Många "proffs" som inte kan fackspråk?

3k läst  27 svar

 1. remdrivet
  Byggnadsvårdare Nivå 7
  Ja problemet kan klart uppstå när kunden vill ha en "köksbench med sån livekant som ska vara fjärilad så den inte delar sig och så ska den ha sånna glidande laxar under till för benen..."
   
 2. M
  Medlem · Nivå 13
  Jag är nog lite splittrad i frågan.

  När du säger ”kollegor” och ”snickare”, vad menar du då? Det är nog inte många snickare som vet vad friloglyfer, fleuroner, kannelyler och godronner är för något. Kanske inte ens en möbelsnickare som gör mer moderna möbler vet? En konsthistoriker är kanske bättre på dessa termer?

  Samtidigt är det förstås viktigt att ha ett gemensamt språk. Och att man känner till, eller åtminstone är öppen för att diskutera och lära sig, relevanta facktermer inom sin egen nisch. Ett problem som nämnts i tråden är att det finns flera sätt att uttrycka samma sak, beroende på dialektala, historiska, utländsk påverkan och ren okunskap.

  Det kan ju till och med vara så att vi befinner oss i en ny brytningstid och att engelskan tar över snickeritermer, så att även du kan anses tala gammelsvenska nuförtiden. :D
   
 3. V
  Medlem · Nivå 20
  Nej, jag tror tyvärr du är ute och cyklar här @remdrivet. Nu är jag inte professionell möbelsnickare, långt ifrån. Men dessa uttryck har jag aldrig hört talas om:
  friloglyfer, fleuroner, kannelyler, godronner. Menar du att det är vedertagna begrepp inom svenskt möbelsnickeri?

  Man får t.ex. en enda träff på det första begreppet på google, och det är denna tråden.
   
 4. remdrivet
  Byggnadsvårdare Nivå 7
  Som möbelsnickare är mina kollegor möbelsnickare och kort snickare. (där finns nog en och annan renoverare också)
  Jag håller med om att allt fler utbildade snickare (möbelsnickare då) inte får lära sig dessa termer då dom är stiltypiska, men det tillverkas än många Rokokomöbler och gustavianska möbler så dessa ord borde leva kvar inom yrket. Speciellt när hobbysnickare och amatörer börjar intressera sig för mer för sådant också.

  Ja, det vore ju kul om vi fick en reform, det kanske skulle behövas! :D
   
 5. remdrivet
  Byggnadsvårdare Nivå 7
  Ja det är ju just det som är problemet. Det är mycket vedertagna begrepp om du ska ha en trilglyf så finns det bara det namnet, men efter som vi är så få som använder ordet idag (ingen skriver om det på internet tydligen) så är det ju på utdöende.
   
 6. remdrivet
  Byggnadsvårdare Nivå 7
  Jag såg att min dator har felrättat ordet. Triglyfer skrev jag, vart tydligen Friloglyfer.. Skumt men helt min ouppmärksamhets fel.
   
 7. V
  Medlem · Nivå 20
  Ok, oavsett så känns det som ett specialvokabulär från en väldigt gammal era. Inte direkt moderna möbler. Håller med om att det är något en konsthistoriker och en antikhandlare bör kunna, inte nödvändigtvis en möbelsnickare.
   
 8. remdrivet
  Byggnadsvårdare Nivå 7
  Fast just triglyfer är ju extremt vanligt än idag inom design :rolleyes: Jag skulle våga påstå att en stor majoritet av möbler är uppdelade efter triglyfer.
   
 9. Frustrator
  Verktygstokig · Nivå 14
  Triglyf fanns på Wikipedia :)

  "I antik och klassiserande arkitektur består triglyfen av en fyrsidig (rektangulär) platta delad i tre lika stora delar av två lodräta räfflor, och placerad mellan metoperna i en dorisk fris. Triglyfer anses av vissa forskare vara reminiscenser av bjälkändar i äldre grekisk träarkitektur."
   
  • Laddar…
 10. remdrivet
  Byggnadsvårdare Nivå 7
  Ja, det syftar, inom möbeldesign även på tredelade möbelfronter som vart populära under 1700-talets klassicism och framförallt i samband med fleuroner så är det dekorativa beslag på hörn, ben, friser och kanter.

  tex denna av George Haupt. :)
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_5965.JPG
   
 11. P
  Medlem · Nivå 22
  Jaha!
  Nu har jag fastnat för denna tråd, otroligt användbara begrepp....:thinking:
  Eller kanske inte riktigt i mitt arbete, men alltid kul med nya kunskaper, orden alltså, inte momenten, de övergår mitt förstånd!

  Mvh P-A
   
 12. M
  Medlem Nivå 2
  Nej. Han syftar på en omskrivning för Besserwisser som görs i dagligt tal.
  Besserwisser kan du läsa mer om här.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Besserwisser

  Kul att tråden både lär andra snickeriuttryck och att du får lära dig om hur uttrycket messerschmitt kan vara ersättning för besserwisser, som ett skämt.
   
 13. remdrivet
  Byggnadsvårdare Nivå 7
  Hahahaha nästan lika undebart som om jag skrivit ”Det heter faktiskt besserwisser”
  Välkommen till tråden, alltid kul att lära ut saker.
  Men det är ju bra att du rättar till det, helt enligt messerschmidtens anda.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: