I vårt fritidshus (från börja. Permanentboende byggt 1948) kryp/torpargrund men utgrävt för matkällare under köket med trapp och dörr på utsidan av gaveln.
Under sommaren midsommar till mitten av september blir det ganska fuktigt i matkällaren och det kondenserar mot innertaket som är av brädor, lite mögelpåvåxt och brädorna är ganska dåliga nu efter snart 80 år. Under brädorna sitter det tjärpapp och sedan Är det 20cm spånissolering och sedan köksgolvet.
Skulle gärna vilja få ner fuktigheten och planerar byta ut brädorna nästa sommar. Golvet i själva matkällaren är jord och lite grus. I rummet innan matkällaren är det gjutet betonggolv och där är det helt torrt och ingen kondens i tak eller dyl. Även krypgrunden är helt torr under resten av huset.
Har i helgen torkat bort vitmögelost med mögeltvätt så nu är det iaf borta (för stunden) har även en torrboll Ståendw där nere.
Men hur bör jag bäst göra framöver ?
Har funderat på följande åtgärd:
* gräva ur lägga åldersbeständiga plast och sedan ett tjock lager grus
* byta de murkna bräderna
Tips och idéer på hur jag bäst gör för att minska funktion mottages. Vi förvarar bara öl i matkällaren så används inte till ngt annat. Skickar med ett gäng bilder på hur den är byggd och status där nere
Bild tagen från källartrappan
Förmaket och inne till höger ligger matkällaren
Golvet som består av jord å grus
Påväxten som fanns innan jag tvättade, som
Ni ser har brädorna sett bättre tider 😄
Ventilen längst in i matkällaren (ska den vara öppen eller täppas igen?)
Bild ut mot entrén till matkällaren
Gjutet golv i förmaket, helt torttt
Blindbotten i förmaket, torra å fräscha brädor till skillnad mot de i matkällaren
Som ni ser ganska fuktigt (vid +20 ute ligger tempen runt 11-12c i matkällaren)
Under sommaren midsommar till mitten av september blir det ganska fuktigt i matkällaren och det kondenserar mot innertaket som är av brädor, lite mögelpåvåxt och brädorna är ganska dåliga nu efter snart 80 år. Under brädorna sitter det tjärpapp och sedan Är det 20cm spånissolering och sedan köksgolvet.
Skulle gärna vilja få ner fuktigheten och planerar byta ut brädorna nästa sommar. Golvet i själva matkällaren är jord och lite grus. I rummet innan matkällaren är det gjutet betonggolv och där är det helt torrt och ingen kondens i tak eller dyl. Även krypgrunden är helt torr under resten av huset.
Har i helgen torkat bort vitmögelost med mögeltvätt så nu är det iaf borta (för stunden) har även en torrboll Ståendw där nere.
Men hur bör jag bäst göra framöver ?
Har funderat på följande åtgärd:
* gräva ur lägga åldersbeständiga plast och sedan ett tjock lager grus
* byta de murkna bräderna
Tips och idéer på hur jag bäst gör för att minska funktion mottages. Vi förvarar bara öl i matkällaren så används inte till ngt annat. Skickar med ett gäng bilder på hur den är byggd och status där nere
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Bild tagen från källartrappan
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Förmaket och inne till höger ligger matkällaren
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Golvet som består av jord å grus
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Påväxten som fanns innan jag tvättade, som
Ni ser har brädorna sett bättre tider 😄
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Ventilen längst in i matkällaren (ska den vara öppen eller täppas igen?)
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Bild ut mot entrén till matkällaren
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Gjutet golv i förmaket, helt torttt
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Blindbotten i förmaket, torra å fräscha brädor till skillnad mot de i matkällaren
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Som ni ser ganska fuktigt (vid +20 ute ligger tempen runt 11-12c i matkällaren)
Produkter som diskuteras: "torrboll"
Torrbollen Home Series 3
Effektiv fuktslukare
199 kr inkl moms
Läs mer
Jag skulle inte oroat mig särskilt mycket, men det du behöver är att öka ventilationen.
Se till att få cirkulation så att luften kommer ut.
Eller tvärtom, se till att det blir tätt och sätt in en avfuktare
Se till att få cirkulation så att luften kommer ut.
Eller tvärtom, se till att det blir tätt och sätt in en avfuktare
Klicka här för att svara