Pga en vattenskada är vi utan kök. Oerhört tursamt har vi ett pentry med 2 plattor och en 30 år gammal mikro med brunelement (den kirrade griljeringen av julskinkan lysande). Men vi har oxå en kakelugn. Så snälla, handfasta tips på hur man använder en kakelugn för att laga mat. Vi kan inte steka ngt i pentryt - ingen fläkt och nästa rum är vårt bibliotek.
Renoverare
· Stockholm
· 376 inlägg
Den här är faktiskt riktigt bra, då kanske ni kan dra ut skarvsladd och laga mat på altanen så behövs ingen fläkt.B Blåbetong skrev:Pga en vattenskada är vi utan kök. Oerhört tursamt har vi ett pentry med 2 plattor och en 30 år gammal mikro med brunelement (den kirrade griljeringen av julskinkan lysande). Men vi har oxå en kakelugn. Så snälla, handfasta tips på hur man använder en kakelugn för att laga mat. Vi kan inte steka ngt i pentryt - ingen fläkt och nästa rum är vårt bibliotek.
https://www.ikea.com/se/sv/p/tillreda-portabel-induktionshaell-1-zon-vit-10486794/
Edit. Inte svar på ursprungsfrågan ang. kakelugnen dock…
Husägare
· Småländska höglandet
· 3 884 inlägg
Glödbädden borde gå att använda för att steka på, med gjutjärnspanna förstås.
Det skulle även gå att använda kakelugnen som just ugn för att göra gratänger och grejer. Välj form noga, så det inte är några plast- eller trähandtag.
Lägg några tegelstenar i härden och ett grillgaller så kan ni grilla i kakelugnen!
(Med reservation för att jag haft kakelugn själv, men aldrig testat att laga mat i den. Det hade jag vedspisen till, men nu saknar ni tillgång till en dylik.)
Det skulle även gå att använda kakelugnen som just ugn för att göra gratänger och grejer. Välj form noga, så det inte är några plast- eller trähandtag.
Lägg några tegelstenar i härden och ett grillgaller så kan ni grilla i kakelugnen!
(Med reservation för att jag haft kakelugn själv, men aldrig testat att laga mat i den. Det hade jag vedspisen till, men nu saknar ni tillgång till en dylik.)
Själv skulle jag inte tveka på att laga mat i foliepaket på glödbädden i min kakelugn om behovet skulle uppstå.
Att steka eller koka saker skulle jag helt avstå för att det är knöligt på alla sätt och vis.
Ev fett som rinner ut kommer brinna bort på nolltid, kanske blir lite rök men då är det bara att stänga luckorna.
Att steka eller koka saker skulle jag helt avstå för att det är knöligt på alla sätt och vis.
Ev fett som rinner ut kommer brinna bort på nolltid, kanske blir lite rök men då är det bara att stänga luckorna.
Husägare
· Småländska höglandet
· 3 884 inlägg
Om du frågar mig så har jag alltså inte testat själv att laga mat i kakelugn, utan mitt svar är baserat på annan matlagning över öppen eld.B Blåbetong skrev:
Om du använder kakelugnen som barbecue, så kan du lägga maten på grillgallret utan plåt under, och sedan stänga luckorna. Eventuellt fett brinner upp.
Det går att grilla i de flesta eldstäder om det kniper. Jag har grillar ganska mycket korv i eldstaden i en Högfors 6A vedspis. Det var inte praktiskt men det gick.
Har man en eld kan man alltid baka potatis i askan. Så gjorde folk ofta förr.
Har man en gammal gjutjärnsstekpanna med rörformat skaft täljer man till en träkäpp så den passar inuti handtaget och så kan man steka på elden förutsatt att eldstaden är så stor att den ryms in. Det räcker med väldigt litet eld för att få värme i stekpannan. Då blir det kolbullar!
Har man en trefot så kan man koka på elden i yttersta nödfall.
Har man en eld kan man alltid baka potatis i askan. Så gjorde folk ofta förr.
Har man en gammal gjutjärnsstekpanna med rörformat skaft täljer man till en träkäpp så den passar inuti handtaget och så kan man steka på elden förutsatt att eldstaden är så stor att den ryms in. Det räcker med väldigt litet eld för att få värme i stekpannan. Då blir det kolbullar!
Har man en trefot så kan man koka på elden i yttersta nödfall.
här är mitt järn.. fick det i 40årspresent... Presenten jag uppskattat mest.B Blåbetong skrev:
https://www.widforss.se/stabilother...q6ux4XGNd0IoVpZWBowSUnJGEVKVg-5MaAqbiEALw_wcB
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat: