Byggahus.se

Nibe F730 får inte upp framledningstemperaturen

  1. F
    Medlem · Lidingö · 19 inlägg

    Farmor Anka

    Medlem
    Hej!

    Har en två år gammal Nibe F730 som efter lite initiala inställningar fungerade bra denna vinter. Huset är tvåplans sutteräng (2003) med vattenburen golvvärme uppe (parkett) och nere (betong). Nu i april/maj är det kallt inne (och ute!) och jag har försökt dra upp värmekurvan (12! just nu) men ingenting fungerar. Bifogar 3 bilder på serviceinfon:
    Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
    1.jpeg
    Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
    2.jpeg
    Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
    3.jpeg


    Jag har gjort:
    1) Luftat värmepumpen (4 slangarna).
    2) Fyllt på trycket till 1+ bar.
    3) Rengjort ventilationsfiltret.
    4) Rensat lilla filtret under pumpen där det kan komma t.ex. kopparfällning och blockera flödet.
    5) Startat om pumpen.

    Alla radiatorer på väggarna verkar fungera och alla ventilerna till golvvärmerören ska vara öppna.

    Några idéer till vad felet kan vara? Framledningstemperaturen avviker kraftigt från beräknad framledningstemperatur, varför? Om man känner med handen på returröret på bottenvåningen tror jag inte heller det är så pass varmt som anges (28.4C) utan det känns kallt.
     
    Redigerat 5 maj 20:48
  2. T
    Medlem · 505 inlägg
    Det är inte så att ni spärrat elpatronen eller dyl ?

    Edit: ser nu att den är tillåten, den bör vara inne och stötta nu så kolla att den verkligen är det.
     
    Redigerat 5 maj 20:53
    • Laddar…
  3. F
    Medlem · Lidingö · 19 inlägg

    Farmor Anka

    Medlem
    Bra idé! När jag kollar på Nibe Uplink säger den "High condenser in temperature" 10 ggr sedan i december. Försöker ta reda på hur man kollar att den verkligen används :)
     
  4. T
    Medlem · 505 inlägg
    Kollar ni i servicemenyn under tillsatsinfo så ser ni om den är aktiv eller ej :thinking:


     
    • Laddar…
  5. F
    Medlem · Lidingö · 19 inlägg

    Farmor Anka

    Medlem
    Den rör på sig, så den verkar aktiv (se bilder) :)
    Jag TROR att värmebärarpumpshastigheten hade somnat eller liknande på 30% (vilket verkar vara viloläget). Efter jag gjort steg 1-5 steg cirkulationen och nu har cirkulationen varit på 100% i snart 60min och framledningstemperaturen verkar äntligen röra sig uppåt.

    Återkommer om någon timme och rapporterar :)
     
  6. F
    Medlem · Lidingö · 19 inlägg

    Farmor Anka

    Medlem
    Nu några timmar senare är framledningstemperaturen 42C och 40C uppmätt på utflödet (sitter en givare på röret). Returvattnet på undervåningen är dock fortfarande inte i närheten av 40C (tveksamt ens 30C) och jag tycker golven tar lång tid på sig att bli varma. Låter det stå på och återkommer imorgon.
     
  7. F
    Medlem · Lidingö · 19 inlägg

    Farmor Anka

    Medlem
    Ca 24h senare är värmen 24C. Problemet löst (cirkulatorn ville inte gå igång av att bara höja kurvan som jag gjorde först, utan kom igång någon gång när jag gjorde 1-5).
     
  8. V
    Medlem · 611 inlägg

    Vector

    Medlem
    Kurvlutning 12 på golvvärme är alldeles för högt.... beräknad temp på 43 grader vid 4 plus ute. När min vp har beräknad temp på 43 är det minus 20 ute..... Du borde klara dig runt 4-5 ev 6
     
    • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.