Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Kvalitetsansvarig, skulle inte tro det...

 1. J
  Medlem · Stockholm · 1 inlägg

  Jonas&Sarah

  Medlem
  Hej alla därute som ska bygga!

  En sak man är tvungen att ha vid nybygge är ju en kvalitetsansvarig. Vad kan man vänta av en sådan person? Ordet i sig skulle ju antyda att kvaliteten i bygget kontrolleras och att denna person har något ansvar för detta. Men så är det INTE.

  Vi hade XXXX på "Byggsvängen". Han var väldigt bra i kontakt mot kommunen och som bollplank, men jag vet faktiskt inte vad för kvalitetskontroll jag har fått. Nu har vi haft otur, vår entreprenör gick i konkurs och vi står kvar själva med en massa fel som vi får betala för att åtgärda. Givetvis är det byggarna som gjort felen, men det känns som att ett par av felen hade kunnat undvikas/rättats till av entreprenad medan de var vid liv om bygget hade granskats ordentligt.

  Så ni som ska bygga, låt er inte vaggas in i falsk tryghet att en KA verkligen kontrollerar, för de har uppenbarligen inga ansvar som helst i efterhand om något blivit fel. Mitt råd till er blir att gå på referenser, känner ni någon som varit nöjd med sin KA och denna faktiskt varit aktiv, kör på det.

  /Jonas
   
  Redigerat av moderator 8 sep 2009 21:24
 2. volvo
  Medlem · Södra sverige · 2 771 inlägg

  volvo

  Medlem
  KAs uppgift är huvudsakligen att se till att det finns en kontrollorganisation som ser till att bygget inte strider mot samhällets krav. Dessa kraven är inte alltid desamma som det man avtalat med sin entreprenör.
  Många KA låter entreprenörens egenkontroller stå för merparten av kvalitetskontrollen vilket brukar resultera i Bra entreprenör=bra kontroller=bra resultat men också dålig entreprenör=dåliga kontroller=dåligt resultat.
  En bra KA ser till att finnas på plats vid de viktigaste tillfällena på bygget för att kunna avstyra allvarliga felbyggen.
  En mindre bra KA är sällan eller aldrig ute på bygget.

  Välj KA med omsorg!
   
 3. Swappe
  Medlem · 291 inlägg

  Swappe

  Medlem
  Vid byggmöte eller innan, så borde du och din kommun fått ett protokoll/schema från din KA där det framgår vilka kontroller han gör, vilka kontroller som Entreprenören själva gör samt vilka kontroller du själv ska göra osv..

  Jag har läst mailkonversationen och jag håller med er båda två. Dock har nog "tyvärr" Stefan rätten på sin sida. Han har gjort de kontroller som han bör.

  Om du sett dränslangen ligga fel, kanske du borde undrat över denna och frågat din KA/Entreprenör?
  Visst borde kanske Stefan dra av lite på sitt arvode som goodwill, men det här är 2009 - alla ligger på gränsen och gör ingenting "gratis".

  Hoppas det löser sig på ett bra sätt!
  /T
   
 4. L
  Medlem · Stockholm · 538 inlägg

  Lycke

  Medlem
  Jag har läst er mejlkonversation och tror nog att även om du är missnöjd med att KA:n inte har hittat alla dessa fel så har han faktiskt fullföljt sitt uppdrag.

  Jag har valt KA med mycket stor omsorg till det bygge vi just nu är mitt uppe i och även till ett tidigare bygge i en annan del av landet. Jag tycker att mina KA har varit engagerade men just inte mer än vad som står i kontraktet. De har varit närvarande på möten med kommunen och byggföretaget, de har kollat schaktning och grund och gjutning, de har övervakat leveransen och emellanåt kollat hur bygget fortskrider.

  Allt som står att de ska göra har de också gjort men inte mer än så - och gärna efter att snickarna/elektrikern/grävkillen har gått hem, vilket jag tycker är lite märkligt...

  Jag tycker verkligen synd om er som råkat illa ut med bygget i övrigt och måste bekosta att färdigställa det. Hoppas ni snart blir färdiga och kan flytta in! Håller tummarna för att vi själva inte råkar ut för något liknande... (Stomreste huset häromdagen.)
   
 5. A
  Medlem · Blekinge · 9 637 inlägg

  andersmc

  Medlem
  Jag menar att just benämningen "kvalitetsansvarig" är väldigt olycklig, i alla fall för konsumenterna. Många tror säkert att den kvalitetsansvariges jobb är just att ansvara för kvaliteten. Vilket det inte alls är.
  Hans uppdrag är att kontrollera att bygget uppfyller vissa krav som samhället ställer. Några saker som tydligen varit problem i ert fall - som att rör inte varit fastsatta, att golvvärmen var felaktig, att grunden var sned - det är inte sådant som KA kontrollerar.
  Man kan i viss mån jämföra det med Bilprovningen. Du betalar en specialist för att han ska undersöka om din bil uppfyller visa krav som samhället ställer - att den är tillräckligt säker i trafiken. Han kontrollerar däremot inte alls om den är smutsig, repig i lacken eller om oljan är bytt i tid.
   
 6. Swetrot
  Medlem · Gävleborg · 3 099 inlägg

  Swetrot

  Medlem
  Jag tog som moderator bort mailkonversationen, då det som skrivits av olika personer där inte varit menat att stå på ett forum, och de är knappast så offentliga personer att det i sig kan vara grund för en publicering.
   
 7. P
  Medlem · 116 inlägg

  Pimme

  Medlem
  Tycker att Andersmc gör en väldigt bra liknelse med bilbesiktningen gällande KA`s uppgifter, eller hade ni avtalat utökade tjänster?
  Annars tycker nog även jag att er KA fullgjort sina åtaganden, även om han kanske borde reagerat på vissa felaktigheter, men dessa kanske inte ligger på hans kontrollista utan entreprenörens,

  Ni har verkligen hamnat i en mardrömssituation, med en konkad entreprenör,finns det inget färdigställande skydd (dem är väl i och för sig helt värdelösa)?

  Jag hoppas att allt kommer att lösa sig för er,
   
 8. volvo
  Medlem · Södra sverige · 2 771 inlägg

  volvo

  Medlem
  Begreppet är på väg att ändras i den nya PBL som ligger för beredning.
  Då blir KA istället KontrollAnsvarig, vilket namnmässigt ligger närmre den faktiska arbetsuppgiften.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.