Byggahus.se

Lågfrekvent buller i huset. Vad ska jag göra?

 1. URL
  Medlem Nivå 3
  Det här är väldigt känslosamt att skriva om men för att andra ska förstå hur det verkligen är så har jag inget annat val känner jag.

  För 40 dagarsedan började jag höra ett lågfrekvent dovt ljud i sovrummet. När jag lade fötterna mot madrassen kunde jag känna vibrationer som kom och gick i takt med ljudet. Det var bara början på mitt livs mardröm...

  För fjorton dagarsedan fick jag packa resväska och lämna hem och familj och bo hos föräldrarna i grannkomunen. Jag hade kommit till en gräns där ljudet drev mig till sådant vansinne att jag började fundera på om jag kunde göra mig själv döv eller om jag skulle behöva ta livet av mig för att slippa höra det (den typen av sjuka tankar har jag aldrig haft tidigare)

  Jag ringde hem sambon från jobbet och bad honom ringa psyk eller vad som helst. Det slutade med att fräldrarna fick komma och hämta mig. Hämta mig, vuxna människa, ett totalt jävla vrak.

  Jag höll på att gå under av terrorn och jag skojar inte, jag hade inte fått sova mer än ett fåtal sammanhängande timmar på flera veckor. Eftersom jag är sjuk och inte arbetar gick jag i oljudet dygnet runt. Och det är inte bara ljud utan beroende på frekvenser och intensitet vibrerar det i allt från fötter till mage och bröstkorg samt trycker mot trumhinnorna mer eller mindre konstant.

  Det är inte ens tyst i garderoberna, tro mig, jag har testa varenda liten vrå i huset för att slippa bullret men det finns inte en millimeter av lugn i hemmet, och öronproppar, aktiv brusreducering, glöm det. INGET tar bort oljudet! Tror ni mig inte så googla, den typen av ljud funkar så.

  Samtidigt som jag försökte uthärda dagar och nätter och inte bli galen och bara hyperventilera, hålla för öronen och gråta, så gjorde jag allt som stod i min makt för att hitta källan till ljudet, eller ljuden, det låter som ett jävla flygplan som hovrar över huset men aldrig kommer iväg eller som en dieselmotor som går upp och ned i varvtal.

  Om källan till ljudet:
  Det kommer INTE från huset, helt säkert. Jag har brutit strömmen helt, säkert 30 ggr. Inkommande vatten med för den delen. Ljudet finns även utanför huset, mest på södra sidan (där har vi inga grannar utan lite grönområde, ett bygge, en väg och på andra sidan börjar industrierns breda ut sig, vi har 150 m till den som ligger rakt framför oss i princip. Om man promenerar vägen mot stans största industri så kan man följa ljudet ända fram till en stor industribyggnad. Tror inte det är mer än strax över kilometern fågelvägen men det är hemma som jag upplever ljudet som värst, det känns som att jag bor i en stor resonanslåda.

  Efter otaliga försök har vi nu på egen hand lyckats fånga ljudet hemma och utanför huset samt att vi hade vädrets makter med oss en dag och lyckades spela in ljudet utanför en viss fabrik. Då visste vi inte att vi hade (vad vi till 99% tror) hittat rätt ljud.

  Vi hade pekat ut vägen till platsen med kryssmarkeringar på en karta där ljudet lät högre eller där det studsade mot andra byggnader. Vi vallade dem (folk från industrin) runt dessa platser en kväll men kom aldrig dit ljudet senare visade sig vara högst. Lastbilstransporter och vind gjorde allt ljud till ett så högt buller att det inte gick att säga om ljudet vi gick efter fanns där lite längre fram. Det ska tilläggas att ljudet har en ganska lång utbredning över stadsdelen. Man kan höra det flera gator från oss, särskilt kvällar och nätter när annat har tystnat.

  Inga andra av de mindre närliggande industrierna kör 24-timmars alla dagar i veckan heller. På så vis tycker vi att det är rätt självklart vem som är boven, men som jag sagt hela tiden, jag skiter i vems ljudet är, ta bara bort det.

  Företaget har fått allt vi kunnat dokumentera, beskrivningar, vidror, spectrumanalyser, klockslag, som är helt meningslösa, det är ju aldrig helt tyst förutom samma dag jag lämnade huset, då tystnade det i nästan en hel minut innan det satte igång igen. Efter en timma var ljudet på max i tempo och hastighet så det hade vi kunnat skippa. Första dagarna var det uppehåll någon timma, olika tider varje gång, inte ens det gav dem någon ledtråd.

  Folk har varit här och lyssnat, varför kan man undra. Jag är den enda som hör allt. Jag har en enda i min bekantskap som på kort tid reagerade och sa "Men Herregud, vad är det här?!" Men lyssna vill folk, så även länsstyrelsen.

  Tillslut fick jag till några ljudinspelning från olika delar av huset, utanför huset samt utanför fabriken. Det krävdes lite hjälp från ljudkunniga allt filtrera bort lite brus och höja ljudet så alla, även folk med "fabrikskadade" öron kunde höra. Hur togs det emot tro? Inte alls. Allt var bra och finemang fram tills vi satte fingret på det och sa DÄR, där är det, och ni måste känna igen det, Ni måste veta vad det är som låter!

  De tre närmaste grannarna har också ljudet i sina hus. Endast en familjemedlem i ena huset hade upplevt ljudet på liknande sätt som mig fast inte lika intensivt vad jag förstod. Personen klarade av att avskärma sig och leva med det, till och med vänja sig. Är förmodligen inte hemma så mycket alls. Jag upplever ljudet så öronbedövande att det inte går att inte låtsas om det, särskilt som det går från lågt till högt till lågt till högt, starkare, svagare, mörkare, kortare toner, längre toner osv. Det är som om något kräks ut ljud över mig, helt utan mönster, fast ändå med vissa cykler. Jag tror ingen hörande människa hade stått ut med detta om den hörde och kände allt som jag gör. Men den turen har jag inte såklart, att fler är som jag.

  Det tog tid att få närmaste familjen att förstå i början. Bara det var knäckande att bara jag hörde och ingen förstod. Med tiden har även de sina upplevelser av oljudet. Somliga hör ett svagt svajigt brummande ibland, känner lite vibrationer samtidigt som jag viker mig dubbel och vill kräkas för att ett visst ljud får magen att vilja vända sig. Värst är det när det vibrerar i bröstkorgen och det känns som att hjärtat ändrar takt till ljudets snabba impulser. Det är en vidrig upplevelse. Eller när jag vaknar av ljudet och hjärtat slår lika snabbt som ljudets pulsationer. Då susar det i skallen rätt bra. Försök få ner pulsen efter det ni. Jag var tvungen att gå ut och gå för att återfå normal puls.

  Utomhus hör de flesta ljudet om jag påtalar vilket av dem jag hör inne. Sambon som hör det allt mer inne nu, efter jag lämnade hemmet, han kan i förväg säga, ikväll blir det nog mycket ljud, det kryper nedåt nollan, och så blir det så. För ljudet tycks öka i styrka när det är kallare. S/v vind eller vindstilla har samma effekt men det är ju inte så att det ligger på en dräglig acceptabel nivå någon endaste gång ens om det blåser åt motsatt håll.

  Men så bra då att fler kan intyga att det finns då. Eller? Det hjälper inte ett skit. 40 dagar senare står vi fortfarande på ruta ett trots alla kontakter som tagits. Det första företagen jag kontaktade, de som ligger mellan 100-150m från oss (åt söder) släppte in mig och förklarade sin verksamhet, jag fick lyssna. Bygget som var ett av mina starkaste gissningar med ett dieselaggregat som gick dygnet runt, dom fick jag att stänga av alla maskiner. Ljudet var kvar. Miljöförvaltningen var inblandade fram till dess. Alla pekade på den stora industrin och sa leta där, det måste vara dom. Jag kontaktade dem direkt och de kom ut direkt, jag blev kortvarigt hoppfull.

  Snart insåg jag att jag behövde länsstyrelsen i ryggen. "Vi gör vad vi kan men ha inte för höga förväntningar, sade företaget till oss. Vi kan anlita ljudkonsulter vi, detta sades vid två tillfällen då vi sågs med en veckas mellanrum men den bokades vad jag vet först länsstyrelsen fick knuffa på när jag kände att allt bara var tomma ord från deras sida. De hade redan slutat svara på frågor vid det laget, dörren var stängd så att säga. I efterhand inser jag att jag aldrig skulle ha kontaktat företaget själv, nu är det dom som styr allt och länsstyrelsen tittar på, knuffar på när jag kontaktar dem och inte vet vilket ben jag ska stå på.

  Jo, ljudmätningen, den förbannade ljudmätningen som ska göras med krav på specifika väderförhållanden som inte har inträffat ännu och heller inte kommer att göra det när man tittar på flerdygnsprognosen. Dagar blir återigen veckor.

  Vi får panik, lyckades låna ihop en mer avancerat mätmikrofon, folk med kunskap om ljud kom hem till mig och riggade upp allt. Denna mikrofon mäter ljudet platt och rundar inte av vid lägre frekvenser som en vanlig mikrofon. Vi (tre som lyssnade av totalt fem närvarande) kunde höra ljudet redan vid medhörningen, det finns där, ingen tvekan om det. Självklart skickade jag ljudfilen till.... den enda som visade intresse, inte företaget utan länsstyrelsen. Som jag idag efter flera dagar oasserat inte hade kunnat lyssna på filen ich därför inte diariefört den, utan att ens nämna det.

  Det är ju den "riktiga" 24h mätningen som gäller. Den är svaret när vi frågar, vart ska vi bo, vart ska vi ta vägen?

  Tack för all din utförliga dokumentation blev till "kör upp den i röven, vi är inte intresserade". Inte ordagrant men kunde bara tolkas på ett vis.

  Här står vi nu. Jag har kontakt med miljömedicin, dock får jag vänta några dagar på nästa återkoppling, jag är ett ärende där nu men ingen inskriven patient ännu, om jag ens kan bli det.

  Jag är hemlös, ingen kan svara på vart jag ska bo framigenom och vem som ska betala det boendet. Vem skyddar mig i samhället? Jag kan inte ringa soc eller kvinnojouren, jag kan inte bo i tält ute i skogen, får jag sova hos någon, vart ska jag vara på dagarna? Och snart är vi en till, sambon blir allt mer känslig för ljudet och hör det när han ska sova eller titta på tv. Den som klarat sig bäst är sonen.

  Företaget gör inget för mig/oss, allt handlar om att klara gränsvärdena såklart och gör dom det så ska allt dras ett varv till. Vi hör ljudet och ljudet ska inte vara i vårat hem. Något har hänt.

  Min hälsa klarar inte att jag flackar runt mer än jag gör och jag måste flytta på mig men vart? Jag kan inte umgås, helgmysa med mina närmaste, vi delar inte vardagen, jag är flera mil bort hela tiden. Det gör så jävla ont och ingen mår bra i det här. Oljudet har splittrat familjen och att snabbt sälja och flytta? Visst, vem köper ett sånt hus?

  Avslutande ord och frågor:
  Jag har hittat enstaka trådar på liknande ämne. Jag vet att vi är fler. Finns det någon kvar här som är aktiv? Känner mig väldigt ensam.

  Är det någon som kan råda mig till vad jag ska göra? Nu väntar vi på ljudmätningen utan datum som vi väntat på sedan den 15 mars. När den väl blir gjord, om 14 dagar, en vecka, en månad, då tar det ytterligare 14 dagar att analysera den och först då, först då läggs väl någon plan upp för åtgärd eller i värsta fall ingen åtgärd alls och vi hamnar på ruta ett. Oavsett är mätningen inte lösningen. Vi snackar månader, kanske halvår, mitt liv pågår nu.

  Har man som boende i en kommun, boende i en villa man äger, inga jävla rättigheter att kunna få bo i sitt hem? Jag ser det som att något inkräktar i mitt hem och själv kan jag inte göra något. Det finns inte en åtgärd jag kan göra själv. Det är inte mitt ljud som tar sig in i mitt hus och bokstavligen sparkar ut oss.

  Jag ser fram emot konstruktiva tankar och ideer, kanske kontakt med någon som upplevt något liknande.

  Tyvärr vill jag inte nämna stad eller vilket företag det gäller. Jag är helt säker på att det bara skulle göra saken värre. Jag blev ju ombedd att vara tyst, inte prata med grannarna ens, helst ingen. Jag trodde det gällde bara ljudmätningen så jag så att jag måste väl inte berätta när den ska ske då men kan inte sluta prata med folk. Nej, kan vi komma överens om det nu, att du inte pratar med någon? Vid konfrontation inför länsstyrelsen så var det såklart ett tokigt missförstånd, inte alls så man menade. Tokigt va?
   
 2. L
  Husägare · Nivå 5
  Upplever du även detta buller på andra platser än omkring din hemmiljö?
   
 3. URL
  Medlem Nivå 3
  Ja nu gör jag det, efter att detta började men det lugnar sig när jag varit ifrån huset ett par dagar. Då blir jag bättre på att filtrera bort ljuden igen.

  Edit. alltså det specifika buller jag hör hemma finns ingen annan stans men en dieselmotor, en fläkt, en lövblås, allt som låter mörkt och högt stressar mig.
   
 4. Jarlingar
  Allvetare · Nivå 13
  Om företaget inte kan härleda ljudet till en ny maskin som tagits i produktion så är ventilationen en kandidat jag skulle misstänka.
   
 5. URL
  Medlem Nivå 3
  Det är mycket möjligt. Och där snackar vi ett virrvarr av skorstenar, kyrktorn och allt vad det nu är. Viss verksamhet finns även utomhus som har ett väldigt specifikt ljud. Vi tror att det är i närheten av den verksamheten, att ljudet kommer från någon processen där den är involverad. Men exakt vad dom gör och vad som låter kring där vet vi inte, får inga svar och närmare kommer vi inte fysiskt, dom vill inte ha oss där.
   
 6. N
  Hobbysnickare Nivå 7
  Hej, det kanske går extra isolera något rum i huset så det låter mindre om ni vill bo kvar. Vibrationsdämpmatta som sängen får stå på så försvinner vibrationerna och du kanske kan sova bättre. Hörselproppar att kunna sova med finns oxå att köpa så slipper du höra något på nätterna. Detta är tillfälliga lösningar tills det riktigta problemet är hittat och löst.

  Tips på den till sängen: https://www.bauhaus.se/gummimatta-ljuddampande-svart

  Jag hoppas allt löser sig för er :)
   
  • Laddar…
 7. Härryda2015
  Allvetare · Nivå 11
  Jag tror helt kallt att ljuden är att härleda till din psykiska hälsa. Vet ej om jag bryter mot någon regel här på forumet, i så fall får Mod ta bort mitt inlägg och jag ber om ursäkt.
   
 8. URL
  Medlem Nivå 3
  Tack för tipsen. Men källan är extern och lågfrekvent ljud är bland det svåraste att ljuddämpa, det färdas långt och tar sig igenom allt. Huset är tilläggsisolerat och rummet där ljudet upplevs värst i är det annars tystaste rummet med nytt fönster. Jag har varit i kontakt med experter för all typ av hörselskydd, det finns inget som hjälper. Låga frekvenser kan dämpas på en arbetsplats med skydd men du kan aldrig ta bort ljudet, inget hade gjort mig gladare.
   
 9. URL
  Medlem Nivå 3
  Ja det får vara din teori om du så vill. Men hur förklarar du att andra kan höra det och att vi har spelat in ljudet vid ett flertal tillfällen?

  Min psykiska hälsa innan detta var det inget fel på. Och när jag varit ifrån huset ett par dagar känner jag mig som vanligt förutom att jag är ledsen och saknar min familj.
   
 10. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Nivå 19
  Det skulle förvåna mig mycket om den situation du beskriver kan lösas juridiskt, alltså att företaget anmodas sluta med ljudet. Vilka ljudmätningar ni än lyckas göra är det troliga helt enkelt att ljuden är inom tillåtna nivåer.

  Förmodligen är du överkänslig jämfört med andra. Vad det beror på vet jag inte, men om vi antar att företaget inte slutar med ljudet och du fortsätter vara överkänslig finns en enkel lösning: flytta.

  I och med att din situation är speciell finns säkert köpare till huset som inte skulle drivas till vansinne av ljudet. Ett nytt hus får ni då ställa höga krav på, kanske kan ni inte bo annat än långt ute på landet.

  Det är förstås sannolikt att en sån lösning ger sig på symptomen snarare än problemet, men funkar det så...
   
 11. B
  Medlem · Nivå 22
  Det tror jag inte heller men kognitiv beteendeterapi går ut på att man lär sig att fungera trots att det är t.ex. något väldigt störande omkring en. De finns även hjälpmedel för dem med mycket störande tinnitus som kanske skulle kunna hjälpa dig.
   
  • Laddar…
 12. URL
  Medlem Nivå 3
  Jag vet inte om överkänslig är rätt ord. Ljudet ligger vid min gräns för hörbart ljud och att höra det man kan höra är ju inte att vara överkänslig, det är min hörsel som det genetiska lotteriet gav mig. När du eller någon annan hör ett ljud som ligger inom ramen för era hörbara frekvensområden så skulle ingen kalla er överkänsliga om de också hörde samma ljud. Jag kanske hör redan vid 25 hz men en annan kanske vid 50 hz. Det betyder inte att jag är överkänslig för att jag hör vid 25, är du med mig? Människan kan höra från 20 hz men långt ifrån alla gör det. Jag tror dock jag förstår din poäng, jag har blivit överkänslig eftersom jag inte kunnat stänga av ljudet och det pågått så länge. Stressreaktionen är en konsekvens av ljudet, bristande sömn osv det är inte ljudet i sig som är farligt, "bara" fullständigt outhärdligt. Får se om jag kan ordna en ljudfil ni kan få lyssna på.

  Jag har bott på adressen i över 15 år och aldrig störts av ljud från vare sig trafik eller industri tidigare. Jag har haft tinnitus på ena örat i massor av år, pulserande, min egen puls allså, den har inget med ljudet att göra.

  Det här är en stad med många ljud om man säger så. Jag är van vid lastbilar på tomgång om nätterna, jag har sovit utmed stora motorvägar under semestrar. Jag är inte överkänslig för den typen av ljud rent generellt, en fågel som tjattrar klockan 6 på morgonen har varit mer störande för mig eller hundar som skäller, bestick som skrapar mot tallrikar och höga diskant ljud, som i en dålig gammal bilstereoanläggning. Den typen av ljud har jag ogillat. Jag visste inte först jag fick ljudet i huset att jag hörde så bra på låga frekvenser, det har aldrig varit ett problem tidigare och ljudet har inte varit här tidigare.

  Jo tankarna går till flytt men som sagt, här och nu då? Det kommer en ny dag, ny vecka, ny månad. Innan ljudmätningen är gjord är jag låst och det finns många omständigheter som gör att en flytt skulle innebära att vi hamnade i en lägenhet och inte alls hamnar vid någon trevlig gård på landet. Mina fysiska förutsättningar och konsekvenser av dem försvårar allt.

  Vill förtydliga att jag inte lider av psykisk ohälsa (förutom den stressreaktion jag drabbars av nu), jag har en fysisk medfödd avvikelse i kroppen.

  Såklart det kommer bli svårt att "vinna" mot en industri. Bäst vore om de kunde göra plågan kort och inte dra ut på det mer...
   
 13. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Nivå 19
  Vi är alla olika, och jag har som sagt inga ambitioner att ställa några diagnoser. Jag kan hålla med om att överkänslig kanske var fel ordval, låt oss stanna vid att du har extra bra hörsel i låga frekvensband. Jag tror ändå inte att en industri hundratals meter bort kommer att få några restriktioner pga. din anmälan. Då återstår att undersöka alternativen, vare sig detta är flytt, terapi eller hörselskydd. Jag förstår att du vill bli av med problemet nu, omedelbart, men det tror jag är en orealistisk förväntan, oavsett hur lösningen ser ut.
   
  • Laddar…
 14. lopec
  Husägare · Nivå 6
  Kan du störa ut din kropps reaktioner på ljudet, ex white noice aller liknande. Antar att det inte hjälper med hörselproppar?
   
 15. URL
  Medlem Nivå 3
  Jag har tinnitus, jag kan allt det där. Det går inte stänga av ett ljud som man hör, tinnitus går lära sig leva med, det har jag lärt mig och jag känner min tinnitus väl. Dessa ljudimpulser är helt okontrollerade, inte jämförbara mez tinnitus. Jag ids inte gå in på detaljer kring hur lågfrekventa ljud fungerar och varför vissa hör ljud andra inte kan höra, egentligen är det mycket enkelt.

  Jag är inte främmande för att ta hjälp för att ta mig igenom detta, det kommer nog behövas men jag kan inte samexistera med ljudet. Jag har fabriksljud i mitt hus, vem tusan vill leva i en fabrik?

  Jag tror du bara menar väl så jag tar inte illa upp. Kanske jag skulle behövt förklara ännu mer för att andra ska kunna förstå det här men då hade ingen orkat läsa.