit av hettan och måste tas ned bit för bit och muras om.
   
 4. Stefan N
  Verktygstokig · Nivå 19
  Dom har nog ett gigantiskt jobb framför sig att renovera denna, när Katarina brann tog det väl 5 år att fixa och det va ju bara en bråkdel av denna.
   
 5. S
  Medlem · Nivå 12
  Även om det är tråkigt så har ju hus och kyrkor brunnit ner ganska ofta under historiens gång. Det är som det är och bara kavla upp ärmarna.........
   
 6. yonna
  Medlem · Nivå 14
  Man blev rörd när kringliggande kyrkor ringde igår kväll. Och pappan till mina barnbarn suckade - han hade planerat att ta de unga för besök i Notre Dame denna sommar.
   
  • Laddar…
 7. E
  Medlem · Nivå 18
  Tänker på Stora Råda kyrka, Sveriges äldsta träkyrka som brändes ner av en mordbrännare, ännu ej uppbyggd fast den kanske inte var större än 100 m2.
   
  • Laddar…
 8. H
  Medlem · Nivå 17
  Efter den stora branden i Trondheim 1531 då domkyrkan brann och delvis rasade tog det ända till 1983 innan den var fullständigt uppbyggd på nytt. I ett par hundra år stod halva kyrkan som en ruin med tillfälliga tak över murarna.
  Huvudsaken är att arbetet blir gjort. Tar det några generationer så tar det.
   
  • Laddar…
 9. D
  Medlem Nivå 11
  Iallafall skapar det arbetsplatser
   
 10. E
  Medlem · Nivå 18
  Många miljarder till återuppbyggnaden har tydligen redan inkommit från gräddan av Frankrikes miljardärer.
   
 11. ricebridge
  Husägare · Nivå 13
  Notre Dame är så mycket mer än bara en kyrka, till och med mer än Frankrikes nationalhelgedom. Den är ett världsarv, den tillhör hela mänskligheten och dess historia. Den angår oss alla, oavsett nationalitet eller religion.
   
 12. Korvgubbe
  Medlem · Nivå 9
  Det behöver du nog inte oroa dig för, katolska kyrkan har nog så de kan pynta hela renoveringen kontant. Och som minst två franska miljardärer redan har visat så lär det utöver det sänkas enormt mycket pengar från dess medlemmar.

  Det som oroar mig är allt "lösöre" som eventuellt har blivit skadat. Sten och trä är inga problem att byta ut, men konstverk och kyrkorglar till exempel är inget man bara "köper nytt och ersätter" som en simpel vattenkran direkt...
   
  • Laddar…
 13. useless
  Självbyggare · Nivå 22
 14. yonna
  Medlem · Nivå 14
  Orgeln som delvis är medeltida lär ha klarat sig!
   
 15. ricebridge
  Husägare · Nivå 13
  Allt går inte att köpa för pengar. 850 års kulturhistoria t ex.