Hej
Jag har byggt ett flertal skärbrädor som iof sig varit fina men efter ett tag släpper de i limningen.
Jag har ett rejält tryck vid limningen och brukar använda casco trälim utomhus.
Efter något år släpper limningen av för mig oklar anledning.
För typ 20 år sedan köpte jag en skärbräda som dock inte har spruckigt(bild 0876), vad i hela friden har de gjort med den? Det är nog ett annat träslag än de jag brukar använda.
Är det enklare att få limfogen att hålla om det är samma träslag? Ibland funderar jag på att använda PU-lim.
Har ni några tips?
Jag har byggt ett flertal skärbrädor som iof sig varit fina men efter ett tag släpper de i limningen.
Jag har ett rejält tryck vid limningen och brukar använda casco trälim utomhus.
Efter något år släpper limningen av för mig oklar anledning.
För typ 20 år sedan köpte jag en skärbräda som dock inte har spruckigt(bild 0876), vad i hela friden har de gjort med den? Det är nog ett annat träslag än de jag brukar använda.
Är det enklare att få limfogen att hålla om det är samma träslag? Ibland funderar jag på att använda PU-lim.
Har ni några tips?
Verktygstokig
· Halland
· 8 130 inlägg
Hur diskar/torkar du dem?
Spontant känns det ju säkrare med ett enda träslag, men ek och furu (är det furu?) har väldigt lika värden för fuktrörelser, så det borde inte vara orsaken.
Som nämnts, tror jag att hanteringen är högt upp på listan över misstänkta orsaker. Om brädan tillåts bli plaskblöt och/eller torkas för varmt, blir det rätt jobbigt för skarvarna.
Om du bygger fler brädor kanske du bör byta lim till ett som är godkänt för kontakt med livsmedel. Det påverkar knappast hållbarheten, men det kan ju inte skada att man vet att det är ofarligt.
Som nämnts, tror jag att hanteringen är högt upp på listan över misstänkta orsaker. Om brädan tillåts bli plaskblöt och/eller torkas för varmt, blir det rätt jobbigt för skarvarna.
Om du bygger fler brädor kanske du bör byta lim till ett som är godkänt för kontakt med livsmedel. Det påverkar knappast hållbarheten, men det kan ju inte skada att man vet att det är ofarligt.
Verktygstokig
· Halland
· 8 130 inlägg
Är det den sista bilden som är köpebrädan? Den har det ju mycket enklare då varje skarv är mer eller mindre helt oberoende av vad som händer på något annat ställe i brädan. En träbit som är limmad med flera limskarvar som är i vinkel mot varandra måste ju röra sig precis som sin omgivning om det ska funka. Så köpebrädan har det mycket lättare oavsett limtyp.
Brädorna som spruckit är av exponerat ändträ och expanderar/kontraherar med fuktkvoten i skärbrädans längd och bredd (men inte tjocklek). Det är den mest utmanande designen då ändträ lättast tar upp och avger fukt och när det inte sker jämnt över hela ytan samtidigt uppstår starka spänningar. Detta förvärras av att blanda träslag med olika expansionskaraktär.
Brädan på sista bilden är en säkrare design då den har en problematisk rörelsedimension mindre samt inte blandar träslag.
Edit: Inte bild två och tre, fullt ut, ser jag nu. Men bild tre har en ram som förvärrar när den har en ytterligare annan fiberriktning.
Brädan på sista bilden är en säkrare design då den har en problematisk rörelsedimension mindre samt inte blandar träslag.
Edit: Inte bild två och tre, fullt ut, ser jag nu. Men bild tre har en ram som förvärrar när den har en ytterligare annan fiberriktning.
Redigerat:
Vilka lim/limtyper är godkända i Sverige?Hep skrev:
Spontant känns det ju säkrare med ett enda träslag, men ek och furu (är det furu?) har väldigt lika värden för fuktrörelser, så det borde inte vara orsaken.
Som nämnts, tror jag att hanteringen är högt upp på listan över misstänkta orsaker. Om brädan tillåts bli plaskblöt och/eller torkas för varmt, blir det rätt jobbigt för skarvarna.
Om du bygger fler brädor kanske du bör byta lim till ett som är godkänt för kontakt med livsmedel. Det påverkar knappast hållbarheten, men det kan ju inte skada att man vet att det är ofarligt.
Vet faktiskt inte hur det är i Sverige, då jag inte kollat. Men jag vet att Titebond 3 är godkänt i USA och enligt min norska kollega har Mattillsynet också godkänt det. Det räcker för mig som inte har någon verksamhet som säljer skärbrädor. Hamnar jag i det träsket får jag nog kolla upp det.Z z_bumbi skrev:
Verktygstokig
· Halland
· 8 130 inlägg
Det finns (mig veterligen )inga limmer i Sverige som är 'godkända' för livsmedelshantering. Av den enkla anledningen att det inte finns ngt man kunnat bevisa är giftigt i de vanliga trälimmerna. Frågan kom på tapeten först när titebond började hävda att deras är livsmedelsgodkänt.Z z_bumbi skrev:
Jag tänker såhär: kan en plastskärbräda vara godkänt för livsmedel så lär en träskärbräda där endast skarvarna exponerar lim troligen ofarligt. Och det ska ju inte vara några mängder lim som är exponerade heller om man gör rätt..




