Klarar timret ett klinkad golv badrum?

621 läst  15 svar

 1. Hillpinch
  Medlem Nivå 6
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  7064F9CF-2646-4E7D-BC30-69B8450DB7A4.jpeg

  Hej!
  Jag har rivit ut för att renovera ett badrum på övervåningen.
  Jag vill kakla väggarna och lägga klinkers på golvet.
  Men jag är orolig för att det kan bli väldigt tungt för timret att bära flytspackel, golvskivor, vattenburen golvvärme och klinkers?
  Hur ska jag gå tillväga tycker ni!
  Tänkte regla upp cc30.
  PS har byggt ett badrum tidigare fast då på markplan.
   
 2. S
  Medlem · Nivå 11
  Reglar du c-c 300 så lär det nog fungera men du kanske skulle gjord det först och sen dragit rör då?
  Sen ska nog brunnarna monteras i regelstommen och inte stå på undertaket.
   
  Redigerat 11 feb 11:46
 3. Hillpinch
  Medlem Nivå 6
  Jag är i rivningsfasen. Rören är där sedan tidigare
   
 4. H
  Moderator · Nivå 25
  Mät dimensionerna på dina bjälkar, och hur lång spännvidd det är på dem. Lägg upp frågan sedan under byggnadsmaterial. Så tror jag att du får svar. Det är ju framförallt höjden på bjälkarna som är intressant.

  Ett sätt att öka säkerheten ifall man är orolig över stabiliteten, är att lägga väldigt tjockt med flytspackel. Enl. (för mig obekräftade) uppgifter så blir en flytspackelkaka (med armering) på 25 mm självbärande.
   
  • Laddar…
 5. Hillpinch
  Medlem Nivå 6
  Timret är 160 höga och 130 breda.
  cc 850 samt cc 1000mm.
  Intressant med tjockleken på flytspacklet
   
 6. G
  Medlem · Nivå 6
  är i samma situation. har planerat att kortla och gjuta med eps cement plus 25mm flyt ovanpå.
   
 7. A
  Medlem Nivå 12
  Även jag är i samma sits och har frågat runt lite. Jag har 150x170 med 2.5m upplag och kommer skruvlimma 145or på varje sida om stockarna och kortla cc 30. Detta blir lite överdrivet dock....

  En sak att ha med i tankeverksamheten är hur huset rör sig. Bärigheten i golv är en sak men tydligen så rör sig timmerhus relativt mycket jämfört med moderna hus. Fick svar från folietillverkare som sa att rörelserna får va max 0.75mm i ett hörn tex innan folien spricker!

  https://www.byggahus.se/forum/threads/hur-mycket-tal-folien.332646/
   
 8. Hillpinch
  Medlem Nivå 6
 9. Hillpinch
  Medlem Nivå 6
 10. A
  Medlem Nivå 12
  Gissar du även att gröna väggen är bärande? Jag har liknande sits men är ändå lite fundersam eftersom bärande väggar inte alltid bär överallt utan kan mycket väl ha satt sig lite genom åren så en golvbjälke får hela husets spännvidd...Mina bjälkar ligger bara över undervåningens "bärande" vägg som i sin tur står på en vägg som går ner i källaren...
   
 11. Hillpinch
  Medlem Nivå 6
  Den gröna väggen går tvärs igenom husets nedre plan, förutom i vardagsrummet där det är en limträbalk. Huset total”renoverades” 1989. Så väggarna har nog hunnit sätta sig.

  Det smidigaste är väl att regla cc30 som ”kortlingar” mellan golvtimret?
  Frågan är hur man gör med avloppsrören?
  Ska inte ha badkar så en brunn ska bort.
   
 12. Hillpinch
  Medlem Nivå 6
  Hur stort badrum har du? Har du ngn bild på ditt golv?
   
 13. J
  Medlem · Nivå 20
  Om det finns en hjärtvägg som ger mittstöd i våningen under så klarar de mycket kraftiga golvbjälkarna både last och sviktkrav. Det finns egentligen inget behov av tätare bjälkar om man inte vill vinna några mm i höjd på undergolvet. Samtidigt skulle det försvåra rördragningen så det är bättre att avstå.

  När det gäller utförandet av golvbeläggning mm så har jag följande synpunkter. Principiellt bör man egentligen inte använda kakel och klinkers på trästommar eftersom livslängden på konstruktionerna blir väldigt begränsad. Lite absurt, eftersom de keramiska materialen kan hålla i tusen år. Svårigheten ligger framför allt i att få tätskikten hållbara. Väljer man svetsad plastmatta på golvet och duschkabiner etc så att man kan klara sig utan tätskikt på väggarna, så får man ett badrum till ett betydligt lägre pris som håller mycket längre. Jag är medveten om att de flesta ändå vill ha kakel och klinkers, men jag tycker mitt påpekande är på plats.

  Normalt finns det ingen anledning att täcka hela golvet med flytspackel, man kan begränsa användningen till områdena kring golvbrunnarna. Den extra förhöjning av golvet som det kräver kan man göra med t.ex. k-plywood. Centrumavstånden mellan golvbjälkarna gör att undergolvet bör vara lite kraftigare än normalt, förslagsvis runt 30 mm tjockt.
   
 14. Hillpinch
  Medlem Nivå 6
  Jag funderar på vad branchreglerna säger, cc30 ska det väl vara om man läser Säker Vattens instruktioner?
   
 15. J
  Medlem · Nivå 20
  Branschreglerna är just branschregler, dvs ingen byggnorm. De är utformade av företag som vill sälja mycket kakel och klinkers. Jag tror att c/c 30 cm utgår från att största standardstorleken på golvreglar idag är 45x220 mm. Det är samtidigt ett förenklat sätt att se på golvhållfasthet. Den viktigaste parametern är spännvidden. Är spännvidden för stor i förhållande till golvbjälkarnas dimensioner hjälper c/c 30 cm bara marginellt. Dina golvbjälkar är rejäla i förhållande till spännvidden och behöver därför inte sällskap. Däremot måste det material som ligger på bjälkarna vara så kraftigt att det klarar det lite större c/c avståndet.
   
  • Laddar…

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: