Byggahus.se

Logga temperaturer i sommarstugan

 1. C
  Medlem Nivå 3
  Av ingen speciell anledning förutom min vetgirighet så vill jag bygga ihop ett system som mäter temperaturer på ett antal ställen i sommarstugan.
  Jag tänkte att man placerar ut några trådlösa givare som kommunicerar med en huvudenhet och sparar temperaturerna i en historik.
  Vad finns det för olika typer av fabrikat att välja på och hur ser priserna ut för dessa? Helst ska det inte vara superdyrt och givarna får gärna vara batteridrivna.
   
 2. E
  Medlem · Nivå 19
  Har du internet så kan du använda en Telldus Tellstick, Net-modellen kostar ca 200-400 kr idag.
  Tempgivare ca 130 kr/st.

  Loggning i "molnet". Avläsning av värde via webb/app.
   
  • Laddar…
 3. Nötegårdsgubben
  Husägare · Nivå 17
  Jag kör Telldus tellstick för motsvarande. En tusenlapp för ett startkit och sen en dryg hundring per termometer. Men det bygger iofs på att du har någon form av nätverk på platsen.
   
  • Laddar…
 4. C
  Medlem Nivå 3
  Ja jag har ju mobilt bredband inkl router så nät finns. Hur lång räckvidd har termometrarna? Den som ligger längst från huset är en som ska vara i pumphuset ca 50 m bort. Övriga ska vara i stugan och i källaren.
   
 5. E
  Medlem · Nivå 19
  50 m kan funka under optimala förhållanden.
  Det går att trimma/fixa med antenner etc för att maximera räckvidden.
   
  • Laddar…
 6. C
  Medlem Nivå 3
  Telldus prylar var ju inte så blodigt dyra. Kan nog funka med den dyraste termometern till pumphuset. I övrigt räcker de billiga varianterna. Tack för snabb hjälp!!
   
 7. E
  Medlem · Nivå 19
  Notera att gratis loggning i molnet är begränsad till 7 dagar. För obegränsad loggning krävs det ett premiumabonnemang eller att du sätter upp ex. en Raspberry som hämtat mätvärde från Telldus.
   
  • Laddar…
 8. C
  Medlem Nivå 3
  Ja det är ju alltid en hake någonstans. Raspberry får det bli. Finns en sådan på plats redan.
   
 9. E
  Medlem · Nivå 19
  Med dessa grejor kan du enkelt sätta upp så du får push-meddelande vid inställda gränsvärde för temp/fuktighet. Kanske räcker det för dig samt en veckas loggning?
  Fö är abonnemanget inte så speciellt dyrt, ca 250 kr/år.
   
 10. C
  Medlem Nivå 3
  Troligtvis. Det ska inte vara så avancerat. Vill bara veta hur trögt huset är vid plötsliga temperaturfall osv. Lite på skoj sådär.....
   
 11. Nötegårdsgubben
  Husägare · Nivå 17
  Jag har inte riktigt koll på hur z-wave funkar, men har jag förstått det rätt så vidarebefordrar alla enheter de signaler de tar emot. Så kan du ha någon manick halvvägs till uthuset som ligger 50 meter bort så hjälper den nog till.
   
 12. P
  Medlem Nivå 5
  • Laddar…
 13. D
  Medlem · Nivå 11

  Ja det är korrekt (det kallas för mesh). Ingen bra lösning med Zwave i dett fall och sällan när det kommer till sensorer (temp/RF).

  Kör Telldus!
   
 14. Nötegårdsgubben
  Husägare · Nivå 17
  Ja, men Telldus har ju stöd för både Z-wave och 433 (heter de va?). Så kör man med Z-wave-nät borde man väl kunna förlänga signalen om man sätter i en extraenhet på strategisk plats om man har möjligheten.

  För att ta mig själv som exempel: Jag har tre byggnader på linje, bostadshus, uthus ladugård. Om signalen inte når från bostadshuset till ladugården borde ett uttag i uthuset kunna agera relästation och hjälpa signalen att nå fram.
   
 15. D
  Medlem · Nivå 11
  Ja men den hjälper ju inte 433-signalen endast z-signalen men det kanske finns förstärkare för 433!?