Byggahus.se
Även om jag normalt brukar varna för mäklare :) så har dom kända firmorna bra rutiner för fortsättningen men det är alltid bra att kolla det som händer med nån som vet och kan.
Mäklaren kommer att meddela dej om Du är den som får köpa huset. Då säger Du att Du vill ha en besiktning innan Du bestämmer dig. Beroende på vilket köptryck som finns i området kan Du antingen få besikta först och skriva sen eller så kräver säljaren att Ni skriver nåt med en klausul om att köpet hävs eller priset justeras om besiktningen visar allvarliga fel.
Ju mindre Du kan/vet själv ju viktigare att det är Du som beställer besiktningen så att den som gör det inte är knuten till mäklarfirman eller säljaren utan faktiskt är där på ditt uppdrag.
 
Det låter bra. Ibland har man ju sett en tid för visning och sen någon vecka senare är det visning igen. Säg att det bara blir ett bud, hur länge väntar man som mäklare innan man meddelar om köpet?

Hur lång tid brukar det gå mellan budgivning o kontraktskrivning? Tänker att det behövs inte bara en besiktningsman, utan även kontroll utförd av flera fackmän.

Behöver man specifisera den ev klausulen till att gälla något särskilt värde? T.ex. om kostnaderna för att återställa skadorna uppgår till ett visst belopp, kan man dra sig ur köpet? Eller måste man ha med denna prissumma?

Tack på förhand!
/Magnus
 
Vi har köpt de senaste husen och lägenheten i Uppsala, har aldrig varit ett bud snarare 100 :) så vad mäklaren väntar på vet jag inte, egentligen avgör säljaren det är denne som bestämmer om han vill sälja för bjudet pris eller inte.
När budgivningen är klar och köparen är bestämd vill säljare och mäklare skriva kontrakt så fort som det bara går.
En besiktning räcker om den är som den ska vara.
Nån annan får svara på klausulfrågan, vi har aldrig haft nån sån då ett av husen vi köpt var i väldigt gott skick enl vår egen "besiktning" och dom 2 andra var raka motsatsen, dvs renoveringsobjekt vilket vi också visste efter visningarna.
 
om det bara blir en budgivare är det viktigt att du sköter det snyggt. Lägg fram vad som gör dig en bra köpare.

1. har du hus som skall säljas innan? om nej, tryck på detta för mäklaren. om det är en erfaren mäklare inser han vikten av att ha en köpare som inte har ett eget hus som måste säljas innan köpet går igenom. Säljaren får på så sätt sina pengar fort.

2. ha en bra kontakt med din bank. se till att ditt lånelöfte håller, be mäklaren och banken att de kontaktar varandra eller på något annat sätt visa att du har täckning för ditt bud.

3. visa eller ge sken av att du kan det här med husaffärer. läs på så mycket som möjligt om hus, konstruktioner, vanliga fel osv finns massa information där ute. sätt dig och läsa igenom en del av alla dessa trådar på detta forumet tex.. Förklara för mäklaren att det inte kommer att tjafsas om smådetaljer i själva köpet, spricka i en tapet där, inte nogrant städad fläkt osv. mäklare hatar petiga husköpare.

4. våga ställa krav! inga hus blir sålda om det inte vore för köparna. Säljarna har hamnat mycket i fokus den senaste tiden med all den bostadshets som är, men det är du som köpare som har rättigheter och ett ansvar att du vet så mycket som möjligt om huset. Om inte mäklare eller säljare känns seriösa dra dig ur.

5. var öppen med tidsfrister. Ge dem en vecka att hitta flera budgivare annars drar ni er ur. "ni har minsann andra hus att titta på"

6. Det är ditt ansvar ingen annans att du vet allt du har möjlighet att veta om ditt framtida hem. besiktningsmän och fackmän kan hjälpa dig men det är i slutändan ditt ansvar.

7. om möjligt få ner allt du har blivit lovad, alla "dealar", all information, all dokumentation på papper. om säljaren har koll på papprena du har de oftast koll på sitt hus oxå
 
Hej!

Nu har jag efter lite letande hittat ett nytt objekt. Det är beläget på ett bra läge och på ett populärt område. Huset är i ett plan om 80 m2.

Byggnadsår: 1975
Grundläggning: Kryputrymme
Grundmur: Betonghålsten
Stomme: Trä
Fasad: Trä
Fönster: 2-glas
Bjälklag: Trä
Tak: Betongpannor
Utv.plåtarbete: Lackerad plåt
Uppvärmning: El. oljefyllda radiatorer samt vedkamin
Kommunalt vatten och avlopp är anslutet.

Vad bör man vara observant på i detta fallet? Om man går på visning, hur märker man lättast om nånting står snett till i ett sånt här objekt?

Tack på förhand!

/Magnus
 
tips:

70-talare.. fukt, mögel och radon.

kondition på fönstrena. fönster är mkt dyra.

oljefylda radiatorer är en väldigt dyr uppvärmingslösning, finns det alternativ att sätta in?

kondition på tak? betongpannor kan vara slitna och tunna kan behövas nytt tak? även om pappen kan vara bytt kan pannorna vara tunna vid det här laget.

30+ år gammal vvs kan vara dags för stambyte mkt dyrt om det vill säg illa.

kondition på el installationer? elen kan vara underdimensionerad för modernt hushål om du gillar saker som bubbelpol, diskmaskin, elprylar osv.

kondition på våtrum? ett badrum med normal standard går på 50-150 tusen totalt. har kommit massa nya bestämmelser med våtrum så även ett relativt nytt badrum kan klassas som riskkonstruktion nu för tiden.

krypgrund kan även vara rätt läskiga så kolla upp att det är i god kondition
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.