Jag hjälper min son med köksbygget och vi tror att det kommer att bli problem med att montera en stenskiva på dessa stommar.
Det är metallprofilerna som håller ihop skåpstommarna i överkant som ger oss huvudbry.
Profilerna sitter monterade ovanpå skåpstommarnas sidor och är dessutom väldigt veka. Det betyder ju att en bänkskiva bara får stöd på fyra små punkter per skåp.
I de monteringsanvisningar för stenskivor vi har läst står alltid att skivan måste ha stöd av hela skåpstommen så det känns inte bra att bara låta den vila på en punkt i varje hörn av respektive skåp.

Nu har vi hittat ett beslag hos Ikea som delvis löser problemet, det är en plåtvinkel som monteras upptill på skåpsidan och fyller upp höjdskillnaden mellan skåpsidan och metallprofilerna.

Men hur gör man på andra ledden?
En stenskiva med hål för diskho och blandare på ett 80-skåp utan ordentligt stöd i fram och bakkant kan man väl inte ha?

Tacksam för tips om hur ni löst detta.

/Danne
 
lägg kortlingar 25*25 från framsidan mot bakstycket på båda sidor om skåpsidorna, så att du kommer upp i nivå ovanför plåtbeslagen sedan borra och skruva panel som ett "undertak" till stenskivan, måla panelbiten närmast skåpets front, panelen skall sluta i jämnkant med stommen, sedan limmar du en kvartstav mot panelen så den ligger jämns med dörren....
 
 • Gilla
Björkebo Frösön och 1 till
 • Laddar…
Tack för ditt förslag på lösning. Har du gjort detta själv?

Jag är förvånad över att det inte verkar finnas någon diskussion om detta här på byggahus. Det kanske inte är ett problem. Det det finns lite diskussioner på amerikanska forum där stenleverantörer varit skeptiska till att montera skivor på dessa ikeastommar. En lösning där var i princip lika som Pagnos, en plywoodskiva under stenskivan för att den ska få stöd under hela stenen.

Ikea är helt oförstående till problemet.
 
 • Gilla
Bjarnebus
 • Laddar…
Jag har gjort det själv, jag har 65mm tjocka betongskivor, hade pärlspont i massor över så jag kapade in dem under skivan, pärlsponten är kanske lite onödigt att ha under en skiva men jag tog det jag hade hemma! Fungerar utmärkt. Sedan hade jag inga ben utan spikade en ram under av 45*70 med 70 stående (under skåpen) sedan passar de flesta lister att bara limma eller spika med dyckert, orsaken till de tjocka betongskivorna var att inbyggnadshällen krävde minst 55mm skiva, hällen fick plats på en egengjord vinkel i hörn alltså inget hörnskåp utan ett vanligt metod som ställts snett, 11 meter betongskivor runt kökets ytterväggar och lite stommar! Gjorde ett halvt som halvt platsbyggt kök med IKEA stommar som bas. Byggde ett eget ventilerat torn till diskmaskin, ugn och micro, det fanns inget bra som passade, det byggdes av golvbrädor från moelven, stabilt och bra.
 
 • Gilla
Björkebo Frösön
 • Laddar…
Det låter som ett läckert kök, det är alltid roligare med egna lösningar.

Ett märklig sammanträffande också för även vi har gjort en egen hörnlösning, ett 80-skåp för hällen som vridits ut ca 30 grader och sedan ansluter mot kortväggen med en platsbyggd hylla. Vi har också en vägg där högskåpen med kyl, frys och ugnar byggts in, eller rättare sagt, vi har byggt en ny vägg i liv med skåpfronterna så det ser platsbyggt ut.

Just nu lutar det nog åt att vi tar bort metallprofilerna från bänkskåpen och skruvar på en plywoodskiva över hela skåpraden, det blir stadigt och underlättar säkert monteringen av hällen då bänkskivan bara är 20mm tjock.
 
Har själv min marmorskiva (33 mm) på Metodstommar. Den ligger ju även fritt över diskmaskin och tvättmaskin. Dock med upplag vid sidan. Inga problem enligt stenleverantören.
 
Japp, gubbarna som monterade mina stenskivor la dom fritt ovanpå -jag frågade killen som mätte upp om jag behövde göra något åt det, men jag skulle inte göra någonting med stommarna -dom monterar alltid med plåtbitarna på plats, sade han.

Grejen med sten menade han är att oavsett hur noga man riktar upp stommarna så blir stommarna i princip aldrig perfekt i våg när vikten av stenen kommer på, så när dom monterar så börjar dom med att lägga upp skivorna utan mellanlägg på stommarna och sen shimsar dom med tunna plastkilar där det behövs mot stommarna, för att alla bitar skall komma perfekt i våg med varandra och så till sist limmar man fast dem genom att dra någon form av flexibelt lim (typ silikon?) i springorna mellan stenskiva och stommar från insidan i skåpstommarna.

Det känns som att om man lägger plyfa så blir det svårare att schimsa, dessutom måste man väl täcka framkanten på plyfan då den hamnar ovanpå stommen?!?

Vad gäller hållfasthet så kändes det lite läskigt när dom bar in och la upp den 4 meter långa skivan med hål för en 74cm bred ho i -det kändes som ett *väldigt* stort hål med nästan inget material kvar på sidorna, men dom hanterade den biten som om den var hur stabil som helst. Jag har också ett "barhäng" med 30 cm överhäng på som enligt leverantören är helt lugnt att ha utan förstärkning under och jag har frihängande över diskmaskinen, så jag tror inte att det är några jätteproblem om det inte är väldigt porös och mjuk sten ni valt.
 
Redigerat:
 • Gilla
Genaugenau och 1 till
 • Laddar…
Den frihängande delen över diskmaskinen är vi inte oroade över, där är ju skivan hel, men däremot 80-skåpet med stort hål för ho och blandare som i princip också blir frihängande då dom svajiga plåtprofilerna knappast bär någon last.
Vi är medvetna om att det inte går att shimsa överallt om vi lägger på plywood men samtidigt kanske eventuella sättningar i stommar och golv jämnas ut.
Skivan är en 20 mm kvartskomposit, jag vet inte om den är mindre skör än natursten.
 
Nu har stenfirman varit här och mätt och också informerat oss om att dom inte vill montera skivan på metallprofilerna.
De rekommenderade att vi skulle ta bort dem eller försänka dem så nu har vi fräst urtag i skåpsidorna och monterat skenorna så att dom ligger lite under stommarnas överkant.
 
 • Gilla
corre
 • Laddar…
Alldeles för lite bilder i den här tråden ;)
 
Alla har väl sett ett ikeaskåp :p
 
 • Gilla
Pagno
 • Laddar…
Hej!

Sitter i samma sits. Hur gjorde ni och hur blev det?
 
 • Gilla
Warleod
 • Laddar…
Vi gjorde urtag i skåpsidorna så plåtprofilerna kom ner under sidornas överkant. Ingen plywood eller liknande. Inga problem vid montering av stenskivan.
 
nzsc
Tja! Jag står nu inför en liknande situation. I mitt fall handlar det om en bänkskiva av granit, 30 mm.

Du skriver att ni gjort urtag för profilerna. Jag är ganska säker på att jag förstår vad du menar. Men hur/med vad har ni gjort urtag? Tänker mest så det blir exakt så att säga.

Har ni inga bilder?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.