Byggahus.se

NCC som byggherre

 1. L
  Medlem Nivå 5
  Hej på er.

  När man skriver kontrakt på ett hus som ingår i ett stort område med hus som NCC ska bygga liknande detta: http://www.boende.ncc.se/Templates/ProjectPage.aspx?id=290

  Hur ser ett sådant kontrakt ut, då man skriver på 1,5-2år innan man flyttar in så kan ju mycket i livet hända innan man kan flytta in. Kan man ta sig ur ett sådant kontrakt på något sätt eller är det inte bindande fören man har betalt pengar (förutom anmälningsavgiften på 15.000kr) hur funkar det?

  Mvh Lello
   
 2. H
  Moderator · Nivå 25

  Re: NCC som byggherre

  När det gäller större områden så förekommer det flera olika typer av avtalskonstruktioner. Dels traditionella byggkontrakt, dvs formellt så är du beställare av ett bygge med i princip samma problem som vilket villabygge som helst. Fast då ofta med mindre möjlighet att påverka utformning än om man bygger ett enda hus.

  Eller så bygger NCC hela området åt sig själva och säljer de färdiga husen, då ofta långt innan huset ifråga är färdigt. I detta fall så gäller ungefär samma regelverk som om du köper ett gammalt hus. Dock med skillnaden att man har viss garanti från bygget som du ju oftast inte har på ett gammalt hus. I dessa fall finns det ofta paragrafer i köpekontraktet som ger säljaren möjlighet att göra vissa prisändringar även efter att du skrivit på ett bindande kontrakt.

  Oavsett hur köpeavtalet ser ut så får du räkna med att i något skede skriva på bindande avtal, och ett bindande avtal kan man i princip inte komma ur. Skadeståndet som man åker på om man bryter ingågna avtal kan bli astronomiska. men detta gäller ju igentligen allt man köper, inte bara hus. Jag har uppfattat det som att man i många fall kan börja med att "reservera" ett hus mot en smärre anmälningsavgift. Och att det bindande avtalet kommer först när det börjar närma sig inflyttning (fast kan fortfarande vara lång tid före, typ 1 år). Det är väldigt viktigt att man nogrant kontrollerar vad som ingår i en reservation, det kan förekomma avtalsformuleringar som gör att det i praktiken inte går att backa ur.
   
 3. L
  Medlem Nivå 5

  Re: NCC som byggherre


  Ok tack för infot, hittade på NCCs hemsida att man först skirver på ett "bokningskontrakt" och betalar in en bokningsavgift på runt 20.000kr, detta avtal är inte bindande utan mer som en intresseanmälan, vill du upphöva avtalet så behåller NCC typ 7000kr.

  Sen precis som du skrev så när det börjar närma sig inflyttning typ 6mån-1år innan så skriver man "köpekontraktet" som du har svårt att ta dig ur.