Har flyttat in i en liten lägenhet med köket i ett eget väldigt litet utrymme, plats att stå bara i, i princip. Detta kök har ingen köksfläkt, utan ett spjäll i väggen som man kan öppna mer eller mindre. Detta funkar fruktansvärt dåligt, och så fort man steker något osar hela lägenheten ner och lämnar stekos på kläder och kvar i rummet. Kokar du vatten så immar fönstrena igen.

Finns det någon standard lag på vad ett kök ska ha när man hyr eller är man tvungen att fixa det själv? Vad för billig kolfiber fläkt kan man sätta upp?
 
Ingen lag på det. Var du inte på visning innan?
 
BirgitS
N noobpool skrev:
Har flyttat in i en liten lägenhet med köket i ett eget väldigt litet utrymme, plats att stå bara i, i princip. Detta kök har ingen köksfläkt, utan ett spjäll i väggen som man kan öppna mer eller mindre. Detta funkar fruktansvärt dåligt, och så fort man steker något osar hela lägenheten ner och lämnar stekos på kläder och kvar i rummet. Kokar du vatten så immar fönstrena igen.
Så var det överallt fram till någon gång kring 1970 och det var då normalt med förkläden och schalett för att skydda sina kläder och sitt hår. Det kan bli bättre drag i ventilen om du öppnar ett fönster på glänt i ett annat rum.

Man får steka försiktigt på lägre värme under längre tid så blir det mindre osigt.

Högre standard i lägenheten brukar medföra högre hyra.
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
Kolfilterfläkt kan fånga upp en del stekos, så länge kolet är aktivt. Men tyvärr inte så mycket av vattenångan. Om det är en kommersiell hyresbostad borde minimikrav på "OVK" gälla. Men det är inte tillräckligt för stekos.
Tyvärr brukar det inte vara tillåtet med egen fläkt som suger ut luft ur köket då kanalerna ofta är gemensamma för flera lägenheter. Lösningen är en central fläkt på taket om fastighetsägaren ordnar det.
 
Claes Sörmland
Det finns inga minimikrav annat än de som gällde när huset byggdes (eller när ventilationssystemet annars installerades). I gamla hus är det ofta självdragsventilation av denna typ som fungerar rätt dåligt. Trappuppgångarna stank ju av härsket fett och stekt lök förr i världen av det skälet.

På OVK så kontrolleras att det gamla ventilationssystemets funktion i huvudsak överensstämmer med de föreskrifter som gällde när systemet togs i bruk. Men om systemet var dåligt från början så blir det inte bättre av OVK.
 
Klicka här för att svara
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.