Byggahus.se

Köpa & Sälja hus

 1. Marlen Eskilsson
  mar '13

  Dolda fel - nyttiga länkar

  0 svar · 26,3k läst
  ·
 2. Marlen Eskilsson
  feb '09

  Checklista för el när du köper hus

  0 svar · 31,6k läst
  ·
 3. Marlen Eskilsson
  okt '07

  Kontrollera informationen när du ska köpa eller sälja hus

  0 svar · 30,8k läst
  ·
 4. H
  10m

  Att köpa hus och tolka besiktningsunderlag

  hempularen: Det viktigaste att ha koll på är eventuella fukt och mögelproblem. Det kan innebära att huset är ett rivningsobjekt som är hälsovådligt att bo i, i värsta fall. De stora riskerna finns med hus från 70 talet byggda med betongplatta på mark. (Dagens betongplattor från 90 talet och framåt är oftast OK, de byggs med frigolitisolering under plattan). Man skall även vara försiktig med
  2 svar · 200 läst
  ·
 5. tensiden
  4d

  Spricka, hur ska man tänka som förstagångsköpare?

  tensiden: Som skrivits innan är det nog ingen större sak att bry sig om. Men kolla gärna så att huset inte satt sig rejält, dvs kolla golven så de är någorlunda plana. Grunden fixar du sedan i framtiden när ni vill fixa till källaren, så blir det bra!
  7 svar · 1,0k läst
  ·
 6. M
  6d

  Hur köpa en fastighet från föräldrarna, när vi är fyra syskon?

  Markarbetaren: Googlar man så finner man juristfirmor som erbjuder standardavtal som man får skickat till sig mot några tusenlappar, ifyllda med sina uppgifter.
  11 svar · 2,9k läst
 7. N
  8d

  Lång tid från vunnen budgivning till kontraktskrivning - 3 veckor - hur göra nu.

  Nathalie: [citat] Nä så är det. Vi hittade iaf ett annat hus och där flyttade vi in på två veckor efter visning så lite skillnad. Den säljaren ville sälja:rofl:
  18 svar · 7,2k läst
 8. Mikael_L
  8d

  kontraktskrivning utan mäklare

  Mikael_L: [citat] Bump! Jag tar gärna emot lite åsikter om det kontrakt jag modifierat och bifogat i post #50, om någon orkar. Jag har också fixat ett enkelt köpebrev nu, som jag tror blir bra att använda ifall inte full köpeskilling erläggs vid tecknande av kontraktet, det ser ut så här:
  53 svar · 9,6k läst
  ·
 9. Joogi
  9d

  Dolda fel i fönster?

  Joogi: [citat] Nej det upptäckte fönsterfirman utan att plocka ner fönstren så det svarar ju på frågan huruvida det felet är dolt eller inte :) [citat] Ja det hade jag kunnat kollat upp. Det är en italiensk tillverkare så där borde ringa en del varningsklockor med tanke på deras klimat jämfört med vårt.
  9 svar · 687 läst
 10. bygg_katt
  9d

  Den eviga frågan om husbesiktning - hur ska man tänka?

  bygg_katt: [citat] Otroligt att en besiktning kan vara så dålig.... Kan ju om inte annat var bra feedback till mäklaren att man inte litar på Anticimex och därför vill ha en egen besiktning, så kanske de kan sluta använda dem :P Och vi kommer nog inte vilja köpa utan egen besiktning, ju fler hus vi tittar på desto mer känner vi att vi vill känna oss trygga i köpet (i det mån det går) och då
  15 svar · 1,8k läst
 11. B
  9d

  Uppskov reavinst på två bostäder

  Byggagarage: [citat] Tack, det var en bra idé! Jag skickade samma fråga som jag ställde här och de svarade att vi kunde göra precis som vi hade tänkt: Hej, Med tanke på att du vill ansöka om uppskov är det bara det ena husets vinst du kan ange och koppla till din ersättningsbostad. Om du bott i minst tre av de senaste fem åren före försäljning kan du ange hus nr 1 som ursprungsbostad, och välja
  2 svar · 300 läst
 12. Snigla
  10d

  Säljaren budade och ”vann” budgivningen - är det ok?

  Snigla: Gör inget om ni plockar upp tråden igen, men tänkte bara tala om att sista inlägget, innan er, var gjort förra året :)
  178 svar · 60,5k läst
 13. M
  10d

  Säkerställa att fastighet inte är belånad vid köp

  -MH-: Ja, det är Lantmäteriet som utfärdar pantbrev, ingen annan. Då registreras det och du får betala stämpelskatt. Sen begär du ut det som ett fysisk pantbrev om du behöver, så skriver Lantmäteriet ut det åt dig, så kan du ge bort det till den du vill. Undrar hur ett sådant utskrivet pantbrev ser ut, någon som har oanvända liggande och vill pröva? ;)
  14 svar · 6,6k läst
 14. P
  11d

  Köksfläkt saknar ventilationsrör/koppling

  p3p3: [citat] Fair enough, det är naturligtvis tömt på bråte nu jämfört då. Med tanke på alla mindre grejer som ändå stod i protokollet mot köket kunde man tycka att detta borde varit en av de..
  6 svar · 331 läst
  ·
 15. D
  11d

  Bank som accepterar förälder som medlåntagare

  Dr Benz: Att kunna klara de 6-8 procenten har funnits ganska länge nu.. Det som var utmaning för oss var helt sonika att använda en person som icke boende i fastigheten.
  33 svar · 6,2k läst
 16. Antonymen
  12d

  Omöjligt att få till besiktningsklausul?

  Antonymen: Första kontrollen - objektsbeskrivningen Den första kontrollen du kan göra som husköpare utan att blanda in besiktningsman eller andra experter är att titta på informationen över huset. Det finns mycket att läsa mellan raderna. Lusläs objektsbeskrivningen En objektsbeskrivning är tvunget att finnas enligt lag (Mäklarlagen) och där ska rätt information finnas kring ett hus Typ av hus?
  60 svar · 8,9k läst
 17. A
  13d

  Spärrförbindelse

  Anders Bosson: Det är Skandiabanken alt sbab som jag har, får nog tänka om vad gäller bank
  3 svar · 424 läst
 18. F
  18d

  Besiktning av hus

  fsn: [citat] Ja samt oklart.
  111 svar · 4,9k läst
 19. O
  19d

  Råd till förstagångsköparen

  OscarEricsson1: Tack! Då vet jag mer hur vi ska tänka. Hade varit nöjd om den går för utgångspriset och det känns inte värt med risk/rewarden att försöka gå ner ett par procent.
  6 svar · 467 läst
 20. O
  19d

  Mäklare och återdraget bud

  ola840: [citat] Är mycket tveksamt att det skulle finnas någon chans att stämma mäklaren på det. Jag hade ju kunnat hoppa av helt men nu valde jag och säljaren att göra upp så det ligger ju ändå på mig. Och jag är nöjd med summan, var ungefär där jag trodde den skulle sluta innan budgivningen började :)
  7 svar · 3,8k läst
 21. T
  21d

  Era åsikter om denna besiktning

  TypRätt: Köp inte, sättningsskadorna hade bara dem fått mig att backa, är det inte väl dokumenterat att det står still är det bara ett problem som växer o att åtgärda är inte allt lätt eller givet. Räkna med 1mille på renoveringar och ca 6-8månader av jobb innan det är dags att flytta in. Ingen ide att flytta in innan renoveringar påbörjas. Byt tak, badrum, stammar i hela huset, om inte
  24 svar · 1,6k läst
  ·
 22. H
  24d

  Köpa in sig på andel av andel

  hempularen: Första frågan är ju om lägenheten finns i Sverige, gäller svensk lag? Vad är grunden för andelarna? Är det i grunden en bostadsrättsförening för själva fastigheten, eller äger andelsägarna faktiskt en del av fastigheten. Om det är en andel i en fastighet, så gäller troligen inga avtal om hembud, de blir ogiltiga. Och ev. kan en delägare kräva att hela fastigheten skall säljas
  1 svar · 383 läst
 23. D
  25d

  Drömhuset är till salu - hur förhala?

  Danne213: Marknaden rusar överallt. Ska man sitta på läktaren och ge "goda" råd idag så är det 2 saker man inte gör. Köper kåk eller bygger trall. En bubblare är bygga pool. Men! Ska man ha hus på ett specifikt ställe..
  113 svar · 19,3k läst
 24. T
  25d

  Mögel i väggarna i nyligen köpt fritidshus

  Timmerö: [citat] Det hade ju varit ganska fult gjort i så fall :(
  48 svar · 9,8k läst
  ·
 25. F
  25d

  Åsikter om besiktningsprotokoll

  Felixia: [citat] Okej, skönt att höra!
  2 svar · 416 läst
  ·
 26. Fairlane
  25d

  Dolt bud

  Fairlane: Jo, köparen har rätt till listan: "Om ett överlåtelseavtal ingås, ska även den som köpt eller sålt fastigheten få dokumentationen när uppdraget slutförts."
  198 svar · 47,6k läst
  ·
 27. Claes Sörmland
  26d

  Ostädad tomt vid försäljning.

  Claes Sörmland: [citat] Oklart varför mäklaren befattade sig med denna fråga. Det är inget som ingår i ett mäklaruppdrag. Kanske nån sorts självuppoffrande snällhet?
  34 svar · 14,4k läst
 28. J
  27d

  bolån belåningsgrad

  JDoppingen: Ja, varje låneobjekt har sitt eget amorteringskrav. Om du når 50% på ditt ena boende så får du sluta amortera på den bostaden även om den andra är högre belånad.
  3 svar · 593 läst
 29. M
  28d

  Köpa hus där tomt är under avstyckning

  Manfreds: Ett litet tillägg, nu drog jag, eventuellt felaktigt, slutsatsen att det är del av fastighet som ska regleras till. Det skulle lika gärna kunna vara en hel fastighet såklart. Då faller inte köpet enbart av anledning att fastighetsbildning inte genomförs.
  3 svar · 595 läst
 30. T
  28d

  ”Bränner” man huset om det inte säljs på förhandsvisning?

  Toogoodtobetrue: Ni sätter väl ett utgångspris avsett för den ordinarie visningen och är det så att någon vill ge förhandsbud får ni förhandla enskilt med de köparna angånde vilket pris ni är villiga att släppa huset för innan ordinarie visning? Jag har då inte sett någon som lägger ut ett förhandspris som man sedan ändrar till ett ordinariepris.
  2 svar · 805 läst
 31. TT4F
  28d

  Kör mäklare med lockpriser eller kan dom inte marknaden?

  TT4F: [citat] Älskar ordet ”ohemult” - bör användas mer (y)
  182 svar · 25,0k läst
 32. C
  10 apr

  Ofördelaktigt att sälja fastighet mindre än 2år efter inköpet?

  cpalm: [citat] Det handlar om att om du inte bedöms ha utnyttjat huset som privatbostad (alltså i princip köpt och sålt på spekulation) så gäller inte den reducerade reavinstskatten för bostadsförsäljningar (22%). Då skall man istället betala 27% reavinstskatt, eller i värsta fall bedöms det som näringsverksamhet om det handlar om mer omfattande affärer. Man brukar höra att om du ägt
  1 svar · 708 läst
 33. oddan
  6 apr

  Vad krävs för att häva ett husköp?

  oddan: [citat] TS kanske får en mailnotifikation?
  16 svar · 10,5k läst
Laddar...
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.