Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Kristallmosaik

 1. L
  Medlem · Västra Götaland · 5 inlägg

  lunah

  Medlem
  • Västra Götaland
  • Medlem aug 2009
  • 5 inlägg
  Vi planerar nu att sätta upp lila kristallmosaik i köket..
  Jag undrar nu bara hur kapar man de små glasplattorna när det inte stämmer precis i måtten? Behöver man en speciell kap, kakelsåg, glasskärare eller så?
  Läste att man kan kapa vanlig mosaik med hovtång med jag antar att det inte fungerar på kristallmosaiken då det är glas..

  Undrar även vad man bör ha för underlag innan man lägger den vita "sättmassan"..? Något speciellt man bör tänka på när man ska handskas med kristallmosaik? Är det svårt att sätta om man aldrig kaklat eller liknande?

  /Lunah
   
 2. ACME
  Medlem · Ekerö, Stockholm · 2 864 inlägg

  ACME

  Medlem
  All mosaik är pillrig att sätta. Det finns en mosaiktång som har trissor som käftar som funkar ok. Det blir en och annan spillbit när man klipper glas..
  Spackla upp väggen med ett tunt lager av det vita fixet ett dygn innan sättning så finns det ingen risk att rillorna från fixkammen lyser igenom.
  Förskjut arken under sättningen för att minska risken för rutmönster på väggen, och tryck till plattorna med en fogbräda så att ytan inte blir vågig.
  Rensa fogar från fix innan det har brunnit.
  Mät ut sättningen noga innan ni börjar så kan ni säkert undvika en del skärningar. Diffar det lite grann så kan ni skära loss rader från arket och medla ut fogarna en aning för att slippa klippa fjuttbitar.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.