Byggahus.se

Lurad på Blocket vid verktygsköp - Jönköping

 1. R
  Medlem · 3 inlägg

  RowBan

  Medlem
  Jag blev också blåst förra månaden när jag "köpte" en beg telefon. "Säljaren verkade så just och seriös att jag swishade 2500:-. Efter 10 dagar fick jag fortfarande inte telefonen. Jag skrev sms och begärde ett spårningsnummer för att söka sändningen hos Postnord., Han beställde ett digitalt kvitto som jag fick en bild av.
  Jag besökte flera gånger postombudet och varje gång fick jag höra "tyvärr, inget paket idag, kom tillbaka om ett par dagar då kanske finns det något".

  Efter en vecka till, inget nytt på posten, jag sickade ett sms igen till "säljaren" och pratade med både Postnord och Blocket.Postnord svarade att det är brukligt att någon beställer en frakt online, får ett bevis med ett sändningsnummer på skärmen med det är ingen tvång att fraktbeställaren skickar något, "Säljaren" tog fraktsedel bilden från sin skärm och skickade den till mig för att få mig och tro att han gjorde allting rätt.

  Blocket uppmanade mig att kontakta polisen vilket jag också gjorde. "Säljaren" svarade "tyvärr blev jag plötsligt inlagd pga COVID19 och ska be min sambo ta hand om detta nästa dag., 3 dagar senare inget, jag skrev ett nytt sms och sa att jag ska anmäla detta till polisen eftersom jag misstänker att det är ett bedrägeri. Han reagerade på en gång och förklarade att paketet nog försvunnit hos Postnord under transporten, han swishade tillbaka 700:- och lovade att skicka resten av pengarna om 3 dagar, när jag skrev nytt sms så hade han bytt telnummer.

  För 3 dagar sedan, fick jag ett brev från polisen där det står "Förundersökningen läggs ned".

  Motivering: "Den misstänkte är åtalad för annan brottslighet, påföljden är tillräckligt för att omfatta också den nu aktuella brottsligheten".

  Där rök mina resterande 1800:- som jag kommer aldrig att se igen.

  Om det är tillåtet så kan jag bifoga "säljarens" namn, efternamn och de numer gamla telefonnumret.

  Läxan jag lärde mig " aldrig lita på en digital fraktsedel som bevis för att betala i förväg", hoppas andra lär sig av min erfarenhet.
  Må så gott allihopa
  .
   
  • Laddar…
 2. P
  Medlem · 128 inlägg

  Peter787

  Medlem
  Då jag sålt och behövt skicka har jag använt "Blocketpaket" aldrig problem med betalningen då.
   
  • Laddar…
 3. N
  Medlem · 22 inlägg

  Närkemannen

  Medlem
   
 4. C
  Medlem · 9 260 inlägg
  Vad är grejen egentligen med denna uppenbarligen ganska vanligt förekommande kategori av bedragare som håller på och konverserar med köparen, hittar på olika ursäkter, fabricerar olika typer av bevismaterial och betalar tillbaka delar av beloppet?
  Måste ju vara någon sorts psykisk störning?

  Okej att man råkar ut för trasselsuddar som inte är bedragare i egentlig mening, men det framgår ju både här och på andra ställen att detta är personer som satt detta i system.
   
 5. Bockamålen
  Medlem · 66 inlägg

  Bockamålen

  Medlem
  Men swishnumret går väl att skicka meddelande på? Svarar hen inte?
   
 6. useless
  Lök. · Gävleborg · 19 819 inlägg

  useless

  Lök.
  Varför ska TS skicka meddelande dit?
   
 7. C
  Medlem · Stockholm · 2 437 inlägg

  ClasseClas

  Medlem
  För att använda Blocketpaketet måste både säljare och köpare signera med sina BankID och godkänna köpeskilling och fraktbelopp. En ev bedragare blir ju lätt att lagföra speciellt när säljaren ser till att ha fotobevis ihop m leveransen. Det skulle vara intressant att höra om någon har blivit blåst i en Blocketpaketet-transaktion.

  Tyvärr har ju en del i tråden råkat illa ut vilket är beklagligt. Vad är ditt tips till dem? Hur brukar du själv göra när du köper och säljer på Blocket på distans?
   
 8. S
  Medlem · 1 617 inlägg
  Har granterat köpt/sålt över tusen saker på Blocket senaste 15 åren. Skickar ALDRIG och åker själv glatt 45 mil och hämtar om det behövs.

  Tycker det blir alldeles för mycket strul/osäkerhet för mig som säljare om köparen inte sett/testat en begagnad vara före köp.

  Istället för att skicka väntar jag hellre tills en köpare kan komma själv ELLER skicka en bekant som genomför affären. Sen kan ju denne bekant skicka varan i så fall.
   
 9. T
  Självbyggare · Skåne · 2 707 inlägg

  tompaah7503

  Självbyggare
  Fast vad ska alla bevis i världen hjälpa när läget ändå är som nedan:

   
  • Laddar…
 10. C
  Medlem · 9 260 inlägg
  Testa att ringa upp åklagaren och se vad de säger.
   
 11. J
  Medlem · Stockholm · 628 inlägg

  jimih

  Medlem
  Lätt att lagföra? Det låter lite naivt... Jag har sett allt för många exempel på att lagväsendet inte fungerar på det viset, inte i praktiken, iallafall inte i normalfallet. Det den drabbade tycker är klockrena bevis kanske polis och åklagare har en annan syn på.
  Och bedragaren kan ha använts sig av en bulvans bank-id (knarkare utan mätbara tillgångar t.ex) eller hackat/hotat till sig någon annans bank-id.

  Hur skulle det gått till, rent praktiskt? Som minimum skulle man behöva ha en enda lång oklippt filmsekvens som visar följande moment:

  1. Visar produkten som ska skickas, och demonstrerar att den fungerar som utlovat
  2. Visar när den packas ner
  3. Visar när paketet lämnas in till posten
  4. Visar upp kolli-numret

  Som sagt, allt detta måste ske i en enda filmsekvens, och produkten eller paketet måste finnas i bild hela tiden. Försvinner det ur bild för en enda sekund så kan det ha bytts ut mot något annat.

  Frågan är dock om ens detta skulle räcka som bevis i en eventuell rättegång. Dels finns det ju väldigt avancerad teknik för att manipulera video (det kan ju räcka med att man fogar ihop två separata videoklipp på ett sömlöst sätt, eller att man manipulerar kolli-numret som visas), dels kan man ju ha gjort något med paketet efter videoklippet slutar, kanske bara sagt till postnissen "ah, fan... vänta... jag glömde lägga i en grej i paketet... kan jag få tillbaka det lite snabbt? och vi kan väl fortfarande köra med samma kolli-id, som ju redan är betalt och registrerat?".

  Absolut. Jag tror att risken överlag är lägre, men jag ville bara lyfta fram att risken är inte obetydlig, och i det stora hela så handlar det om att flytta över merparten av risken från köparen till säljaren.

  Flera andra här har kommit med bra tips. Mest skulle jag säga att det handlar om att man ska försöka göra en helhetsbedömning om man litar på sin motpart, och ju mer osäker man känner sig och/eller ju större problem man kan få (t.ex ju högre summan är), destå mer vaksam ska man vara och vid en gräns så ska man avstå från en affär.

  Själv använder jag Blocket och liknande extremt sällan, delvis av denna anledning. Det är sällan jag har behov av saker jag inte kan köpa från en riktig butik, och om jag vill bli av med saker så brukar jag oftast hellre skänka bort dom.
   
 12. emmschen
  Självbyggare · Skåne · 154 inlägg

  emmschen

  Självbyggare
  Om du läst hela min kommentar så har du kanske räknat ut att jag nog inte har sett att han fått pengarna återbetalade? Då finns såklart ingen mening med att försöka kräva tillbaka nåt man redan fått..
   
 13. J
  Medlem · Stockholm · 628 inlägg

  jimih

  Medlem
  Man kan ju alltid försöka. Har man tur så är bedragaren lite smått förvirrad av alla grejer han håller på med så han kanske kan missa och betala tillbaka en gång till... :rofl:
   
 14. useless
  Lök. · Gävleborg · 19 819 inlägg

  useless

  Lök.
  Du svarade alltså innan du hade läst hela tråden. :surprised:
   
 15. emmschen
  Självbyggare · Skåne · 154 inlägg

  emmschen

  Självbyggare
  Helt rätt. Jag är bara människa.

  Men det kan ju också vara så att någon annan kanske varit med om samma sak, men inte fått tillbaka sina pengar. Och då kan ju han/hon kanske ha nytta av mitt svar.

  Jag beklagar att min miss upprörde dig så pass, att du kände att du behövde tillrättavisa mig.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.