Minsta mått på garage

6k läst  58 svar

 1. jarlh
  Medlem Nivå 8
  Precis. Ha garageporten till höger och en vanlig dörr till vänster - dvs praktiskt utan att det ser osymetriskt ut.
   
 2. stefancrs
  Medlem Nivå 12
  Dubbelt så stort som ett normalt dubbelgarage? Klart det räcker till en bil och gästrum, det räcker ju till en bil och tre gästrum... ;)

  Vårt dubbelgarage är 6m*6,6m (yttermått) och det har vi disponerat som så att halva är till bil och 25% pannrum / förråd och 25% är en liten snickarbod.
   
 3. Enk Projektet
  Medlem · Nivå 14
  Bygg så stort som möjligt redan från början...det är alltid väldigt tråkigt att vara efterklok...
   
 4. E
  Medlem Nivå 2
  Vad tror ni är minsta avståndet mellan garage och huset utan att det ser allt för dumt ut? Vårt garage kommer vara placerat ungefär som på bilden. Vårt hus är dock högre än det på bilden
   
 5. stefancrs
  Medlem Nivå 12
  Tror faktiskt inte det kommer se dumt ut oavsett, mest en fråga om hur trångt man kan tänka sig att ha det. Ska det gå passera med maskiner? Skottkärra? Kanske vore gött att ha tak över den gången så man får lite torr avställningsyta?
   
 6. Isakare
  Medlem · Nivå 12
  Nä invändigt.
   
  • Laddar…
 7. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 14
  1,5 skulle jag kunna tänka mig är ok innan det känns alldeles för trångt
   
  • Laddar…
 8. J
  Medlem · Nivå 21
  Det finns inga absoluta principer för avståndet mellan bostadshus och uthys. En tumregel kan vara minst 2 meter. Husen på bilden har taksprång som kommer ganska nära varandra. Väderstreck, eventuell lutning, material på marken och med vad man vill kunna passera bör vägas in.
   
  • Laddar…
 9. S
  Medlem Nivå 8
  Jsg tror inte man utan vidare får bo i ett garage. Det är olika byggkrav för bostäder och uthus. En bostad ska ha ordentlig isolering, ventilation, avlopp, tillgänglighet, utrymningsvägar. Säkert en massa andra detaljer också. Kolla upp det i ett tidigt skede.
   
  • Laddar…
 10. T
  Medlem Nivå 1
  Bygg ihop huset med garaget så blir garaget större och man kan gå ut direkt från huset mindre problem med en smal gång som samlar en massa skräp.
   
  • Laddar…
 11. Workingclasshero
  Medlem · Nivå 10
  Väl valda ord :)
  En spaning jag har gjort är att om man har trätak, dvs plankor på taket ramlar aldrig snön av taket utan fryser fast. Nu är ju trätak sådär, men jag har en carport med trätak, fungerar kalas, ett snörasskydd fungerar ju det med förstås :)
   
  • Laddar…
 12. FreQa
  Renoveringsnovis · Nivå 11
  Finns det någon karta över tomten så man kan få en uppfattning om utrymmet?

  Boverket skriver så här om brandkraven:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Screenshot_20181215-080404.png

  Tänk på detta.
  Sen tänk på det som är skrivet innan om ventilation och utrymning i gästrummet. Brandavskiljande vägg, ända till nocken mellan garaget och gästrummet.
   
  • Laddar…
 13. J
  Medlem Nivå 3
  Jag har personligen aldrig förstått det där med "för nära tomtgräns" Är det din mark så är det... Min grannes carport står mer eller mindre på tomtgränsen, mitt garage lika så. Ingen av oss har några åsikter om det. Det i min värld är en bra granne.
  Sen som svar på frågan så skulle ja säga att ett garage borde inte vara mindre än bilens storlek plus en meter runt bilen.
   
  • Laddar…
 14. S
  Medlem Nivå 8
  Det där med 4,5 meter till tomtgräns är väl en tolkning av brandskyddsavstånd mellan byggnader.

  Sedan är det osmart att ha en byggnad precis i tomtgräns eftersom taket kommer sticka ut över grannens mark, snö, regn och smältvatten kommer hamna där, du kan inte underhålla byggnaden utan att beträda granntomten etc.
   
  • Laddar…
 15. J
  Medlem Nivå 3
  Det där med brandskydd kan ju va en sak, men man har ju knappast ett taksprång på 4,5 meter. För underhåll så skulle en meter räcka gott och väl.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: